Ακόμη ένας πύραυλος αεράμυνας που έπληξε πολυκατοικία δείχνει την ανικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων χτυπημάτων στην κρίσιμη υποδομή του καθεστώτος του Κιέβου, οι δυνάμεις της Ουκρανίας εκτόξευσαν πολυάριθμα όπλα αεράμυνας εναντίον πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που εκτοξεύθηκαν από το ρωσικό στρατό. Όπως σε πολλές περιπτώσεις από τα τέλη Φεβρουαρίου, ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM) έχασαν τους στόχους τους ή απλώς απέτυχαν αμέσως μετά την εκτόξευση και στη συνέχεια έπληξαν κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες αμάχοι. Η τυπική διαδικασία που χρησιμοποιείται από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας σε αυτή την περίπτωση είναι να κατηγορήσει τη Ρωσία για «αδιάκριτη στόχευση» περιοχών αμάχων. Ωστόσο, πρόσφατες φωτογραφικές μαρτυρίες από το Κίεβο απέδειξαν ακούσια πως οι πύραυλοι που χτυπούν πολλές από τις κατοικημένες περιοχές στις πόλεις της Ουκρανίας εκτοξεύονται πράγματι από τα στρατεύματα του καθεστώτος.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 23 Νοεμβρίου, πλάνα έδειξαν ότι ο πύραυλος που έπληξε μια πολυκατοικία στο Κίεβο ήταν αμερικανικής κατασκευής AIM-120C, που πιθανότατα εκτοξεύτηκε από ένα από τα πρόσφατα αποκτηθέντα αμερικανικά-νορβηγικά NASMAS (Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος). Σύμφωνα με διάφορες πηγές ειδήσεων, καθώς και ο ίδιος ο frontman του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky, το σύστημα SAM παραδόθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις της χούντας άρχισαν να το χρησιμοποιούν ενεργά στις αρχές Οκτωβρίου. Μερικοί από τους κατοίκους της πολυκατοικίας στο Κίεβο που χτυπήθηκε από τον αμερικανικό πύραυλο μοιράστηκαν τις φωτογραφίες από τα συντρίμμια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμπειρογνώμονες όπλων αναγνώρισαν τον πύραυλο, αλλά το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να επιμένει πως το χτύπημα ήταν ευθύνη της Ρωσίας. Εκτός κι αν η Μόσχα αποφάσισε ξαφνικά να αρχίσει να αγοράζει αμερικανικούς πυραύλους και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδέχονταν να τους πουλήσουν στη Ρωσία, δεν είναι σαφές πώς ο πύραυλος θα μπορούσε ποτέ να εκτοξευθεί από οποιονδήποτε άλλον εκτός από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Το θραύσμα που φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν επί τόπου έχει τη λέξη LIFT, η οποία είναι γραμμένη στο άκρο της ουράς του αμερικανικού πυραύλου AIM-120C. Ο πύραυλος είναι ένα όπλο αέρος-αέρος τροποποιημένο για εκτόξευση εδάφους από το σύστημα αεράμυνας NASAMS. Μια απλή εξέταση του βίντεο που τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε από τους ντόπιους δείχνει ξεκάθαρα ότι ο πύραυλος που έπληξε το κτίριο κατοικιών τους μπορεί να αναγνωριστεί μόνο ως αμερικανικός.

Τον περασμένο μήνα, ο γίγαντας του αμερικανικού στρατιωτικού βιομηχανικού συγκροτήματος Raytheon επιβεβαίωσε πως είχε παραδώσει τουλάχιστον δύο συστήματα αεράμυνας NASAMS στις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου. Το σύστημα χρησιμοποιεί κυρίως τον AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile), τροποποιημένο για εκτόξευση εδάφους-αέρος. Ο πύραυλος χρησιμοποιείται συνήθως ως όπλο αέρος-αέρος για μαχητικά αεροσκάφη δυτικής / αμερικανικής κατασκευής. Το AMRAAM έχει ενσωματωθεί σε διάφορες τροποποιήσεις των F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, F-22 Raptor, Eurofighter Typhoon, JAS-39 Gripen, Tornado και Harrier. Η νεότερη παραλλαγή χρησιμοποιείται επίσης από το F-35 JSF (Joint Strike Fighter).

Ο πύραυλος είναι ένας από τους πολλούς τύπους όπλων δυτικής κατασκευής που παραδόθηκαν στο καθεστώς του Κιέβου τους τελευταίους οκτώ μήνες. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποιούν πυραύλους με αδιάκριτο (ή στην καλύτερη περίπτωση, απρόσεκτο) τρόπο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον ένας πύραυλος έπληξε το χωριό Przewodow στην Πολωνία, κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, σκοτώνοντας δύο πολίτες. Ως συνήθως, η δυτική κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έσπευσε να κατηγορήσει τη Μόσχα. Ωστόσο, μόλις προβλήθηκε το υλικό από τα συντρίμμια του πυραύλου, έγινε σαφές ότι το εν λόγω όπλο εκτοξεύτηκε από τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Περαιτέρω εξέταση έδειξε επίσης πως η τοποθεσία του συμβάντος δεν είναι πουθενά κοντά στο βεληνεκές εμπλοκής του πυραύλου, αν είχε χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό. Διάφορες πηγές επιβεβαίωσαν σύντομα ότι το όπλο εκτοξεύτηκε από μια παλαιότερη έκδοση του συστήματος S-300 SAM της σοβιετικής εποχής. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου χρησιμοποιούν διάφορες εκδόσεις, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι S-300P/PS/PT. Ο εν λόγω πύραυλος ανήκε στη σειρά 5V55, με βεληνεκές εμπλοκής 45-90 km. Οι πλησιέστερες ρωσικές μονάδες αεράμυνας αναπτύσσονται τουλάχιστον 150-200 km μακριά από την περιοχή, στη Λευκορωσία, και λειτουργούν πολύ πιο προηγμένα συστήματα όπως το S-400. Ακόμη και η πολωνική κυβέρνηση, σχεδόν αποκλειστικά εχθρική προς τη Ρωσία, εξέδωσε μια μάλλον διφορούμενη δήλωση, αναφέροντας πως ο πύραυλος ήταν «ρωσικής κατασκευής» και όχι απλώς ρωσικός.

Η συντριπτική πλειονότητα των όπλων που διαθέτει το καθεστώς του Κιέβου, ιδιαίτερα τα συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM), είναι σοβιετικής/ρωσικής κατασκευής και παραδόθηκαν στην Ουκρανία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Προς το παρόν, αυτό διευκολύνει το Κίεβο να κατηγορήσει τη Ρωσία για οποιοδήποτε επεισόδιο που θα έχει ως αποτέλεσμα θύματα αμάχων. Επιτρέπει επίσης στο καθεστώς του Κιέβου να διεξάγει επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας [προβοκάτσιες], όπως η επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό Kramatorsk. Στις 8 Απριλίου, ένας βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς "Tochka-U" της σοβιετικής εποχής έπληξε το σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, σκοτώνοντας περίπου 60 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100. Αν και αυτό το έγκλημα πολέμου κατηγορήθηκε αμέσως στη Ρωσία, σύντομα έγινε σαφές ότι ήταν τα ουκρανικά στρατεύματα που εκτόξευσαν τον πύραυλο.

Καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου εξαντλούν τα όπλα της σοβιετικής εποχής, θα είναι όλο και πιο δύσκολο να διεξάγουν επιχειρήσεις ψευδούς σημαίας ή απλώς να κατηγορούν τη Ρωσία όταν τα στρατεύματά τους βλάπτουν ή σκοτώνουν πολίτες λόγω ανικανότητας ή κακής επικοινωνίας. Η απροσεξία του καθεστώτος του Κιέβου δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς έχουν αποδείξει επανειλημμένα πως είτε δεν ασχολούνται με τους αμάχους που φυλάγονται είτε είναι ακόμη έτοιμοι να τους χρησιμοποιήσουν ως ζωντανές ασπίδες. Σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού, αυτοί οι ίδιοι πολίτες χρησιμοποιούνται στη συνέχεια ως βολικά μέσα προπαγάνδας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail