[ΓΝΩΜΗ] Γιατί ΗΠΑ και Ρωσία μπορεί να παρέμειναν σιωπηλές για τις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη Συρία

SΟΝΝΥ TUΜΒΕLAKA / ΡΟΟL / ΑFΡ
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος είναι κοντά στον ηγέτη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το συριακό παράρτημά του, οι Μονάδες Άμυνας του Λαού (YPG), ήταν υπεύθυνοι για ένα φονικό βομβαρδισμό στην οδό İstiklal, μια πολυσύχναστη οδό πεζών στην περιοχή Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό. Ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) πραγματοποίησαν στη συνέχεια αεροπορικές επιδρομές με την κωδική ονομασία «Claw-Sword» εναντίον 89 στόχων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Τουρκίας. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας, οι TSK επικαλέστηκαν το δικαίωμα αυτοάμυνας κατά του PKK και του YPG σύμφωνα με το άρθρο 51 της Συνθήκης του ΟΗΕ.

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com

Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, το μυστήριο γύρω από την τρομοκρατική επίθεση στο Ταξίμ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, με πολλά ερωτήματα να πρέπει να απαντηθούν. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το ότι το YPG πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία, ειδικά πριν από τη σύνοδο κορυφής των G-20 στην Ινδονησία, καθώς η διεθνής υποστήριξη προς το YPG ενδέχεται να διακοπεί. Δεν είναι μυστικό πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να ξεκινήσει μια άλλη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία από τον Οκτώβριο. Καθώς το YPG δε θα ήθελε να δώσει στον Ερντογάν το πρόσχημα για να πείσει τους παγκόσμιους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των G-20 ότι θα ήταν δικαιολογημένος να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, η πιθανότητα το YPG να πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ μικρή.

Αν και η Ρωσία είχε προηγουμένως απαγορεύσει στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη να χρησιμοποιούν το συριακό εναέριο χώρο, τους επέτρεψε να το κάνουν σε αυτή την επιχείρηση. Η επανεκλογή του Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας είναι κρίσιμη για τα συμφέροντα της Ρωσίας. Η δημιουργία της εντύπωσης πως η τρομοκρατία καταπολεμάται αποτελεσματικά συμβάλλει πάντα θετικά στην αύξηση της υποστήριξης προς τα τουρκικά πολιτικά κόμματα. Για το λόγο αυτό, η Ρωσία υποστηρίζει κάθε προσπάθεια να κερδίσει τις ψήφους του Ερντογάν στις εκλογές του 2023. Επιπλέον, η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι ρωσικές εταιρείες συνεχίζουν το εμπόριο τους με χώρες της ΕΕ χάρη στις παράλληλες εξαγωγές και επανεξαγωγές μέσω Τουρκίας. Σε διπλωματικό επίπεδο, η Ρωσία μεταφέρει τα μηνύματά της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέσω της Τουρκίας. Κατά μία έννοια, η Τουρκία λειτουργεί ως διπλωματική γέφυρα μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 

Χάρη στις διπλωματικές προσπάθειες του Ερντογάν, η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έδωσε πρόσβαση στα ουκρανικά σιτηρά στις παγκόσμιες αγορές και έληξε στις 19 Νοεμβρίου, ανανεώθηκε. Η Ρωσία χρειάζεται τη βοήθεια της Τουρκίας για να εξάγει σιτηρά και λιπάσματα, σημαντικές πηγές εσόδων για τη Ρωσία και τα οποία θα εξάγονται σύντομα στις παγκόσμιες αγορές μέσω της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, δεν ήταν πολύ δύσκολο για τον Ερντογάν να πείσει τον Πούτιν να παραμείνει ουδέτερος στις αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και να επιτρέψει στα τουρκικά αεροσκάφη να επιχειρούν στο λεγόμενο εναέριο χώρο της Ρωσίας στην περιοχή.

Για την Τουρκία, η εξασφάλιση της υποστήριξης των ΗΠΑ ήταν εξίσου σημαντική με την υποστήριξη της Ρωσίας για μια αεροπορική επίθεση στη Συρία. Η βομβιστική επίθεση στο Ταξίμ που σκότωσε έξι άτομα τράβηξε την προσοχή στην Τουρκία των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των G-20. Η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Σοϊλού πως η Τουρκία δε δέχθηκε τα συλλυπητήρια της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τα θύματα, κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη των ΗΠΑ στην τρομοκρατική επίθεση στο Ταξίμ, ενίσχυσε επίσης το χέρι του Ερντογάν πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πράγματι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει αρκετά καλά τον Ερντογάν ώστε να γνωρίζει τι κάνει και γιατί. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι ο Μπάιντεν προέβλεψε πως ο Ερντογάν θα αναφερόταν σε αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το Ιράκ κατά τη διμερή τους συνάντηση.

Η κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιεί τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι οποίες χρειάζονται την έγκριση του τουρκικού κοινοβουλίου, ως μοχλό κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επειδή ο Ερντογάν γνωρίζει πως είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και σημαντικό για τις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ένταξης και των δύο χωρών το συντομότερο δυνατόν.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να παραμείνει σιωπηλή για μια επιχείρηση κατά του PKK/YPG στη βόρεια Συρία με αντάλλαγμα τη δέσμευση της κυβέρνησης Ερντογάν να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να γνωρίζουν εκ των προτέρων για την επιχείρηση αφού το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στο Ερμπίλ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες για πιθανή τουρκική αεροπορική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και το Ιράκ λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης.

Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του Ερντογάν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση στο Ταξίμ, πιθανότατα από μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, για να δικαιολογήσει αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία και το Ιράκ πριν από τις εκλογές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν μπορεί επίσης να έμεινε σιωπηλός για μια περιορισμένη αεροπορική επιχείρηση σε αντάλλαγμα για τη δέσμευση του Ερντογάν να ξεκινήσει τη διαδικασία έγκρισης στο κοινοβούλιο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτή η αεροπορική επιχείρηση έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του κοινού από τον βομβαρδισμό Ταξίμ στις αεροπορικές επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα τουρκικά μαχητικά όχι μόνο έπληξαν στόχους στη Συρία και το Ιράκ, αλλά εξάλειψαν επίσης την πιθανότητα επίλυσης του βομβαρδισμού Ταξίμ και κατέστησαν αδύνατο να προσδιοριστούν οι πραγματικοί δράστες πίσω από αυτόν.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail