Πώς δρα και πώς αντιμετωπίζεται ο τουρκικός επεκτατισμός;

Αποδεδειγμένα, σ’ όλη την πορεία των τελευταίων δεκαετιών, ο τουρκικός επεκτατισμός επιτίθετο στρατιωτικά σε περιπτώσεις συντριπτικής υπεροπλίας του έναντι του αδύνατου θύματος: Κύπρος, Ιράκ, Αφρίν Συρίας, Λιβύη … Διότι, το διακύβευμα στο ενδεχόμενο τουρκικής αποτυχίας ήταν και παραμένει μοιραίο για το τουρκικό καθεστώς εξουσίας και την συνοχή της χώρας. Εξ ου και επίθεση που θα εξανάγκαζε την Αθήνα να αντιδράσει στρατιωτικά δεν υπήρξε, αλλά η Τουρκία προχωρούσε μέχρι εκεί που η Αθήνα έκανε ένα βήμα πίσω για να αποφευχθεί η σύρραξη. Έτσι έγιναν πολλά βήματα πίσω για να φτάσουμε ως εδώ, όπου και πάλι εξελίσσεται παρόμοια τουρκική συμπεριφορά. Το τουρκικό καθεστώς ζητά την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου προβάλλοντας διάφορα προσχήματα, αλλά δεν κρύβει ότι σκοπός είναι η στρατιωτική απογύμνωσή τους για να μπορεί να επιχειρήσει την κατάκτησή τους!

Σήμερα, η Αθήνα δείχνει πλέον να κατανοεί πού μας έφερε η κατευναστική πολιτική και οι εμμονικές φοβίες έναντι του τουρκικού επεκτατισμού. Μια αμυντικά ενισχυμένη Ελλάδα η οποία σχεδιάζει την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων για προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, εξοργίζει το ισλαμοφασιστικό καθεστώς στην Άγκυρα που καθημερινώς υπερβαίνει τα όρια του εθνικιστικού παροξυσμού. Επιπρόσθετα, εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον λειτουργούν ευνοϊκά τα τελευταία χρόνια, που δεν θα ήταν έτσι εάν η Αθήνα επέμενε στις φοβίες και κατ' επέκταση σε λανθασμένες επιλογές. Αυτό ας το λάβουν υπόψη όσοι «θερμόαιμοι» κατηγορούσαν την ξεκάθαρη στάση Αθήνας-Λευκωσίας ενάντια στη ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας. Επομένως, η αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουμε τον ισλαμοφασισμό δυνατόν να αποτρέψει την σύρραξη και να μας διασώσει από την υποταγή. Επιπλέον, μια σθεναρή στάση ενάντια στο ισλαμοφασιστικό καθεστώς αποτελεί την πλέον έμπρακτη προοδευτική αλληλεγγύη προς λαούς εντός Τουρκίας και εκτός, που υποφέρουν από το τυραννικό καθεστώς κι ιδιαίτερα υποστηρικτική προς τις προοδευτικές φωνές στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Πάντως, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει να μας εκπλήττει με τις «παραφωνίες» του. Τις προάλλες δήλωσε εκνευρισμένος ότι «ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιους πρέπει να πιστεύει, εμάς ή την τουρκική προπαγάνδα». Δεν είναι ο ίδιος που εμπιστευόταν το τουρκικό καθεστώς προτείνοντάς του «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» (ΜΟΕ); Δεν είναι ο πολιτικός του περίγυρος που υιοθετούσε την τουρκική προπαγάνδα για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα κι επέρριπτε ευθύνη στους Ελληνοκύπριους, περιλαμβανομένων του Ν. Αναστασιάδη και Ν. Χριστοδουλίδη; 

Ο τουρκικός επεκτατισμός δεν αντιμετωπίζεται με φοβίες, ούτε με «νομικά επιχειρήματα» των εγχώριων ελίτ, ούτε με ΜΟΕ που απαίτησαν οι Γερμανοί για να μην ζητάμε κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά με πανεθνική στρατηγική αποτροπής που λειτουργεί κι αλληλέγγυα προς άλλους λαούς που υποφέρουν από τον τουρκικό επεκτατισμό και τυραννία.

Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail