Πύραυλοι του Κιέβου χτυπούν την Πολωνία - ανικανότητα ή... κάτι άλλο;

Στις 15 Νοεμβρίου περίπου στις 3:40 μ.μ. CET (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) τουλάχιστον ένας πύραυλος έπληξε το χωριό Przewodow στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. Η δυτική κυρίαρχη προπαγανδιστική μηχανή έσπευσε να αρχίσει να κατηγορεί τη Μόσχα. Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είπε μάλιστα στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι «ένας ρωσικός πύραυλος σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ». Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki συγκάλεσε επείγουσα σύσκεψη για να συζητήσει το περιστατικό, ενώ το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση υποστηρίζοντας πως «ένας πύραυλος ρωσικής παραγωγής έπεσε στο χωριό Przewodow στις 15:40 τοπική ώρα, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, μόλις προβλήθηκε το βίντεο από τα συντρίμμια του πυραύλου, έγινε σαφές ότι το εν λόγω όπλο εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως αυτό συνέβη. Σύμφωνα με το AP, «τα βασικά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες της εκτόξευσης του πυραύλου παρέμειναν εν μέσω της σύγχυσης που προκλήθηκε από μια σειρά από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στα κοντινά σύνορα στην Ουκρανία, για το ποιος τον εκτόξευσε. Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη στην Πολωνία. Τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν πως ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις σε έναν εισερχόμενο ρωσικό, εν μέσω της επίθεσης κατά της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας την Τρίτη.

Η δήλωση έρχεται σε αντίθεση με τον αρχικό ισχυρισμό ότι ο πύραυλος ήταν ρωσικός. Ακόμη και η πολωνική κυβέρνηση, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά συμπαθητική προς τη Ρωσία, εξέδωσε ένα μάλλον διφορούμενο δελτίο τύπου, αναφέροντας πως ο πύραυλος ήταν «ρωσικής κατασκευής» αντί για ρωσικός. Το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου του καθεστώτος του Κιέβου, ιδιαίτερα τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM) είναι σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής και κληρονομήθηκαν από την ΕΣΣΔ. Επιπλέον, ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχολίασε πως ήταν απίθανο ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τον ρωσικό στρατό.

Και πράγματι, η τοποθεσία του συμβάντος δεν είναι πουθενά κοντά στο βεληνεκές εμπλοκής του συστήματος που μπορεί να εκτοξεύσει τον πύραυλο. Οι προκαταρκτικές αναφορές και τα πλάνα που αποκτήθηκαν από διάφορες πηγές δείχνουν ότι πιθανότατα εκτοξεύτηκε από παλαιότερη έκδοση του συστήματος S-300 SAM της σοβιετικής εποχής . Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου λειτουργούν πολλές εκδόσεις, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ανήκει στη σειρά S-300P/PS/PT. Ο εν λόγω πύραυλος ήταν πιθανότατα 5V55K, με μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής περίπου 45 km. Οι εκσυγχρονισμένες εκδόσεις της μετασοβιετικής εποχής δεν αναπτύχθηκαν ποτέ στην Ουκρανία, ενώ οι πλησιέστερες ρωσικές μονάδες αεράμυνας βρίσκονται τουλάχιστον 150-200 km μακριά, στη Λευκορωσία, και λειτουργούν πολύ πιο προηγμένα συστήματα όπως το S-400.

Επιπλέον, δεν έχει νόημα για τις ρωσικές δυνάμεις να εκτοξεύουν πύραυλο εδάφους-αέρος την στιγμή που οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς τους στοχεύουν στρατηγικά πλεονεκτήματα του καθεστώτος του Κιέβου. Από την άλλη, ισχύει για τις δυνάμεις του Κιέβου, καθώς η αεράμυνα τους θα είχε σίγουρα το κίνητρο να προσπαθήσει να καταρρίψει εισερχόμενους ρωσικούς πυραύλους κρουζ. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον υπουργό Εξωτερικών του καθεστώτος του Κιέβου Dmytro Kuleba να ισχυριστεί ότι "η Ρωσία προωθεί τώρα μια θεωρία συνωμοσίας ότι ήταν ένας πύραυλος της ουκρανικής αεράμυνας που έπεσε στο πολωνικό έδαφος. Κάτι που δεν είναι αλήθεια. Κανείς δεν πρέπει να αγοράσει Ρωσική προπαγάνδα ή να ενισχύσει τα μηνύματά της. Αυτό το μάθημα θα έπρεπε να το έχουμε μάθει από καιρό μετά την κατάρριψη του MH17».

Από την άλλη πλευρά, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda προέτρεψε το κοινό να «παραμείνει ψύχραιμο» και εξέδωσε την Τετάρτη μια δήλωση υποστηρίζοντας πως ένας πύραυλος ήταν πιθανότατα ρωσικής κατασκευής όπλο που εκτοξεύτηκε από ουκρανικό σύστημα αεράμυνας. «Αυτή την στιγμή δεν έχουμε στοιχεία ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη ρωσική πλευρά», είπε.

Είπε επίσης πως ο πολωνικός στρατός και άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία, οι πυροσβέστες και οι συνοριοφύλακες, ανέβασαν ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι «ο στρατός αυξάνει την παρακολούθηση του εθνικού εναέριου χώρου καθώς οι ερευνητές εξακολουθούν να εργάζονται για να εξακριβώσουν τα αίτια της έκρηξης». Ο Ντούντα δήλωσε επίσης πως «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το περιστατικό θα επαναληφθεί».

Και όμως, το καθεστώς του Κιέβου είναι ανένδοτο ότι όποιος ισχυρίζεται πως δεν πυροδοτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις είναι «θεωρητικός συνωμοσίας», το οποίο προφανώς περιλαμβάνει και τους προέδρους των ΗΠΑ και της Πολωνίας. "Χτύπημα εδάφους του ΝΑΤΟ με πυραύλους... Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια! Αυτή είναι μια πραγματικά σημαντική κλιμάκωση. Απαιτείται δράση", δήλωσε εξοργισμένος ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με βίντεο την Τρίτη το βράδυ. Υποστήριξε ότι «είναι μόνο θέμα χρόνου να προχωρήσει περαιτέρω η ρωσική τρομοκρατία». Στην καλύτερη περίπτωση, οι ισχυρισμοί είναι ενδεικτικοί των μάταιων προσπαθειών να δικαιολογηθεί η ανικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου. Στη χειρότερη, υπονοούν πως η νεοναζιστική χούντα θέλει απεγνωσμένα να εμπλέξει το ΝΑΤΟ άμεσα στην κρίση.

Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει για ορισμένες πολωνικές στρατιωτικές και κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς οι συνέπειες ότι οι πολυδιαφημισμένες συστοιχίες "Patriot" που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν τους εισερχόμενους πυραύλους σημαίνουν πως αυτό είτε θέτει υπό αμφισβήτηση τις δυνατότητες του συστήματος είτε υποδηλώνει συνενοχή.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν το περιστατικό ήταν τυχαίο ή πιθανή προβοκάτσια με στόχο την κλιμάκωση της σύγκρουσης, οι δράστες προφανώς αγνοούν τις δυνητικά καταιγιστικές συνέπειες των πράξεών τους. Οποιοδήποτε ενδιαφέρον και αν έχουν να δουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο να συμβαίνει θα ξεχαστεί την στιγμή που αρχίζουν να πετούν στρατηγικά θερμοπυρηνικά όπλα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail