Επιχείρηση Ουρανός: Την ημέρα που οι Ναζί του Χίτλερ συνετρίβησαν και η Σοβιετική Ένωση άρχισε να παίρνει το πάνω χέρι στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

RT
Νωρίς το πρωί, ακριβώς πριν από 80 χρόνια, οι στρατιώτες της 3ης Ρουμανικής Στρατιάς ξύπνησαν στις κρύες πιρόγες τους στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντον από το βρυχηθμό του πυροβολικού που χτυπούσε τις θέσεις τους. Μέχρι το μεσημέρι, ο διοικητής Πέτρε Ντουμιτρέσκου ανέφερε στην ηγεσία της Ομάδας Στρατού Νότου ότι ήταν αδύνατο να αποτραπεί ο εχθρός από το να διασχίσει τον ποταμό. Μια μέρα αργότερα, η ομάδα του καταστράφηκε από μαζικά χτυπήματα με τανκ. Δύο εβδομάδες αργότερα, ουσιαστικά έπαψε να υπάρχει.

Του Ανατόλι Μπρούσνικιν, Ρώσου δημοσιογράφου - RT.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε εκείνο το σημείο, τα σοβιετικά στρατεύματα του Νοτιοδυτικού Μετώπου υπό τη διοίκηση του Nikolai Vatutin ξεκίνησαν το μέρος της Επιχείρησης Ουρανός, που είχε ως αποτέλεσμα την πρώτη μεγάλη στρατηγική ήττα για τις χώρες του Άξονα - την αρχή του τέλους. Για τους Συμμάχους, η Μάχη του Στάλινγκραντ θα ήταν για πολύ καιρό σύμβολο στρατιωτικής δύναμης και ρωσικής στρατιωτικής ιδιοφυΐας.

Ποια ήταν τα βασικά λάθη της γερμανικής διοίκησης; Ποιες επαναστατικές πολεμικές μεθόδους χρησιμοποίησαν οι Σοβιετικοί στρατηγοί κατά τη διάρκεια της Μάχης του Στάλινγκραντ; Ποιες μη προφανείς συνέπειες είχε η διακοπή της γερμανικής επίθεσης στη νότια Ρωσία;

Αποφασιστικός Νοέμβριος

Το φθινόπωρο του 1942 θεωρείται το σημείο καμπής στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φαινομενικά αδυσώπητη επίθεση των δυνάμεων του Άξονα και η κατάληψη νέων εδαφών και πόρων από αυτούς δόθηκε έλαβε τέλος σε όλα τα θέατρα. Μέχρι το Δεκέμβριο, το στρατηγικό πλεονέκτημα είχε περάσει στους Συμμάχους. Μετά από αυτό, μόνο αυτοί θα υπαγόρευαν την πορεία του πολέμου και οι Γερμανοί και οι Ιάπωνες μπορούσαν μόνο να αντιδράσουν.

Φυσικά, οι Βρετανοί θα ισχυρίζονταν ότι η παλίρροια ανατράπηκε στην Αίγυπτο κοντά στο Ελ Αλαμέιν στις 24 Οκτωβρίου, όταν ο Μπέρναρντ Μοντγκόμερι κατάφερε να νικήσει τον Αλεπού της Ερήμου Έρβιν Ρόμελ και το Αφρικανικό Σώμα του, που είχαν εξαντληθεί από την έλλειψη προμηθειών. Αυτό έβαλε τέλος στις γερμανικές απόπειρες εισβολής στην Αίγυπτο και αποκλεισμό της διώρυγας του Σουέζ, κάτι που θα περιέπλεκε σημαντικά την κατάσταση για την Αγγλία, καθώς το νησιωτικό έθνος εξαρτιόταν εξαιρετικά από τα τρόφιμα και τους πόρους που παρείχαν οι αποικίες του. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι Βρετανοί στη Βόρεια Αφρική υποστηρίχθηκαν ήδη από τους Αμερικανούς στη Δύση, οι οποίοι διεξήγαγαν την Επιχείρηση Torch - μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση με στρατεύματα που αποβιβάζονταν στο Μαρόκο και την Αλγερία, που ήταν επίσημα υπό τον έλεγχο της γαλλικής κυβέρνησης του Βισύ που ήταν υπέρ του Χίτλερ. Παρά την πεισματική αντίσταση του Ρόμελ στην Τυνησία, το αποτέλεσμα της εκστρατείας ήταν προφανές.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Αμερικανοί τείνουν να πιστεύουν ότι η έκβαση του πολέμου το φθινόπωρο του 1942 αποφασίστηκε όχι στη Βόρεια Αφρική, αλλά στην αντίθετη πλευρά του κόσμου - στο νησί Guadalcanal στον Ειρηνικό. Η ξηρά ήταν μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς ο έλεγχός της επέτρεψε την εξασφάλιση της εμπορικής ναυσιπλοΐας μεταξύ Αυστραλίας και Ηνωμένων Πολιτειών και απειλούσε τη μεγάλη ιαπωνική ναυτική βάση στο Rabaul (Νέα Βρετανία). Τον Αύγουστο, μονάδες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ αποβιβάστηκαν στο νησί και κατέλαβαν αμέσως μια σημαντική αεροπορική βάση, που αργότερα ονομάστηκε Henderson Field. Καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου, οι πεζοναύτες υπερασπίστηκαν επιτυχώς αυτή τη θέση με την υποστήριξη της αεροπορίας και του ναυτικού. Η αποφασιστική μάχη ήταν στις 13-14 Νοεμβρίου, όταν οι Ιάπωνες έχασαν ολόκληρη τη δύναμη αποβίβασής τους, η οποία υποτίθεται πως υποστήριζε τη φρουρά του Γκουανταλκανάλ καθώς και πολλά μεγάλα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των θωρηκτών Hiei και Kirishima. Η επέκταση της Ιαπωνίας προς τα νότια ελέγχθηκε στα Νησιά του Σολομώντα και στη Νέα Γουινέα και έχασε εδάφη που είχε καταλάβει προηγουμένως μόνο μετά το Δεκέμβριο του 1942.

Αλλά, στην πραγματικότητα, ούτε ο Χίτλερ ούτε ο Στάλιν είχαν καμία αμφιβολία πως το μέλλον του κόσμου καθοριζόταν στις στέπες του Βόλγα από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου, όταν 270.000 στρατιώτες της Βέρμαχτ υπό τη διοίκηση του Φρίντριχ Πάουλους υπέστησαν ένα ισχυρό πλήγμα από το νοτιοδυτικό μέτωπο και το Στάλινγκραντ. Η επακόλουθη αποτυχία να ξεμπλοκάρουν τις περικυκλωμένες μονάδες καταδίκασε το σχέδιο Blau και σκότωσε κάθε ελπίδα που είχε το Βερολίνο για επιτυχή έκβαση του πολέμου.

Το μπλε είναι το χρώμα της θλίψης (του Χίτλερ).

Το γερμανικό Γενικό Επιτελείο ονόμασε το σχέδιο δράσης στο ανατολικό μέτωπο «Fall Blau» ή Blue. Ο κύριος στόχος της εκστρατείας το καλοκαίρι του 1942 ήταν αρχικά η κατάληψη των κοιτασμάτων πετρελαίου του Maikop και του Grozny. Τα αποθέματα καυσίμων που ήταν αποθηκευμένα στη Γερμανία πριν από τον πόλεμο έφταναν στο τέλος τους και τα συνθετικά καύσιμα και το ρουμανικό πετρέλαιο από το Ploiesti δεν ήταν αρκετά για να εξυπηρετήσουν όλες τις δεξαμενές της Wehrmacht και τα αεροπλάνα της Luftwaffe. Ως εκ τούτου, η επίθεση στον Καύκασο θεωρήθηκε προτεραιότητα. Το Στάλινγκραντ ήταν ένας δευτερεύων στόχος, και η έφοδος στην πόλη δεν προβλεπόταν. Θα ήταν αρκετό να το χτυπήσουν με συνεχή πυρά πυροβολικού, όπως έγινε με το Λένινγκραντ. Ωστόσο, στην αρχή τα πράγματα πήγαν τόσο καλά για τους Γερμανούς που η κατάληψη του βιομηχανικού και συγκοινωνιακού κέντρου στον Βόλγα άρχισε να μοιάζει με εύκολη και φυσική δουλειά.

Οι αποτυχίες του Κόκκινου Στρατού την άνοιξη και το καλοκαίρι οφείλονταν κυρίως στα λάθη του Στάλιν και της Ανώτατης Διοίκησης της Σοβιετικής Ένωσης κατά την αξιολόγηση των σχεδίων του εχθρού. Γεγονός είναι ότι η εισβολή στην ΕΣΣΔ υπαγορεύτηκε αρχικά από την ανάγκη κατάληψης των πόρων της Ουκρανίας και του Βόρειου Καυκάσου. Ήταν η κατάληψη του Lebensraum im Osten –του ζωτικού χώρου στην Ανατολή– που σκέφτηκαν για πρώτη φορά ο Χίτλερ και ο Ρόζενμπεργκ όταν ενέκριναν το σχέδιο Μπαρμπαρόσα. Αυτό αναμενόταν επίσης από τον Στάλιν, ο οποίος συγκέντρωσε τις κύριες δυνάμεις του στη δυτική Ουκρανία το 1941. Λόγω της ξαφνικής επίθεσης και των καταστροφικών λαθών στη διαχείριση, αυτά τα στρατεύματα καταστράφηκαν στη Μάχη των Συνόρων και αργότερα κοντά στην Οδησσό και το Κίεβο.

Αλλά οι Γερμανοί στρατηγοί, με επικεφαλής τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Φραντς Χάλντερ και τον Πάουλους – ο κύριος συντάκτης του σχεδίου Μπαρμπαρόσα (αυτή είναι η ιστορική ειρωνεία) – μπόρεσαν να πείσουν τον Φύρερ για την ανάγκη να επαναληφθεί το blitzkrieg που έφερε τη νίκη στη Γαλλία. Θεώρησαν δυνατό να καταστρέψουν ή να παγιδεύσουν το κύριο μέρος του σοβιετικού στρατού σε θύλακες με αιχμές δόρατος αρμάτων μάχης, μετά από τα οποία μπορούσαν να πάρουν την πρωτεύουσα του εχθρού και να τον αναγκάσουν να παραδοθούν. Ωστόσο, η πεισματική αντίσταση του Κόκκινου Στρατού κοντά στο Σμολένσκ και τη Μόσχα απέδειξε ότι τέτοιοι υπολογισμοί ήταν λάθος, ακόμη και αν δεν ήταν ακόμη μοιραίοι.

Στην εκστρατεία του 1942, ο Στάλιν ήταν σίγουρος ότι ο αντίπαλός του θα προσπαθούσε να ολοκληρώσει αυτό που είχε ξεκινήσει και να καταλάβει τη Μόσχα. Ως εκ τούτου, οι κύριες δυνάμεις του Κόκκινου Στρατού συγκεντρώθηκαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Αλλά αυτή τη φορά ο Χίτλερ δεν είχε άλλη επιλογή – έπρεπε να εξασφαλίσει επειγόντως την ασφάλεια των αγροτικών πεδίων του Κουμπάν και των ορυχείων του Ντονμπάς, να πάρει πετρέλαιο στο Γκρόζνι και να προετοιμάσει μια επίθεση στα κοιτάσματα πετρελαίου του Μπακού και του Αζερμπαϊτζάν. 

Η αδύναμη θέση των δυνάμεων του Κόκκινου Στρατού στο νότο επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά από μια ανίκανη προσπάθεια των στρατευμάτων του Semyon Timoshenko να ανακαταλάβουν το Kharkov το Μάιο. Ως αποτέλεσμα μιας αντεπίθεσης που διεξήχθη από την 6η Στρατιά του Paulus και την 1η Ομάδα Panzer Kleist, 240.000 Σοβιετικοί στρατιώτες και αξιωματικοί αιχμαλωτίστηκαν μόνο στο θύλακα του Barvenkov. Το μέτωπο στην πραγματικότητα κατέρρευσε και αυτό που οι επίσημες αναφορές αποκαλούσαν στρατηγική υποχώρηση ήταν, στην πράξη, περισσότερο σαν απόδραση.

Ήταν αυτή την στιγμή που ο Χίτλερ, εμπνευσμένος από αυτή την επιτυχία, αποφάσισε να χωρίσει την Ομάδα Στρατιών Νότος σε δύο μέρη. Το πρώτο στάλθηκε στο νότο για να εκπληρώσει την κύρια αποστολή της κατάληψης των κοιτασμάτων πετρελαίου, τα οποία μέχρι εκείνη την εποχή είχαν ήδη πυρποληθεί από σοβιετικούς πετρελαιολάτρες, με ένα επακόλουθο χτύπημα στο Ροστόφ-ον-Ντον. Η δεύτερη -αποτελούμενη από την 6η Στρατιά του Πάουλους, την 4η Γοτθική Στρατιά Αρμάτων και δύο στρατούς αποτελούμενους από Ρουμάνους, Ούγγρους και Ιταλούς- επρόκειτο να καταδιώξει τις σοβιετικές μονάδες που υποχωρούσαν προς τα ανατολικά με στόχο να πολιορκήσουν το Στάλινγκραντ και να καταλάβουν το Αστραχάν μέχρι το χειμώνα.

Ενώ ο έλεγχος του Αστραχάν θα είχε αποκόψει εντελώς την κεντρική Ρωσία από το πετρέλαιο του Καυκάσου, ο Χίτλερ είδε την επίθεση στο Στάλινγκραντ περισσότερο ως προσωπικό πλήγμα για τον αρχηγό του εχθρού, καθώς η πόλη έφερε το όνομά του. Ήταν εδώ το 1918 που ο Στάλιν βρήκε τον πιο πιστό πολιτικό του σύμμαχο, τον Βοροσίλοφ, καθώς και τον κύριο εχθρό του, τον Τρότσκι. Ήταν επίσης εδώ που Αμερικανοί μηχανικοί είχαν κατασκευάσει ένα από τα σύμβολα της πολιτικής εκβιομηχάνισης του Στάλιν, αντιπροσωπεύοντας τη βιομηχανική δύναμη της ΕΣΣΔ – ένα κολοσσιαίο εργοστάσιο τρακτέρ.

Η αντίσταση στην κύρια επίθεση, η οποία οργανώθηκε από την 62η και την 64η Στρατιά στις μακρινές προσεγγίσεις προς την πόλη, ήταν αδύναμη και σαφώς αναποτελεσματική σε συνθήκες στέπας. Στη γερμανική διοίκηση φαινόταν πως οι Ρώσοι επρόκειτο να τελειώσουν επιτέλους από δυνάμεις και οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης θα πέθαιναν στα ερείπιά της ανάμεσα στους καπνούς και τις φωτιές από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.

Πόσο λάθος έκαναν.

Πατέρας του σύγχρονου πολέμου 

Ο υποστράτηγος Βασίλι Τσούικοφ ανακλήθηκε στο Στάλινγκραντ από την Κίνα, όπου είχε υπηρετήσει ως στρατιωτικός ακόλουθος και επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Τσιάνγκ Κάι-σεκ από το Δεκέμβριο του 1940. Έτσι είχε χάσει το αρχικό στάδιο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, αν και είχε ζητήσει να σταλεί στις πρώτες γραμμές από τότε που άρχισαν οι μάχες. Μπορεί απλώς μην έχοντας στους ώμους του το βάρος των πικρών ηττών του πρώτου έτους του πολέμου να έδωσε στον Τσούικοφ το ηθικό σθένος να συνεχίσει να υπερασπίζεται το Στάλινγκραντ μέχρι το τέλος.

Αυτό όμως που τον έκανε διάσημο ήταν το προσωπικό του θάρρος, η επιμονή, η αυστηρότητα που συνόρευε με την αγένεια, ακόμη και μια ορισμένη τολμηρή στάση. Τον Ιούλιο του 1942, το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε από γερμανικό μαχητικό ενώ επιθεωρούσε τις αμυντικές του θέσεις. Τρεις μήνες αργότερα, στις 14 Οκτωβρίου, καθώς η πόλη καταιγιζόταν για τρίτη φορά, ακόμη και τα ατσάλινα νεύρα του άρχισαν να κροταλίζουν καθώς το αρχηγείο του στρατού χτυπήθηκε με βλήμα. Ο Τσούικοφ τραυματίστηκε από έκρηξη, δεκάδες μέλη του στρατού πέθαναν. Κι όμως παρέμεινε σταθερά αφοσιωμένος στο μότο του:

"Δεν υπάρχει γη για εμάς πίσω από το Βόλγα".

Πώς έμοιαζε το Στάλινγκραντ το Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 1942; Ήταν μια στενή λωρίδα, μόλις πάνω από 1 χιλιόμετρο πλάτους, από πυκνοδομημένες οικιστικές και βιομηχανικές περιοχές που είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς. Θαμμένα στα ερείπια ήταν τα πτώματα πολλών χιλιάδων πολιτών – και στρατιωτών και από τις δύο πλευρές. Ο αέρας ήταν βρώμικος από τη δυσωδία των φλεγόμενων εργοστασίων: Red October, Barrikady, το εργοστάσιο τούβλων και, φυσικά, το γιγαντιαίο εργοστάσιο τρακτέρ του Στάλινγκραντ. Το πετρέλαιο έκαιγε και έτρεχε από τις δεξαμενές αποθήκευσης στο Βόλγα, καθώς φορτηγίδες και βάρκες μετέφεραν ενισχύσεις από την αριστερή όχθη προς τα δεξιά και τραυματισμένους στρατιώτες από τη δεξιά όχθη προς την αριστερή τη νύχτα κάτω από ανελέητα πυρά εχθρικών αεροσκαφών.

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, η γραμμή άμυνας της Σοβιετικής 62ης Στρατιάς είχε χωριστεί σε πολλά μέρη. Είναι δύσκολο να δοθούν ακριβείς αριθμοί επειδή οι μάχες συνεχίστηκαν ασταμάτητα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν υπήρχαν περισσότεροι από 20.000 σοβιετικοί στρατιώτες κατά μήκος της πραγματικής γραμμής επαφής και περίπου τρεις φορές περισσότεροι Γερμανοί στρατιώτες από την έκτη Στρατιά του στρατηγού Paulus (με το συνολικό μέγεθος των Γερμανών να υπολογίζεται σε περίπου 270.000).

Ένα μεγάλο μέρος της δράσης ήταν σχεδόν μάχη σώμα με σώμα. Παγιδευμένα από ερείπια και οδοφράγματα, τα γερμανικά τανκς δεν μπορούσαν να κάνουν ελιγμούς και έγιναν εύκολος στόχος αντιαρματικών όπλων και μολότοφ. Οι πρώτες γραμμές θα περνούσαν από τις σκάλες των πολυκατοικιών, με τους Σοβιετικούς να πραγματοποιούν συχνά αντεπιθέσεις τη νύχτα πλησιάζοντας από υπόγεια, σοφίτες ή σωλήνες αποχέτευσης. Οι ελεύθεροι σκοπευτές τράβηξαν πολύ την προσοχή, με τη σοβιετική προπαγάνδα να εξυμνεί τον Βασίλι Ζάιτσεφ ως ήρωα. Η θρυλική, αν και όχι πλήρως επιβεβαιωμένη από ιστορικά στοιχεία, μονομαχία του με τον επικεφαλής εκπαιδευτή μιας γερμανικής σχολής ελεύθερου σκοπευτή ήταν η έμπνευση για το «Enemy at the Gates», μια ταινία του Χόλιγουντ, όπου ο Zaitsev, ένα απλό παλικάρι από την περιοχή των Ουραλίων της Ρωσίας, είναι που υποδύθηκε ο Τζουντ Λο. Σύμφωνα με αναφορές βετεράνων, ωστόσο, δεν ήταν το τουφέκι ελεύθερων σκοπευτών που έκρινε την έκβαση της Μάχης του Στάλινγκραντ, αλλά το απλό υποπολυβόλο PPSh, με τον πολύ υψηλό ρυθμό βολής και την αποτελεσματικότητά του σε κοντινή μάχη.

Πριν από το Στάλινγκραντ, δεν υπήρχε ουσιαστικά ιστορικό προηγούμενο μαχών σε μεγάλες, κτισμένες πόλεις, εκτός ίσως από την πολιορκία της Μαδρίτης από τις δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο. Δεν υπήρχαν εγχειρίδια ή οδηγίες που να περιγράφουν τις αστικές μάχες. Ο Τσούικοφ και οι στρατιώτες του έγραψαν αυτούς τους κανόνες με αίμα στους κατεστραμμένους τοίχους των κτιρίων. Ο στρατηγός και ο στρατός του, που αργότερα μετονομάστηκε σε 8η Στρατιά Φρουρών, άντλησαν αυτήν την εμπειρία αργότερα κατά τη διάρκεια της Μάχης για το Βερολίνο, το οποίο έπεσε μέσα σε μια εβδομάδα.

Από τότε, οι πόλεις και όχι τα χωράφια και τα δάση βλέπουν όλο και περισσότερο τις πιο σφοδρές μάχες, από τη Βαρσοβία, το Konigsberg και τη Σεούλ μέχρι το Γκρόζνι, τη Φαλούτζα και τη Μαριούπολη. Ο σύγχρονος πόλεμος γεννήθηκε στο Στάλινγκραντ.

Φάντασμα ενός εκτελεσμένου στρατάρχη

Οι θερμοκρασίες έπεσαν απότομα στους 18-20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν τη νύχτα στις αρχές Νοεμβρίου. Καθώς η γερμανική έκτη Στρατιά, εξαντλημένη από μια πολύμηνη επίθεση, παγωμένη, αποδεκατισμένη από αιματηρές αστικές μάχες και υποφέρουσα από ασυνεπείς προμήθειες κατά μήκος των λίγων στεπικών δρόμων, τους οποίους οι βροχές του φθινοπώρου είχαν μετατρέψει σε λάσπη, επέμενε στις προσπάθειές της να πραγματοποιήσει τις εντολές του Χίτλερ και σπρώχνοντας τον στρατό του Τσούικοφ στο ποτάμι, η μοίρα της κρίθηκε εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Στάλινγκραντ στα πλάγια του υπερεκτεταμένου μετώπου που προστατεύονταν από κακώς εξοπλισμένα και ανεπαρκή ρουμανικά στρατεύματα. Εκεί πραγματοποιήθηκαν τα κύρια πλήγματα της Επιχείρησης Ουρανός στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

Ο Ουρανός ήταν ο πρώτος σε μια σειρά από λαμπρές επιχειρήσεις του Κόκκινου Στρατού, οι οποίες είχαν ήδη πολλά από τα χαρακτηριστικά που ήρθαν να καθορίσουν την στρατηγική του Σοβιετικού Γενικού Επιτελείου.

Πρώτα ήταν η εξαιρετικά απρόβλεπτη επιλογή των κύριων περιοχών κρούσης, καθώς οι επιθέσεις δεν στόχευαν στα πλευρά της ίδιας της Έκτης Στρατιάς αλλά μάλλον σε περιοχές βαθιά πίσω από αυτήν. Δεύτερον, τηρήθηκε η μέγιστη μυστικότητα κατά την περίοδο προετοιμασίας για να αποκρύψουν τις πραγματικές προθέσεις από τον εχθρό. Η αντιληπτή απελπισία της αντίστασης από την πλευρά των υπερασπιστών του Στάλινγκραντ ώθησε τον Χίτλερ να υποθέσει, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι ο Κόκκινος Στρατός πολεμούσε στο μέγιστο των δυνατοτήτων του και δεν είχε πόρους για μια αντεπίθεση.

Τρίτον, βρέθηκαν ανορθόδοξες λύσεις σε πολύπλοκα προβλήματα και παρασχέθηκαν άφθονα εφόδια στις επιτιθέμενες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αερομεταφερόμενη αποστολή για την παροχή αντιψυκτικού στις μηχανοποιημένες μονάδες της 51ης και 57ης Στρατιάς που αναπτύσσονταν στις στέπες νότια του Στάλινγκραντ. Το κρύο ανάγκασε τα πληρώματα των τεθωρακισμένων να σκάβουν λάκκους κάτω από τα τανκς τους, να τα σκεπάζουν με μουσαμάδες για προστασία και να κρατούν τις φωτιές αναμμένες κάτω από αυτά για να αποτρέψουν το ψυκτικό νερό να παγώσει και να καταστρέψει τους κινητήρες. Ελλείψει κατάλληλου οδικού συστήματος, ήταν αδύνατο να παραδοθεί αρκετό αντιψυκτικό μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που απέμεινε πριν από την έναρξη της επίθεσης. Τελικά, περισσότεροι από 60 τόνοι αντιψυκτικού ψυκτικού μεταφέρθηκαν από την περιοχή της Μόσχας αεροπορικώς χρησιμοποιώντας ανεμόπτερα φορτίου. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι πιλότοι ολοκλήρωσαν περίπου 60 αποστολές ανεφοδιασμού, πετώντας σε ημι-ξαπλωμένη θέση μέσα σε κόντρα πλακέ σε παγωμένο κρύο, συχνά τη νύχτα.

Τέλος, ο Ουρανός ήταν η πρώτη μεγάλη επιχείρηση που εκτελέστηκε σύμφωνα με τη θεωρία των βαθιών επιχειρήσεων που αναπτύχθηκε από τον Vladimir Triandafillov τη δεκαετία του 1920. Η θεωρία, η οποία δίνει έμφαση στην καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων όχι μόνο στη γραμμή επαφής αλλά σε όλο το βάθος του πεδίου μάχης, βελτιώθηκε και εισήχθη στο εγχειρίδιο του Κόκκινου Στρατού από τον Στρατάρχη Mikhail Tukhachevsky. Μετά τις εκκαθαρίσεις του στρατού από τον Στάλιν το 1937 και την εκτέλεση του Τουχατσέφσκι, η θεωρία κηρύχθηκε λανθασμένη και μάλιστα επιβλαβής. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε από την πρακτική και ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της Μάχης του Στάλινγκραντ. Η ίδια προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε με τη Μάχη του Κουρσκ, τη Μάχη του Δνείπερου, την Επιχείρηση Bagration, την επίθεση Vistula-Oder και πολλές άλλες.

Στενή κλήση προς τους συμμάχους

Παραδοσιακά, τα κύρια αποτελέσματα της Μάχης του Στάλινγκραντ λέγεται πως είναι η ματαίωση των επιθετικών σχεδίων της Γερμανίας, η διατήρηση του ελέγχου της Μόσχας στις προμήθειες πετρελαίου από το Μπακού κατά μήκος του Βόλγα, η μεγάλης κλίμακας υποχώρηση της Βέρμαχτ, η προστασία του Καυκάσου από περαιτέρω γερμανικές προόδους και το γεγονός ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε τώρα τη στρατηγική πρωτοβουλία και μια σημαντική τόνωση στο ηθικό των σοβιετικών στρατευμάτων μετά από μια τόσο αποφασιστική νίκη που κορυφώθηκε με τη σύλληψη ενός Γερμανού στρατάρχη. Η διάσταση της εξωτερικής πολιτικής συζητείται επίσης συχνά, καθώς άνοιξε το δρόμο, τον χειμώνα του 1943, για τις πρώτες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Συμμάχων σχετικά με τις μεταπολεμικές σφαίρες επιρροής, οι οποίες τελικά οδήγησαν στη Διάσκεψη της Τεχεράνης.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος που συνήθως αγνοείται γιατί ξεπερνά πολύ το ένα θέατρο και έχει να κάνει με την ευρύτερη εικόνα του πολέμου. Τι θα γινόταν αν, αντί να βαλτώσει στο Στάλινγκραντ, ο Χίτλερ συνέχιζε το αρχικό του σχέδιο για την κατάληψη του Καυκάσου; Τι θα γινόταν αν αυτός και η ανώτατη διοίκηση του ήταν πιο ρεαλιστές στην αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους; Τι θα γινόταν αν οι Γερμανοί είχαν καταφέρει τελικά να συντρίψουν την 62η Στρατιά του Τσούικοφ;

Λίγο πριν τη Δεύτερη Μάχη του Ελ Αλαμέιν, ο Έρβιν Ρόμελ έπρεπε να αφήσει τον στρατό του και να επιστρέψει στην Ευρώπη για να θεραπεύσει τη διφθερίτιδα του. Καθώς ετοιμαζόταν να παραδώσει τη διοίκηση στον υφιστάμενό του, ο Ρόμελ έγραψε ένα λεπτομερές σημείωμα για τον Φύρερ που περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε και του ζητούσε να προχωρήσει στον Καύκασο το συντομότερο δυνατό. Εάν τα γερμανικά στρατεύματα δεν είχαν ακινητοποιηθεί στο Στάλινγκραντ το καλοκαίρι του 1942 και αντ' αυτού είχαν μετακινηθεί στην Υπερκαυκασία, η Βρετανία θα αναγκαζόταν να μεταφέρει τα στρατεύματά της από την Αφρική στο βόρειο Ιράν. Το φιλογερμανικό αίσθημα ήταν έντονο στο Ιράκ, ενώ η Συρία και ο Λίβανος ελέγχονταν από το συνεργατικό γαλλικό καθεστώς του Βισύ. Η Τουρκία, η οποία παρέμεινε ουδέτερη σχεδόν μέχρι το τέλος του πολέμου, είχε ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Γερμανία.

Αφού η ήττα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο απογύμνωσε το Βερολίνο από τις αποικίες του, η αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας οφειλόταν κυρίως στις νέες αγορές στα Βαλκάνια και την Τουρκία. Περικυκλωμένη από τους Γερμανούς από όλες τις πλευρές, η Άγκυρα πιθανότατα θα είχε ενταχθεί στον Άξονα, ειδικά δεδομένης της επικράτησης του εθνικιστικού και ρεβανσιστικού αισθήματος στη χώρα, καθώς και του μακροχρόνιου ονείρου να πάρει τον έλεγχο του νότιου Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν. Αυτή η εξέλιξη θα είχε αλλάξει την κατάσταση παγκοσμίως, δημιουργώντας ένα νέο θέατρο και απειλώντας τη βρετανική παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν. Τελικά, θα είχε βελτιώσει τις πιθανότητες της Γερμανίας να κερδίσει τον πόλεμο, ή τουλάχιστον να τον παρατείνει κατά ένα ή δύο χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, ο Νοέμβριος του 1942 σίγουρα δε θα θεωρείτο το σημείο καμπής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail