Ο Τσαβούσογλου παραδέχεται ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία

...καθώς η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ δεν είχε εξουσιοδότηση να υπογράψει

Freepen.gr - Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε την Τρίτη σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2023 ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 είναι απλώς ένα μνημόνιο και πως δεν μπορεί να εγκριθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο, σημειώνει σε άρθρο του ο Levent Kenez για το nordicmonitor.com.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρεσβευτής Ünal Çeviköz ρώτησε τον υπουργό τι είχε κάνει η Τουρκία για να καταστήσει το επίσημο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας-κράτους της Λιβύης για την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο» νομικό και δεσμευτικό, υπενθυμίζοντας ότι το Μνημόνιο που υπογράφηκε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το λιβυκό κοινοβούλιο.

Ο Çeviköz έθεσε επίσης το τελευταίο μνημόνιο συμφωνίας για την εξερεύνηση ενέργειας που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Τρίπολη και αμφισβήτησε εάν ισχύει στο ασταθές περιβάλλον στη Λιβύη.    

Λέγοντας ότι ήταν λάθος για την Τουρκία να παίρνει θέση μεταξύ των δυνάμεων στη Λιβύη για ιδεολογικούς λόγους, ο Çeviköz πρόσθεσε πως η Τουρκία έχει χάσει τον ρόλο του μεσολαβητή και έχει βλάψει  τη φήμη της λόγω των λαθών που έχει κάνει στη Συρία.

Απαντώντας στην κριτική, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι προσωρινές λιβυκές κυβερνήσεις ιδρύθηκαν στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του ΟΗΕ και δεν είναι εξουσιοδοτημένες να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες, αλλά μπορούν να υπογράφουν μνημόνια. Είπε επίσης στους βουλευτές πως η Τουρκία ενέκρινε το μνημόνιο του 2019 στο δικό της κοινοβούλιο επειδή περιελάμβανε τη δημιουργία οικονομικής ζώνης στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Δηλώνοντας πως οι προσωρινές κυβερνήσεις στη Λιβύη δεν έχουν υποχρέωση να εγκρίνουν τα μνημόνια από το κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος υπέγραψε επίσης Μνημόνια Συνεννόησης με τη Λιβύη και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης,  Aguila Saleh, δεν αισθάνθηκε ότι πρέπει να θέσει τα μνημόνια προς έγκριση στη Βουλή παρά το γεγονός ότι είναι κοντά στην Αίγυπτο.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει σχέσεις όχι μόνο με την κυβέρνηση της Τρίπολης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ αλλά και με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στο Τομπρούκ.

Εν τω μεταξύ, το Προεδρικό Συμβούλιο της Λιβύης στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε  ότι το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Abdel Hamid Dbeibah για την εξερεύνηση ενέργειας «πρέπει να εγκριθεί από τα νομοθετικά συμβούλια της Λιβύης».

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης, ο Πρόεδρος Saleh  επανέλαβε πως απορρίπτει οποιαδήποτε συμφωνία ή μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με επικεφαλής τον Dbeibah.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail