Η Βόρεια Κορέα έχει όλες τις πιθανότητες να γίνει ένας από τους νέους καλύτερους φίλους της Ρωσίας

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) ανοίγει εμπορικές αποστολές στη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα πρέπει να εξετάσει κανείς την άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Εμπορευματικό τρένο από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία

Το πρώτο εμπορευματικό τρένο σε δύο χρόνια έφυγε από τη Βόρεια Κορέα για τη Ρωσία, δήλωσε η αμερικανική ερευνητική ομάδα 38 North.

Την Παρασκευή, η ομάδα δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες και επικαλέστηκε σχόλια του εκπροσώπου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, ο οποίος είπε την Τετάρτη πως η Βόρεια Κορέα προμήθευε βλήματα πυροβολικού στη Ρωσία. Το Σεπτέμβριο, η Πιονγκγιάνγκ δήλωσε ότι δεν είχε προμηθεύσει ποτέ όπλα στη Ρωσία και δεν είχε καμία πρόθεση να το κάνει.

Ωστόσο, το Ιράν διέψευσε επίσης αναφορές για τις προμήθειες drones στη Ρωσία, αλλά αργότερα παραδέχτηκε πως τα είχε παραδώσει μία φορά πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.

Την Τετάρτη, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι η σιδηροδρομική κυκλοφορία από τη Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία είχε επανέλθει. Το RIA Novosti επικαλέστηκε τη ρωσική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ να λέει πως η Ρωσία ενδιαφέρεται πολύ να εισάγει ρούχα και υποδήματα από τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, η πρεσβεία τόνισε ότι τέτοια έργα θα πρέπει να υλοποιηθούν «σε αυστηρή συμφωνία με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απαγορεύουν την εισαγωγή ορισμένων αγαθών από τη ΛΔΚ».

Υψηλόβαθμη πηγή είπε στη νοτιοκορεατική δημοσίευση Daily NK ότι η ΛΔΚ ξεκίνησε προετοιμασίες για το άνοιγμα εμπορικής αποστολής στη Ρωσία. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι εξαγωγικές - εισαγωγικές δραστηριότητες με την ίδρυση έξι γραφείων σε διάφορα μέρη της Ρωσίας, διατηρώντας παράλληλα εμπορικά γραφεία στην Πιονγκγιάνγκ, είπε η πηγή.

Ώρα να αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ από τη Βόρεια Κορέα

Αναμφίβολα, ήρθε η ώρα να αρθούν οι κυρώσεις κατά της ΛΔΚ. Οι Αμερικανοί ήδη γράφουν γι' αυτό.

«Πρέπει απλώς να δούμε τη Βόρεια Κορέα όπως είναι, όχι όπως θα θέλαμε να είναι», δήλωσε ο Ankit Panda, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment, αναφέρει το CNN.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κορέα ως πυρηνική δύναμη που δεν έχει καμία πρόθεση να απαλλαγεί από τα πυρηνικά όπλα, ανέφερε το Reuters. Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος ενδέχεται να χαλαρώσει τις κυρώσεις για να ενθαρρύνει τη χώρα για «καλύτερη συμπεριφορά». Αυτή είναι η στιγμή που οι Ρώσοι διπλωμάτες υποτίθεται πως θα εμφανιστούν για να αναπτύξουν συνεργασία με τη ΛΔΚ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απαγόρευσε στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Το 2006, ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις κατά της ΛΔΚ για να διακόψει τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της. Έτσι, οι εξαγωγές άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και θαλασσινών απαγορεύτηκαν και οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου περιορίστηκαν.

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ αναφέρουν τακτικά ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αναπτύσσει τα προγράμματά της, ενώ υποτίθεται πως με τη βοήθεια της Κίνας πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω των τραπεζών της.

Όπως και να έχει, η Πιονγκγιάνγκ διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα και είναι αντιπαραγωγικό να διατηρηθεί η ΛΔΚ ως αδίστακτο κράτος. Μια διέξοδος είναι η αποδοχή της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικού μέλους και η άρση των κυρώσεων. Η Ρωσία θα πρέπει να εργαστεί για την αποκατάσταση των σχέσεων με τη ΛΔΚ. Η Βόρεια Κορέα αναγνώρισε την επανένωση της Ρωσίας με τη Novorossiya (Ντονμπάς).

Η Ρωσία θα μπορούσε να αγοράσει όπλα από τη ΛΔΚ

Όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει προηγμένα όπλα — πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Η ΛΔΚ διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς και μικρού βεληνεκούς KN-23 και KN-24, οι οποίοι είναι παρόμοιοι με αυτούς της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ΛΔΚ διαθέτει επίσης μια τεχνολογία που επιτρέπει στους πυραύλους να ελίσσονται κατά την πτήση. Υπάρχουν και υπερηχητικά βλήματα. Η Βόρεια Κορέα κατασκευάζει επίσης βλήματα πυροβολικού των 152 mm (κατάλληλα για ρωσικά οβιδοβόλα) και ρουκέτες Katyusha που είναι κατάλληλες για ρωσικούς εκτοξευτές πολλαπλών ρουκετών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail