Το «ψωμί ψωμάκι» λέει η Ευρώπη καθώς ανεβαίνει το κόστος ενέργειας

Το «ψωμί ψωμάκι» λέει όλη Ευρώπη ,καθώς το κόστος της ενέργειας ανεβαίνει στα ύψη, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί. Αρτοποιεία στη Βαρκελώνη έκλεισαν συμβολικά το ρεύμα για 15 λεπτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ακρίβεια στους λογαριασμούς.

Από: naftemporiki.gr

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ,, για ακόμη μία  ημέρα, Πολωνοί και Τσέχοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ στην Ισπανία οι αρτοποιοί επέλεξαν έναν πρωτότυπο τρόπο για να διαμαρτυρηθούν: εξυπηρετώντας τους πελάτες με σβηστά φώτα.

Εκατοντάδες πολίτες στη Βαρσοβία, εξαγριωμένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης, διαδηλώνουν κατά της ενεργειακής κρίσης και ζτούν προστασία από το αυξανόμενο κόστος των ορυκτών καυσίμων και μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα ίδια  και στην Τσεχία όπου πάνω από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στην Πράγα, για την άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, στο Λονδίνο, η ζήτηση για δωρεάν γεύματα τριπλασιάστηκε, ενώ όσοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ακρίβεια και τις υψηλές ενέργειας, στρέφονται σε τοπικά εστιατόρια και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Σημειώνεται ότι ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 96% μέσα σε ένα χρόνο.
«SOS» από αρτοποιούς για λουκέτα στην Ελλάδα

Αύξηση της επιδότησης του κόστους ενέργειας, μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), καθώς και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ζητούν οι βιοτέχνες αρτοποιοί της χώρας, διότι με τις παρούσες συνθήκες οι αυξήσεις στο ψωμί θα είναι αναπόφευκτες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (ΟΑΕ) Μιχάλη Μούσιο, για να επιβιώσουν τα χιλιάδες αρτοποιεία της χώρας -δεδομένου δε ότι είναι από τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις-, θα πρέπει η τιμή του ρεύματος να μην υπερβαίνει τα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ο ΦΠΑ να μειωθεί από το 13% στο 6%, αλλά και να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο.

Η αύξηση του κόστους και η μείωση του τζίρου είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν 204 αρτοποιεία ανά την Ελλάδα, ενώ στα πρόθυρα του λουκέτου εκτιμάται ότι είναι περίπου το 10% των 14.400 βιοτεχνικών αρτοποιείων της χώρας.

Για αρτοποιείο που το καλοκαίρι του 2021 πλήρωνε 870 ευρώ για φυσικό αέριο, τον Σεπτέμβριο του 2022 το κόστος έφθασε τα 2.600 ευρώ, ενώ ένα αρτοποιείο που πέρυσι το καλοκαίρι πλήρωνε πετρέλαιο 1.178 ευρώ, αυτή τη στιγμή πληρώνει 2.024 ευρώ.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail