Στις ελληνικές καλένδες η επέκταση των χωρικών υδάτων

–Έτοιμα τα σχέδια στο υπουργείο Εξωτερικών

–Διστάζει ο Μητσοτάκης

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπει η κυβέρνηση την απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, παρότι η διεθνής συγκυρία δείχνει να είναι πιο ευνοϊκή όσο ποτέ άλλοτε για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Από: Το Παρόν

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευθεί την ενεργή στήριξη που παρέχουν στη χώρα μας αυτήν την περίοδο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά κι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως, π.χ., η Γαλλία, και να προχωρήσει στη μεγάλη κίνηση.

Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, θα κατοχυρώσει τα εθνικά συμφέροντα αφενός και αφετέρου θα στείλει σαφές μήνυμα ισχύος προς την Τουρκία. «Η Ελλάδα θα ασκήσει το δικαίωμά της για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια όποτε το κρίνει σκόπιμο», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, η οποία –σημειωτέον– επαναλαμβάνεται σταθερά και πάγια τα τελευταία χρόνια.

Το θέμα έθεσε δημόσια ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων τουλάχιστον στο τμήμα νότια της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου. Επισήμανε ακόμη ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας και θα ανοίξει τις συνομιλίες για επέκταση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με όμορες χώρες. Πρόσθεσε δε ότι η χώρα μας πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πληροφορίες από αρμόδιες κυβερνητικές πήγες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό η επεξεργασία και ο σχεδιασμός για την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπηρεσίες είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να παρουσιάσουν το τελικό σχέδιο στον πρωθυπουργό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα είναι εκείνος που θα κληθεί να λάβει την οριστική απόφαση, η οποία θα είναι με βάση και τις διεθνείς συνθήκες. Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο πρωθυπουργός δεν βρίσκεται πολύ κοντά σε μια τέτοια απόφαση. Το πιθανότερο είναι να τη μεταθέσει για μετά τις εκλογές, αν κι εφόσον συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού.

Ο βασικός λόγος, λένε οι πληροφορίες, είναι ότι δεν επιθυμεί να ρίξει λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών. Κυρίως διότι η γειτονική χώρα έχει εκλογές το 2023 και μια κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας μπορεί να πυροδοτούσε ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από την πλευρά του Τ. Ερντογάν, που είναι εντελώς απρόβλεπτος. Πολύ περισσότερο δε σε μια τέτοια περίπτωση, καθώς θα προσπαθούσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση και να ενισχύσει τις προοπτικές παραμονής του στην εξουσία. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι αν στις εκλογές ηττηθεί ο Τ. Ερντογάν, οι πιθανοί διάδοχοί του στο τιμόνι της Τουρκίας δείχνουν να είναι περισσότερο αδιάλλακτοι και επιθετικοί έναντι της Ελλάδας. Οπότε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τη στάση τους και τις αντιδράσεις τους στα ανοιχτά ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail