Πώς οι Σοβιετικοί «διόρθωσαν» τον πληθωρισμό, αλλά κατέστρεψαν την οικονομία

padrinan / pixabay
Ο πληθωρισμός των τιμών και οι επακόλουθοι επιχειρηματικοί κύκλοι είναι νομισματικά φαινόμενα και χωρίς αυξήσεις της προσφοράς χρήματος —δηλαδή, νομισματικός πληθωρισμός— δεν υπάρχει πληθωρισμός τιμών. Εάν ο κόσμος ήταν ένα πολύ απλό μέρος, θα βλέπαμε αυτή τη σχέση να εμφανίζεται καθαρά: όταν αυξανόταν η προσφορά χρήματος, θα βλέπαμε επίσης μια γενική αύξηση των τιμών σύντομα μετά. Ο κόσμος, ωστόσο, δεν είναι ένα πολύ απλό μέρος και μια οικονομία μπορεί να περιλαμβάνει αμέτρητους παράγοντες που μπορούν να συγκαλύψουν, να καθυστερήσουν και με άλλο τρόπο να συσκοτίσουν τη σύνδεση μεταξύ νομισματικού πληθωρισμού και πληθωρισμού τιμών. 

Ryan McMaken - mises.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ επωφελήθηκαν από καιρό από τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις του παγκόσμιου εμπορίου και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι, για δεκαετίες, οι καταναλωτές θα έπρεπε να έχουν δει τις τιμές των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών να πέφτουν. Αντίθετα, ο αμείλικτος νομισματικός πληθωρισμός τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οδήγησε σε θετική αύξηση των τιμών που είναι φαινομενικά ήπιες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να διεκδικήσουν τη νίκη επί του πληθωρισμού. Επιπλέον, το νέο χρήμα μπορεί να εισέλθει στην οικονομία με διάφορους τρόπους, συχνά εκδηλώνοντας ως πληθωρισμό των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και όχι ως αισθητά υψηλές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων ή των οικιακών αγαθών.

Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης πολλά εργαλεία στη διάθεσή τους για να καθυστερήσουν ή να κρύψουν τις επιπτώσεις του νομισματικού πληθωρισμού, μερικές φορές για πολλά χρόνια. Οι έλεγχοι τιμών και οι επιδοτήσεις, για παράδειγμα, μπορούν να κρύψουν το πραγματικό κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών για τον τελικό καταναλωτή. Αυτές οι τακτικές προκαλούν ελλείψεις, φούσκες και άλλα προβλήματα, αλλά συχνά μπορεί να κατηγορηθούν για την «απληστία» ή τον «καπιταλισμό».

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να κρύβουν τον πληθωρισμό των τιμών για δεκαετίες είναι η Σοβιετική Ένωση. Κάτω από το σοβιετικό καθεστώς, η προσφορά χρήματος - που εκφραζόταν σε μη υποστηριζόμενο νόμιμο χρήμα, φυσικά - επεκτεινόταν συνεχώς για να αυξήσει τους μισθούς και να δημιουργήσει την εντύπωση της ευημερίας. Αυτό θα είχε οδηγήσει σε πληθωρισμό των τιμών γρήγορα, αλλά λόγω της έλλειψης οικονομίας και των κυβερνητικών πολιτικών που εξοντώνουν τη ζήτηση, άντεξε ο μέσος σοβιετικός πολίτης. Όπως συμβαίνει συχνά, το καθεστώς μπόρεσε να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού για ένα διάστημα, αλλά οι πολιτικές αποδείχθηκαν τελικά καταστροφικές. 

Πρόληψη του πληθωρισμού μέσω του κρατικού ελέγχου της οικονομίας

Καθώς ένα καθεστώς αυξάνει την προσφορά χρήματος, η ζήτηση θα αυξάνεται γενικά. Ωστόσο, η αύξηση των τιμών θα γίνει οξεία μόνο εάν υπάρχουν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να ξοδέψουν τα νέα τους χρήματα. Έτσι, ένα καθεστώς που επιθυμεί να αποφύγει τον πληθωρισμό των τιμών μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει την προσφορά χρήματος, εφόσον μειώνει επίσης τη ζήτηση περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα αγαθών. Αυτό αποτρέπει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά μπορεί πράγματι να συγκρατήσει τον πληθωρισμό των τιμών.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός αναμένει να ζήσει σε μια σχετικά ελεύθερη οικονομία. Σε μια ανεμπόδιστη ή μερικώς παρεμβατική οικονομία, η έλλειψη εκτεταμένων ελέγχων τιμών σημαίνει συχνά πως ένας μεγάλος αριθμός αγαθών και υπηρεσιών θα συνεχίσει να παρέχεται, αν και σε υψηλότερες τιμές, σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον. Όμως, επειδή η ΕΣΣΔ επιβλέπει μια έντονα ελεγχόμενη οικονομία, το καθεστώς θα μπορούσε πιο εύκολα να υπαγορεύσει τις τιμές, να περιορίσει τις εισαγωγές και να αναγκάσει τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν.

Τελικά, όμως, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το καθεστώς αναγκάστηκε να «ανοίξει» την οικονομία του στις δυνάμεις της αγοράς, καθώς ένας ανήσυχος πληθυσμός απαιτούσε ολοένα και περισσότερο ένα βιοτικό επίπεδο περισσότερο σύμφωνο με αυτό που υπήρχε στη Δύση. Ωστόσο, από την στιγμή που το καθεστώς έπαψε να ελέγχει τις τιμές και τις αποταμιεύσεις, οι τιμές εκτινάχθηκαν, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν και το σοβιετικό καθεστώς τελείωσε τις μέρες του σε ένα όργιο εκτύπωσης χρήματος και υπερπληθωρισμού. 

Πώς το σοβιετικό καθεστώς χειραγωγούσε τον πληθωρισμό των τιμών

Το γεγονός ότι το σοβιετικό καθεστώς προτιμούσε τις ελλείψεις από τον πληθωρισμό έχει τις ρίζες του στην υπερπληθωριστική ιστορία της σοβιετικής οικονομίας. Στα μέσα του εικοστού αιώνα, οι Σοβιετικοί σχεδιαστές γνώριζαν ήδη καλά τους κινδύνους του υπερπληθωρισμού. Με το τέλος του τσαρικού καθεστώτος και τη διακοπή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το νέο σοσιαλιστικό καθεστώς κατέλαβε μια χώρα που ήταν ήδη διαλυμένη και εξαιρετικά δυσλειτουργική. Σύντομα ακολούθησε υπερπληθωρισμός. Οι Μπολσεβίκοι προσπάθησαν να καταργήσουν εντελώς τα χρήματα, αλλά αυτό φυσικά απέτυχε και ακολούθησαν μια σειρά από νομισματικές μεταρρυθμίσεις. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ωστόσο, το καθεστώς συμμετείχε σε εκτεταμένες προσπάθειες ελέγχου των τιμών, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά ασυνήθιστης τακτικής της ειρήνης. Αυτός ο περιορισμένος πληθωρισμός τιμών για πολλά αγαθά έθεσε το υπόβαθρο για τον "κατασταλμένο πληθωρισμό" που θα γινόταν βασικός πυλώνας του σοβιετικού συστήματος για δεκαετίες. Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται γρήγορα σε πολλές περιοχές και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ένα νέο κύμα πληθωρισμού των τιμών και οι τιμές αυξήθηκαν. Ακολούθησε μια άλλη νομισματική μεταρρύθμιση —δηλαδή, η υποτίμηση— του σοβιετικού ρουβλίου το 1947. Οι προσπάθειες για τους ελέγχους των τιμών αυξήθηκαν και οι συνολικές τιμές μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά τη δεκαετία του 1950.

Σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του '60, το καθεστώς ανησυχούσε διαρκώς για τον πληθωρισμό των τιμών. Στην πραγματικότητα, η σοβιετική ιδεολογία όριζε ότι ο πληθωρισμός δεν υπήρχε στην πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ. Όπως ισχυρίστηκε ο Vasily Garbuzov, ο σοβιετικός υπουργός Οικονομικών το 1960:

Στη Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει πληθωρισμός. η πιθανότητα πληθωρισμού αποκλείεται πλήρως από το ίδιο το σύστημα της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας. Στη χώρα μας, τόσο οι τιμές χονδρικής όσο και λιανικής καθορίζονται από την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, η αγοραστική δύναμη του ρουβλίου ελέγχεται σε προγραμματισμένη βάση. ...Η σταθερότητα του σοβιετικού νομίσματος εγγυάται το μονοπώλιο του νομίσματος και το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου που είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του σοσιαλιστικού οικονομικού συστήματος.

Αυτό είναι προπαγάνδα, φυσικά, αλλά κατά μία έννοια, ο Garbuzov είχε δίκιο. Ένα σοσιαλιστικό κράτος θα μπορούσε πραγματικά να μετριάσει τις επιπτώσεις του νομισματικού πληθωρισμού στις τιμές μειώνοντας το βιοτικό επίπεδο και τις επιλογές κατανάλωσης όποτε φαινόταν ότι οι τιμές αυξάνονταν.

Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί η προσφορά χρήματος διευρυνόταν συνεχώς καθώς οι μισθοί αυξάνονταν. Στη μελέτη τους το 1985 για τη σοβιετική οικονομία, ο Igor Birman και ο Roger Clarke έγραψαν:

Ο λόγος για την πλεονάζουσα προσφορά χρήματος είναι ότι το κράτος «υπερπληρώνει» σταθερά τον πληθυσμό με τη μορφή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ., που υπερβαίνουν την παραγωγή (συν τις καθαρές εισαγωγές και μείον τις καθαρές εξαγωγές) καταναλωτικών αγαθών στις επί του παρόντος ισχύουσες τιμές λιανικής (που καθορίζονται από το κράτος). Αν και υπήρξε πράγματι μια σταθερή άνοδος στις τιμές λιανικής (παρά την σταθερότητα του επίσημου δείκτη), αυτή δεν ήταν καθόλου επαρκής για να εξισώσει την πραγματική ζήτηση του πληθυσμού με τη διαθέσιμη προσφορά αγαθών. Με άλλα λόγια, το κράτος παράγει υπερβολική αγοραστική δύναμη στα χέρια του πληθυσμού.

Σε μια ανεμπόδιστη οικονομία οι μισθοί είναι στενά συνδεδεμένοι με την παραγωγικότητα των εργαζομένων, επομένως οι μισθοί δε θα αυξάνονταν δυσανάλογα με την ποσότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που διατίθενται στην οικονομία. Σε μια σοσιαλιστική οικονομία, ωστόσο, η τιμή της εργασίας -δηλαδή οι μισθοί- καθορίστηκαν αυθαίρετα όπως όλες οι άλλες τιμές. Οι μισθοί στο σοσιαλισμό καταβάλλονται επίσης από το δημόσιο ταμείο και μπορούν να αυξηθούν κατά τις προτιμήσεις του ίδιου του καθεστώτος. Αυτό συχνά σήμαινε αύξηση των μισθών επειδή οι υψηλότεροι μισθοί ήταν πολιτικά δημοφιλείς. Η αύξηση των μισθών δυνητικά δημιούργησε την εντύπωση της ευημερίας, ακόμη και όταν η οικονομία δεν ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγική. Επίσης, όπως σημειώνουν οι Birman και Clarke

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών [δηλαδή, 1965 έως 1985] ακολούθησε την πολιτική του «κόλπου εμπιστοσύνης» της προσπάθειας να τονώσει την παραγωγικότητα με υψηλότερους μισθούς σε χρήμα χωρίς να αυξήσει την προσφορά καταναλωτικών αγαθών κατά σχεδόν επαρκή για να μεταφράσει την αύξηση των χρηματικών μισθών σε αυξημένα πραγματικά εισοδήματα.

Όλο και περισσότερο, μετά το 1965, η σοβιετική προσφορά χρήματος ήταν δυσανάλογη με την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας. Σε μια σχετικά ελεύθερη οικονομία, αυτό θα οδηγούσε γρήγορα σε πληθωρισμό τιμών, αλλά το σοβιετικό καθεστώς είχε τρόπους να μεταφέρει το οικονομικό βάρος αλλού.

Έτσι, οι τιμές διατηρήθηκαν υπό έλεγχο όχι μέσω φορολογικών μαθητών, αλλά μέσω ελέγχων τιμών. Αυτό οδήγησε σε ελλείψεις επειδή, εάν οι μισθοί αυξάνονταν ενώ οι τιμές των αγαθών δεν μπορούσαν, η ζήτηση υπερέβαινε γρήγορα την προσφορά. Οι Σοβιετικοί πολίτες συχνά ανακάλυπταν ότι είχαν πολύ λίγα για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ουρές και τα άδεια ράφια των καταστημάτων που τώρα συνδέουμε με τη σοβιετική οικονομία.

Με αυτόν τον μηχανισμό, το καθεστώς μπορεί να συνεχίσει να διοχετεύει νέα χρήματα στην οικονομία, αλλά και να αποτρέπει τους απλούς ανθρώπους από το να ξοδεύουν «υπερβολικά» χρήματα και έτσι να αυξάνουν τις τιμές καταναλωτή. Το μειονέκτημα, φυσικά, είναι πως το βιοτικό επίπεδο μειώνεται σημαντικά, όπως σημειώνει ο ιστορικός Steven Efremov:

Το σύστημα ελέγχου των τιμών είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους σοβιετικούς καταναλωτές όσο και για την οικονομία συνολικά. ... Οι ελλείψεις των περισσότερων τροφίμων οδήγησαν σε δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας και πολλά καταναλωτικά προϊόντα που ήταν συνήθως διαθέσιμα στη Δύση, όπως τηλέφωνα, αυτοκίνητα και σύγχρονα πλυντήρια ρούχων, ήταν εκπληκτικά σπάνια στη Σοβιετική Ένωση. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν λιγότερο άνετες από πολλές απόψεις, με λιγότερο χώρο στέγασης ανά άτομο, χωρίς κεντρική θέρμανση, χωρίς κλιματισμό και συχνά χωρίς συνδέσεις αποχέτευσης ή ζεστό νερό.

Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά αναγκαστική εξοικονόμηση. Ο Efremov συνεχίζει:

Όταν οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα που ήθελαν να αγοράσουν, πολλοί επέλεξαν να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους κάθε χρόνο. Αυτή η επίδραση ήταν σωρευτική με την πάροδο των ετών, καθώς η μη ικανοποιημένη ζήτηση από κάθε έτος μεταφέρθηκε στην επόμενη και οι αποταμιεύσεις του πληθυσμού συνέχισαν να αυξάνονται.

Από ορισμένες απόψεις, αυτό ήταν καλό για το καθεστώς, επειδή αυτή η μη αναλώσιμη αποταμίευση θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την αγορά του χρέους της κυβέρνησης. Αλλά αυτό το αποθηκευμένο χρήμα - γνωστό ως "νομισματική προεξοχή" αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και ο Efremov καταλήγει στο συμπέρασμα πως "η προσφορά χρήματος είχε αυξηθεί για να γίνει πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι χρειαζόταν για την κανονική κυκλοφορία". Αυτό θα επέστρεφε στο στοίχειωμα του καθεστώτος όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει και οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να ξοδέψουν τα χρήματα, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών.

Μια πρόσθετη μέθοδος μείωσης των επίσημων αριθμών πληθωρισμού ήταν η επιδότηση καταναλωτικών αγαθών. Οι επιδοτήσεις λιανικής τιμής εισήχθησαν στη Σοβιετική Ένωση το 1965 ως μέρος μιας μεγάλης δέσμης οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι σοβιετικές αρχές άρχισαν τότε να εφαρμόζουν επιδοτήσεις τιμών για «βασικά τρόφιμα όπως κρέας, γάλα, ψωμί, λουκάνικα, ζάχαρη και βούτυρο». 1 Σκοπός ήταν να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές. Αυτές οι επιδοτήσεις επέζησαν των επακόλουθων προσπαθειών οικονομικής μεταρρύθμισης και έγιναν όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας που κατευθυνόταν προς τη δεκαετία του 1980, με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται γρήγορα για να πιέσουν τις τιμές μέσω των επιδοτήσεων. 

Οι δαπάνες αυξάνονται και η οικονομία λιμνάζει

Τίποτα από αυτά δε λειτούργησε για να βοηθήσει πραγματικά το σοβιετικό βιοτικό επίπεδο.

Για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της νομισματικής επέκτασης και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου, το σοβιετικό καθεστώς προσπαθούσε διαρκώς να αυξήσει την παραγωγή για να μειώσει το χάσμα μεταξύ της αύξησης του χρήματος και της αύξησης της παραγωγικότητας. Λόγω της αδυναμίας του οικονομικού υπολογισμού στο σοσιαλισμό, ωστόσο, ο σοβιετικός κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορούσε να συντονίσει αποτελεσματικά τα αγαθά και το κεφάλαιο και η παραγωγικότητα των εργατών παρέμεινε στάσιμη.

Ένα άλλο αποτέλεσμα ήταν η περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων. Παρόλο που επιβλήθηκαν φόροι και ορισμένα έσοδα μπορούσαν να εισπραχθούν από τις εισαγωγές, τα κρατικά μονοπώλια -δηλαδή οι κρατικές επιχειρήσεις- που έλεγχαν μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών παρήγαγαν μεγάλο μέρος του εισοδήματος στο οποίο βασιζόταν το καθεστώς. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν τα έσοδα με αυξημένη παραγωγή, αλλά η παραγωγή συχνά παρέμενε στάσιμη καθώς οι μισθοί —δηλαδή το κόστος παραγωγής— αυξάνονταν.

Έτσι, οι κρατικοί προϋπολογισμοί αυξήθηκαν παράλληλα με τη μείωση των εσόδων. Ο Byung-Yeon Kim σημειώνει, για παράδειγμα, ότι «οι επιδοτήσεις λιανικής τιμής... αυξήθηκαν από 4 τοις εκατό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού το 1965 σε 20 τοις εκατό στα τέλη της δεκαετίας του 1980». 2

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα καταναλωτικών αγαθών σίγουρα δε συμβάδιζε. Αντίθετα, ο καταναλωτής είχε λίγα μέρη για να ξοδέψει τα χρήματά του και «το μερίδιο της αναγκαστικής αποταμίευσης στη συνολική χρηματική αποταμίευση αυξήθηκε από 9 τοις εκατό το 1965 σε 42 τοις εκατό το 1989». 3

Μετρημένη από την επικράτηση των ελλείψεων, είναι σαφές ότι η σοβιετική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση στασιμότητας στα τέλη της δεκαετίας του '70. Οι ελλείψεις έγιναν ακόμη χειρότερες. Η Kim καταλήγει:

Οι συνθήκες της καταναλωτικής αγοράς στο επίσημο δίκτυο λιανικής επιδεινώθηκαν ραγδαία τα έτη 1965-78. Αυτό είναι πολύ πιθανό να προκλήθηκε από σταθερές τιμές καταναλωτή που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Παρόλο που η ταχεία επιδείνωση σταμάτησε κατά την περίοδο 1979-83, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποκαταστήσει την ισορροπία. Περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών της καταναλωτικής αγοράς σημειώθηκε μετά το 1984. Ειδικότερα, οι ελλείψεις στην καταναλωτική αγορά εντάθηκαν σημαντικά το 1989, επειδή το εισόδημα από χρήματα των νοικοκυριών αυξήθηκε πολύ ταχύτερα από τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών αγαθών. 4

Οι αυξήσεις των μισθών συνεχίστηκαν με μικρή θετική επίδραση. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, οι σοβιετικές κρατικές επιχειρήσεις αύξησαν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα «φαινόμενο πλούτου» και να κατευνάσουν τους δυσαρεστημένους εργαζόμενους. Ωστόσο, με λίγα αγαθά διαθέσιμα προς αγορά, οι αυξανόμενοι μισθοί έπαψαν να αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο για σκληρότερη εργασία. Οι Birman και Clarke σημειώνουν ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι αυξανόμενοι μισθοί «γίνονται αναποτελεσματικοί - τα πρόσθετα μη δαπανητά χρήματα δεν είναι πλέον κίνητρο για να εργαστείτε σκληρότερα ή πιο παραγωγικά». Η παραγωγικότητα των εργαζομένων υπέστη πλήγμα. Αυτό το πρόβλημα επιταχύνθηκε μόνο καθώς περνούσε η δεκαετία και, όπως σημειώνουν οι Igor Filatochev και Roy Bradshaw , «οι μισθοί αυξάνονταν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα της εργασίας το 1989 και το 1990».

Η δεκαετία του 1980: Μια εποχή αυξανόμενων ελλειμμάτων και εκτύπωσης χρημάτων

Όλες αυτές οι δαπάνες για μισθούς και επιδοτήσεις συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν συνθήκες υπό τις οποίες τα κρατικά ελλείμματα αυξήθηκαν, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη νομισματική επέκταση. Ο Kim καταλήγει:

Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα καταγράφηκε επίσημα μόνο από το 1985 και μετά, πολλές αξιόπιστες σοβιετικές και δυτικές πηγές υποστήριξαν πως ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα υπήρχε ήδη πολύ πριν από τη δεκαετία του 1980. 5

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ εσόδων και δαπανών σε σημείο που τα ελλείμματα ήταν διαχειρίσιμα. Καθώς περνούσε ο καιρός, ο δανεισμός για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων γινόταν ολοένα και πιο ακριβός για το καθεστώς και η εκτύπωση χρημάτων —πέρα και πέρα ​​από την ανάγκη για μισθούς— θεωρούνταν όλο και περισσότερο ως διέξοδος:

[Π]Η εκτύπωση χρημάτων ξεκίνησε πολύ πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, δηλαδή από το 1977 και μετά, και έτεινε να αυξάνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Συνολικά, ο σοβιετικός προϋπολογισμός έτεινε να αποσταθεροποιήσει την καταναλωτική αγορά, τουλάχιστον μετά το 1977, θέτοντας χρήματα σε κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, μια απότομη αύξηση στην εκτύπωση χρήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υποδηλώνει πως η σοβιετική οικονομία ήταν τότε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. 6

Ποσό του ελλείμματος που χρηματοδοτείται από την εκτύπωση χρημάτων

Πηγή: Byung-Yeon Kim, "Causes of Repressed Inflation in the Soviet Consumer Market, 1965-1989: Retail Price Subsidies, the Siphoning Effect, and the Budget Deficit", The Economic History Review 55, αρ. 1 (Φεβ. 2002): 121

Ο υπερπληθωρισμός αρχίζει

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η σοβιετική οικονομία ήταν ήδη προετοιμασμένη για τον πληθωρισμό των τιμών, ωστόσο ο λεγόμενος καταπιεσμένος πληθωρισμός συνέχισε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ωθούσε τους επίσημους ρυθμούς πληθωρισμού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Με την έλευση της περεστρόικα και ορισμένες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά, οι σοβιετικοί πολίτες μπορούσαν ολοένα και περισσότερο να αγοράζουν περισσότερα αγαθά και να εισάγουν περισσότερα αγαθά. Δεκαετίες καταναγκαστικής αποταμίευσης οδήγησαν σε φυγή πληθωρισμού καθώς οι ελλείψεις έγιναν λιγότερο έντονες σε πολλές περιπτώσεις. Αυτή η «νομισματική υπερχείλιση» προέκυψε από λογαριασμούς ταμιευτηρίου και οδήγησε τον πληθωρισμό των τιμών σε καταστροφικά ύψη.

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να φτάσουν τα επίσημα νούμερα να εναρμονιστούν με την πραγματικότητα. Οι επίσημοι αριθμοί του καθεστώτος είχαν από καιρό υποτιμήσει ακόμη και τα μέτρια επίπεδα πληθωρισμού τιμών σε προηγούμενες περιόδους, αλλά μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80, το χάσμα μεταξύ του επίσημου πληθωρισμού και του εκτιμώμενου πραγματικού πληθωρισμού αυξήθηκε σημαντικά. Ο Efremov συνοψίζει την απόκλιση, σημειώνοντας ότι το 1988 ο επίσημος πληθωρισμός ήταν 0,6 τοις εκατό αλλά 6 τοις εκατό στην πραγματική αγορά. Μέχρι το 1989, ο επίσημος πληθωρισμός ήταν 2 τοις εκατό, αλλά ήταν πραγματικά 8 τοις εκατό. Το 1990, ήταν 5,3 τοις εκατό, αλλά πραγματικά 20 τοις εκατό. Και τότε οι τροχοί άρχισαν να ξεκολλούν πραγματικά το 1991, με 96,3 «επίσημο» πληθωρισμό που ήταν πραγματικά 200 τοις εκατό.

Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε λίγο αργότερα και το νέο καθεστώς δεν εξέδιδε πια παραποιημένους αριθμούς πληθωρισμού. Αντίθετα, το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού το 1992 εκτιμήθηκε ότι ήταν πάνω από 2.300 τοις εκατό. Ο υπερπληθωρισμός συνεχίστηκε για τρία ακόμη χρόνια έως ότου το παλιό σοβιετικό ρούβλι έπαψε τελικά να υπάρχει.

Ένας σοσιαλιστικός οδηγός για τη μείωση του πληθωρισμού των τιμών

Η σοβιετική εμπειρία παρέχει ένα παράδειγμα για το πώς η επέκταση της προσφοράς χρήματος αναγκάζει μια επιλογή. Σε απάντηση, ένα πληθωριστικό καθεστώς μπορεί να δεσμευτεί να περιορίσει το νομισματικό πληθωρισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές. Ή, ένα καθεστώς μπορεί να «λύσει» ένα πρόβλημα πληθωρισμού καταστρέφοντας τη ζήτηση μέσω ελέγχων τιμών και ελλείψεων. Η τελευταία επιλογή απαιτεί μείωση του βιοτικού επιπέδου και σταδιακή μείωση των επιλογών των καταναλωτών ξανά και ξανά. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η δρακόντεια επιλογή αποτυγχάνει να αποτρέψει τον υπερπληθωρισμό στο τέλος.

1.Byung-Yeon Kim, "Causes of Repressed Inflation in the Soviet Consumer Market, 1965-1989: Retail Price Subsidies, the Siphoning Effect, and the Budget Deficit", The Economic History Review 55, αρ. 1 (Φεβ. 2002):108
2.Ό.π., σελ. 106
3.Ibid.
4.Ό.π., σελ. 115.
5.Ό.π., σελ. 115.
6.Ό.π., σελ. 122.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail