Η Ρωσία κερδίζει τον οικονομικό πόλεμο

Όταν γραφτεί η ιστορία για τον τρέχοντα πόλεμο στην Ουκρανία, οι οικονομικές επιπτώσεις θα θεωρηθούν ως ένας από τους κρίσιμους καθοριστικούς παράγοντες. Η Δύση υπολόγισε πολύ λάθος ότι οι ρωσικές κυρώσεις θα δημιουργούσαν αρκετό άγχος και πίεση στο ρωσικό πληθυσμό για να αναγκάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να φύγει από την εξουσία. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες πληροφοριών από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπάρχουν δύο πιθανότητες — 1) οι αναλυτές της κοινότητας πληροφοριών απέτυχαν να προειδοποιήσουν τους πολιτικούς για τους κρίσιμους πόρους που ελέγχει η Ρωσία και την ικανότητά της να λειτουργεί ως μια σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης οικονομία, ή 2) οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προειδοποιήθηκαν και αγνόησαν την ανάλυση πληροφοριών. Δεν γνωρίζω το προϊόν της κοινότητας πληροφοριών σε αυτό το μέτωπο, επομένως δεν μπορώ να σας πω αν είναι #1 ή #2.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση που επιδεινώνεται από τις κυρώσεις στη Ρωσία, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα και τις ανεξέλεγκτες δημοσιονομικές πολιτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Το παρακάτω βίντεο από την Εσθονία είναι σύμπτωμα των αυξανόμενων οικονομικών κινδύνων:

Ο χειμώνας έφτασε και δεν υπάρχει διαθέσιμη άμεση διάσωση για την επίλυση της έλλειψης ενέργειας που δημιουργήθηκε από την προσπάθεια να κλείσει ο ρόλος της Ρωσίας ως προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ο κ. Ann Veskimägi, επικεφαλής του μεγαλύτερου εργοστασίου επίπλων της Εσθονίας και πρόεδρος του σωματείου επιπλοποιών, μιλά για την πραγματική οικονομική κατάσταση στη χώρα του και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνει:

Τεράστιες μειώσεις προσωπικού στην εταιρεία, μείωση και πτώση της παραγωγικότητας, μη ανταγωνιστικότητα, χρεοκοπία και καταστροφή.

Βιομηχανίες όπως η ξυλουργική, η μεταλλουργία, η χημική βιομηχανία και η παραγωγή λιπασμάτων έχουν υποφέρει. Η Siemens απολύει περισσότερους από 2.000 ανθρώπους. Η κύρια αιτία των συνολικών οικονομικών προβλημάτων είναι η άνοδος των τιμών του ρεύματος.

Εξίσου άσχημα νέα από το Ηνωμένο Βασίλειο:

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού του επιπέδου που έχει καταγραφεί, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής βαραίνει τους μισθούς των ανθρώπων, ενώ αναμένει επίσης πως ο αριθμός των ατόμων που είναι άνεργοι θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 500.000.

https://t.me/Slavyangrad/20911

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε το ζοφερό.

Νέα της Πέμπτης:

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διολισθήσει σε ύφεση, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζέρεμι Χαντ. Η τελευταία φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σε ύφεση ήταν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οποία κατέστρεψε την παγκόσμια οικονομία.

Ο Χαντ, ο καγκελάριος του Οικονομικού και το δεύτερο υψηλόβαθμο μέλος της βρετανικής κυβέρνησης μετά τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, έκανε την ανησυχητική δήλωση στους νομοθέτες που συγκεντρώθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων για να ακούσουν την ωριαία οικονομική ομιλία του, που ονομάζεται δήλωση του φθινοπώρου.

Σε αυτό, περιέγραψε την κατάσταση της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, η οποία έχει πληγεί από την άνοδο του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Τα οικονομικά δεινά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας του COVID-19, αλλά και σε ένα αυτοτραυματισμό από τον προηγούμενο πρωθυπουργό και τον κορυφαίο οικονομολόγο της, του οποίου το σχέδιο να μειώσει τους φόρους προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

https://www.cbsnews.com/news/uk-recession-economy-inflation-tax-rises-energy-prices/

Στην πραγματικότητα, όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια κλιμακούμενη κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας. Το θανατηφόρο μείγμα της αυξανόμενης ανεργίας και του πληθωρισμού θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να κάνουν σκληρές, εξαιρετικά αντιδημοφιλείς πολιτικές επιλογές.

Πιστεύετε ότι η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει την τρέχουσα πολιτική της να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ουκρανία; Η τρομακτική πρόκληση που επιδεινώνεται είναι η επιτυχία των ρωσικών πυραυλικών επιδρομών στην καταστροφή της ικανότητας της Ουκρανίας να συνεχίσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στις μεγάλες πόλεις της. Η έλλειψη ρεύματος σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί να αντληθεί στους ανώτερους ορόφους των πολυκατοικιών που κυριαρχούν στις πόλεις της Ουκρανίας. Σημαίνει επίσης πως αυτά τα διαμερίσματα δε θα έχουν θερμότητα. Χωρίς νερό, χωρίς φώτα και χωρίς ζέστη, αυτοί οι πολίτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κανονική ζωή δεν είναι πλέον εφικτή.

Η ικανότητα της Ουκρανίας να συντηρεί στρατιωτικές επιχειρήσεις μειώνεται, εν μέρει, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δε διαθέτουν απεριόριστα όπλα και πυρομαχικά για να τις συντηρήσουν. Σύμφωνα με το CNN:

Καθώς μπαίνει ο πρώτος πλήρης χειμώνας του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία, οι ΗΠΑ εξαντλούνται σε ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας που είναι διαθέσιμα για μεταφορά στο Κίεβο, λένε στο CNN τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση.

Η πίεση στα αποθέματα όπλων –και η ικανότητα της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης να συμβαδίζει με τη ζήτηση– είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια όπλων στην Ουκρανία για να στηρίξουν τον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι τα αποθέματα ορισμένων συστημάτων «λιγοστεύουν» μετά από σχεδόν εννέα μήνες αποστολής προμηθειών στο Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου υψηλής έντασης, καθώς υπάρχει «πεπερασμένος αριθμός» πλεονάζοντων αποθεμάτων που οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους να στείλουν.

Μεταξύ των οπλικών συστημάτων όπου υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τα αποθέματα των ΗΠΑ που ικανοποιούν τις ουκρανικές απαιτήσεις είναι πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, ανέφεραν οι πηγές.

Ορισμένες πηγές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αμερικανική παραγωγή πρόσθετων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αντι-ραδιενέργειας HARMs, των πυραύλων εδάφους-εδάφους GMLRS και των φορητών αντιαρματικών πυραύλων Javelin – αν και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής για αυτά και άλλα συστήματα.

https://edition.cnn.com/2022/11/17/politics/us-weapon-stocks-ukraine/index.html

Οι σκληρές συζητήσεις και οι υποσχέσεις για συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα της περιορισμένης ικανότητας της Δύσης να συνεχίσει να διοχετεύει λιγοστούς πόρους στη μαύρη τρύπα του Κιέβου. Ο έλεγχος της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Ρεπουμπλικάνους δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον Τζο Μπάιντεν να τηρήσει την υπόσχεσή του να στείλει περισσότερα χρήματα και όπλα στην Ουκρανία, εάν η κυβέρνησή του τα βρει.

Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας συνεπακόλουθης ιστορικής στιγμής που πρόκειται να αλλάξει το πρόσωπο της διεθνούς τάξης. Η ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να υπαγορεύουν όρους και να παραμένουν επικεφαλής της διεθνούς οικονομικής τάξης είναι τώρα υπό αμφισβήτηση.

Μια τελευταία παρατήρηση. Η Ευρώπη κρατείται στο σκοτάδι όσον αφορά την ειλικρινή ενημέρωση για την κατάσταση στην Ουκρανία. Ένας από τους φίλους μου, ένας απόστρατος αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ, επισκέφτηκε πρόσφατα το Παρίσι και ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να λάβω οποιαδήποτε νόμιμη πληροφορία σχετικά με την πρόοδο του πολέμου στην Ουκρανία. Ο λαός εξακολουθεί να κατακλύζεται από προπαγάνδα. Ωστόσο, το οικονομικό χάος είναι πραγματικό και απτό. Κάποια στιγμή, η πραγματικότητα θα αναγκάσει τις αρχές να παραιτηθούν από την προπαγάνδα και να προσπαθήσουν να καταλάβουν πώς να κατευνάσουν τους θυμωμένους εργαζόμενους μέσα σε μια συρρικνούμενη οικονομία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail