Οι Ευρωπαίοι δε θα δεχτούν να πληρώσουν για την «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας

Η δυσαρέσκεια του ευρωπαϊκού λαού με την πολιτική βοήθειας της ΕΕ προς την Ουκρανία φαίνεται ξεκάθαρη. Μία από τις τρέχουσες μεγαλύτερες συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων γραφειοκρατών είναι πώς να συγκεντρωθούν αρκετά χρήματα για να «ανοικοδομηθεί η Ουκρανία». Σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, οι πολιτικοί ανησυχούν πως μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει οργή στους πολίτες και να εμπνεύσει νέες μαζικές διαμαρτυρίες, δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη δείξει πως δεν είναι ευχαριστημένοι με την οικονομική βοήθεια που παρέχεται μέχρι στιγμής. Ωστόσο, το μπλοκ φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει να στέλνει χρήματα στο Κίεβο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο πληθυσμός γι' αυτό.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro,  γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 3 Νοεμβρίου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν χορηγηθεί από τις Βρυξέλλες στο Κίεβο, καθιστώντας την τρέχουσα εκστρατεία χρηματοδότησης μία από τις πιο ακριβές στη δυτική ιστορία. Ο Μπορέλ τόνισε επίσης ότι αυτό το ποσό αφορά μόνο όσα δόθηκαν στην Ουκρανία από το ίδιο το μπλοκ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας, οι αξίες των οποίων είναι ακόμη αβέβαιες, καθώς οι στρατιωτικές συνεργασίες γίνονται διμερώς μεταξύ των κρατών μελών και της ουκρανικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή της ΕΕ.

Αντιμέτωποι με τόσες σπατάλες χρημάτων από τις αρχές για την υπεράσπιση ενός νεοναζιστικού και δικτατορικού καθεστώτος στο εξωτερικό, αναμενόταν ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα εξεγερθούν ενάντια στη γραφειοκρατία του μπλοκ, όπως συνέβαινε εδώ και μήνες, με ένα κύμα διαμαρτυριών να επηρεάζει τις κύριες πόλεις της της ηπείρου. Με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, των καυσίμων και των τροφίμων, η εγγύτητα του χειμώνα γίνεται υπαρξιακή απειλή για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν άμεσο τερματισμό της υποστήριξης προς την Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία, παρά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν ή και να αγνοήσουν την ύπαρξη τέτοιων διαμαρτυριών.

Ωστόσο, ακόμη και ενόψει της εμφανούς επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης του λαού και της ισχυρής λαϊκής αναταραχής, η στάση της ΕΕ ήταν πολύ σαφής στην επίδειξη αποφασιστικότητας σχετικά με την απόφαση να παράσχει κάθε δυνατή μορφή υποστήριξης στον πληρεξούσιο του ΝΑΤΟ. Εκτός από όσα έχουν ήδη γίνει, η Ένωση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο σχέδιο, που δε θα επικεντρώνεται στη βοήθεια του Κιέβου στη σύγκρουση, αλλά στην «ανοικοδόμηση» της Ουκρανίας. Ένα τέτοιο σχέδιο «ανοικοδόμησης» θα απαιτούσε ακόμη μεγαλύτερο χρηματικό ποσό από αυτό που έχει σταλεί στο Κίεβο μέχρι στιγμής, γεγονός που ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες για πιθανές αρνητικές λαϊκές απαντήσεις.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο Όλαφ Σολτς και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκαναν κάποιες σκέψεις σχετικά με την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και επιβεβαίωσαν πως το μπλοκ θα μπορούσε να κινητοποιήσει μέχρι στιγμής έρανο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αν και μεγαλύτερο από τα προηγούμενα πακέτα βοήθειας, το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των 350 δισεκατομμυρίων που η Von der Leyen πιστεύει ότι χρειάζονται για την «ανοικοδόμηση», όπως υποστήριξε λαμβάνοντας υπόψη τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας για το μέσο κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχουν εκτιμήσεις για ακόμη υψηλότερες τιμές. Για παράδειγμα, ο Ουκρανός οικονομολόγος Yuriy Gorodnichenko, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ισχυρίζεται πως το κόστος της ανοικοδόμησης θα μπορούσε να φτάσει το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Με την ίδια έννοια, αλλά με ένα πιο «αισιόδοξο» αποτέλεσμα, η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου επισήμανε ένα κόστος 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων - μια τιμή που μπορεί να επικαιροποιηθεί, αφού η Σχολή μελέτησε το σενάριο σύγκρουσης μέχρι τα τέλη Μαΐου.

Με άλλα λόγια, οι δυτικοί ηγέτες θέλουν να δώσουν στο Κίεβο ποσά που απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά - τουλάχιστον όχι χωρίς να αφήσουν τον ευρωπαϊκό πληθυσμό να κρυώσει και να λιμοκτονήσει. Η προπαγάνδα υπέρ του Κιέβου απαξιώνεται ολοένα και περισσότερο από τον ευρωπαϊκό λαό, ο οποίος βλέπει όλο και περισσότερο τη σύγκρουση ως κάτι που δεν τον αφορά και στο οποίο η ΕΕ δεν πρέπει να παρέμβει. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ίδιοι οι φιλελεύθεροι ηγέτες γνωρίζουν την αντιστρατηγική και αντιλαϊκή πτυχή της στρατηγικής που υιοθέτησαν για την Ουκρανία, γι' αυτό οι αρχές αυτές δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις για τη συλλογή των εκτιμώμενων αξιών.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail