Μικρομεσαίοι πνιγμένοι στα χρέη

Στα χρέη πνίγονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για ακόμη μια φορά. Σαν να μην αρκούσαν η δεκαετής και πλέον κρίση, τα μνημόνια, τα λοκντάουν, τώρα ήρθε και η αύξηση του ενεργειακού και λειτουργικού κόστους…

Από: topontiki.gr - Αντριάνα Βασιλά

Ο λόγος για το εκρηκτικό κοκτέιλ εκτίναξης των λογαριασμών ρεύματος και της ανόδου του κόστους στις πρώτες ύλες και συσσώρευσης χρεών.

Μάλιστα δεν είναι λίγες πλέον οι επιχειρήσεις της εστίασης που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι επιχειρηματίες θεωρούν πως δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες δαπάνες λειτουργίας των καταστημάτων εξ αιτίας των καθημερινών ανατιμήσεων και του μεγάλου ενεργειακού κόστους.

Ακόμη και τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν την περίοδο της πανδημίας καλούνται να επιστρέψουν τώρα στο κράτος πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις, καθώς από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούσαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση. Τα ποσά θα επιστραφούν εφάπαξ και με τόκο, ο οποίος «τρέχει» από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις ενημερώθηκαν μέσω της πλατφόρμας του myBusinessSupport πως πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού. Τα περισσότερα «ραβασάκια» αφορούν επιχειρήσεις που εμφανίζονται να μην έχουν τηρήσει τον όρο της διατήρησης του προσωπικού. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αφορούν τη μη υποβολή δηλώσεων τη διετία 2019-2020.

«Έφτασε ο κόμπος στο χτένι»

«Ακούσαμε μέχρι και τη φράση “μαζί τα φάγαμε”» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Τόσα χρόνια οι αδιάλλακτες κυβερνήσεις δεν έχουν λύσει ούτε ένα πρόβλημα, δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την επιχειρηματικότητα. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχουμε δει έναν νόμο ο οποίος να είναι υπέρ μας, αλλά όλα γίνονται για να βοηθηθούν άλλοι, με τελευταίο παράδειγμα αυτά που έγιναν το Σαββατοκύριακο».

Ο Φιλιππίδης επισήμανε ακόμη ότι πλέον στενεύουν τα περιθώρια του διαλόγου, καθώς πρόκειται για την επιβίωση της κοινωνίας. «Έχει φτάσει εδώ και καιρό ο κόμπος στο χτένι. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το κράτος από την πλευρά μας όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και γι’ αυτό μειώσαμε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

Την ίδια στιγμή που μας ζητάνε να κάνουμε οικονομία, η κυβέρνηση λέει να ανοίξουν τα καταστήματα και την Κυριακή. Αυτό δεν σας κάνει εντύπωση; Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα πρέπει να μας προβληματίζουν όλους. Την Τρίτη η κυβέρνηση προχώρησε σε τροπολογία και την Παρασκευή την πήρε πίσω, λόγω κακοκαιρίας. Δηλαδή αν βρέξει σήμερα, θα κλείσει πάλι η αγορά; Δεν γίνεται να αντικαθιστούμε το λάθος με ένα άλλο λάθος».

Παράλληλα υπογράμμισε πως η σημερινή κινητοποίηση έχει στόχο να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση τα προβλήματα του κλάδου τους. «Τα λέμε και τα ξαναλέμε για να μην βρεθεί πολιτικός να μας πει ότι δεν γνώριζε. Αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα και η αγορά της Θεσσαλονίκης έχει βουλιάξει. Εμείς μαζί με τις οικογένειές μας αποτελούμε τα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού, αυτό θα έπρεπε να το σκεφτεί καλά η κυβέρνηση».

Ένας στους τέσσερις με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης Θανάσης Νικολόπουλος υπογράμμισε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζουν το χειρότερο σενάριο όσον αφορά την οικονομική κατάστασή τους, καθώς πέρασαν ένα δημοσιονομικό τέλμα, βίωσαν την οικονομική καθίζηση, και ταυτόχρονα η πανδημία διαμόρφωσε ένα νέο πλαίσιο ακόμη και στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Τώρα έρχεται ως επιβάρυνση η ενεργειακή κρίση, η ραγδαία αύξηση στις τιμές ενέργειας, αλλά και στις υποχρεώσεις, τα οποία οδηγούν σε ένα οικονομικό αδιέξοδο. Τα ζητήματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αντέχουμε άλλο. Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει πλήρως αυτούς που βάζουν εδώ και χρόνια πλάτη στην αγορά της πόλης και την έχουν κρατήσει όρθια σε συνεχείς κρίσεις».

Σε έρευνα που αναφέρθηκε ο Νικολόπουλος, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως οι 8 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν επηρεαστεί από τις ανατιμήσεις και η 1 στις 4 δηλώνει πως θα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές απέναντι στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. «Ξαναζούμε καταστάσεις στη χώρα μας τις οποίες χρόνια προσπαθούμε να ξεχάσουμε. Οι μικροεπιχειρηματίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος. Το 90% δηλώνει πως έχει αυξηθεί το κόστος όσον αφορά την ενέργεια και το 70% όσον αφορά τα καύσιμα. Δημιουργείται ένα ντόμινο που δεν επιφέρει αισιοδοξία».

«Η κυβέρνηση ασχολείται με τους λίγους»

«Ο επαγγελματικός κόσμος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο πορτοφόλι της χώρας και ο τρόπος διαχείρισης της κυβέρνησης είναι λες και είμαστε το μικρότερο» υπογράμμισε με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπόρων και Επαγγελματιών Πάνος Καρασαββίδης.

«Τα προβλήματα πλέον είναι πολύ μεγάλα. Θα ξεκινήσω από την πανδημία όπου τα καταστήματα έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, άρα πρέπει να αποζημιωθούν, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ήρθε ο πόλεμος, άρα είχαμε αύξηση των ενεργειακών τιμολογίων, γιατί κλείσαμε τα εργοστάσια λιγνίτη της χώρας. Αύξηση στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες, παντού.

Η κυβέρνηση κάθεται και ασχολείται με τους λίγους ενώ το κυριότερο πρόβλημα βρίσκεται πρώτα στον επαγγελματία και στη συνέχεια περνάει στο καλάθι του νοικοκυριού. Εάν ξεκινήσουμε τις μαζικές απολύσεις, αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους υπαλλήλους, τι θα γίνει; Θα υπάρξει ακόμη ένα πρόβλημα, αυτό της ανεργίας».

«Δεν μπορούμε να ζούμε μόνο με voucher»

Η οικονομία έχει φτάσει σε τόσο κακό βαθμό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αντέχουν άλλο, τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής» Κλήμης Λεοντιάδης. «Βρισκόμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτό είναι εμφανές σε όλους. Για εμένα δεν υπάρχουν ταξί εάν δεν υπάρχει η αγορά της πόλης αλλά και η εστίαση. Όλα είναι δεμένα μεταξύ τους. Δεν μπορούμε να ζούμε με voucher».

Ο Λεοντιάδης αναφέρει πως ο κλάδος του, μεταξύ άλλων, ζητάει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και την επιδότηση του καυσίμου, στην περίοδο που η βενζίνη έχει φτάσει 2,20 ευρώ και 2,10 ευρώ το πετρέλαιο. «Δεν ζητάμε πράγματα που δεν είναι εφικτά. Το ταξί πρέπει να χρηματοδοτηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ώστε να αντικαταστήσουμε τα οχήματά μας. Όλοι μιλάνε για νέα οχήματα, αλλά κανείς δεν λέει πώς θα τα αγοράσουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά εάν δεν μας βοηθήσει η κυβέρνηση».

Μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας από το ταμείο ανάκαμψης

Πρόσκληση Σκυλακάκη για αξιοποίηση του φθηνού δανεισμού

Το κόστος δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από το ταμείο ανάκαμψης «παίζεται» να μειωθεί… Ο λόγος αφορά την κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75, ύψους 0,6%, που επιβάλλεται σε όλα τα δάνεια (πλην των στεγαστικών).

«Θα είναι μία ουσιαστική παρέμβαση, η οποία θα διευκολύνει τις μικρές επιχειρήσεις – πολύ περισσότερο από επιχειρήσεις άλλων μεγεθών – να υποβάλουν τα επενδυτικά τους σχέδια στο “Ελλάδα 2.0”» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης σε εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα στους επενδυτές να αξιοποιήσουν έγκαιρα το εργαλείο των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όσο τα επιτόκια είναι τόσο χαμηλά, όπως αυτή την περίοδο (0,35% για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις μεσαίες και μεγάλες).

Αναφερόμενος στις καινοτομίες που χαρακτηρίζουν το δανειακό σκέλος του «Ελλάδα 2.0», επεσήμανε:

«Έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν είχαν υπάρξει ποτέ σε επενδυτικό εργαλείο στην Ελλάδα ούτε σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Συνάδελφοι υπουργοί από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, π.χ. Λιθουανία, ζητούν την τεχνογνωσία για να κάνουν κάτι αντίστοιχο στη χώρα τους.

Καινούργιο στοιχείο σε αυτό το επενδυτικό εργαλείο είναι πως η απόφαση της επένδυσης λαμβάνεται όταν η επιχείρηση καταθέτει το πλήρες σχέδιο, ενώ μέσα σε δυόμισι με τρεις μήνες έχει υπογράψει σύμβαση με την τράπεζα και έχει λάβει τα χρήματα που προβλέπει αυτή η σύμβαση. Ακόμα μία καινοτομία είναι πως στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν υπάρχει καμία υπογραφή δημοσίου υπαλλήλου ή πολιτικού, από την ώρα που θα καταθέσει η επιχείρηση το σχέδιο, μέχρι να λάβει τα χρήματα».

Ο Σκυλακάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα εργαλείο που χωράει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί προτάσεις, με προϋπολογισμό 8,22 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχέδια ύψους 1,8 δισ. ευρώ είναι ήδη συμβασιοποιημένα, ενώ τα υπόλοιπα θα συμβασιοποιηθούν μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, μίλησε για ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους άνω των 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά επιδοτήσεις επενδύσεων που θα γίνουν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο. «Αυτό το ποσό – που θα δουλέψει, κυρίως, με τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό – θα δημιουργήσει χώρο της τάξεως των 3-3,5 δισ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια», όπως πρόσθεσε.

Σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, δήλωσε πως το 2022 η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη πάνω από 5%, σε μία χρονιά κατά την οποία οι αυξήσεις των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μηδενικός, θα οδηγούσαν σε ύφεση 3% ή και παραπάνω.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail