Έρχεται νέο «κανόνι» στα κρυπτονομίσματα; Ο «ασκός του Αιόλου» και οι ανησυχίες

Pixabay

Η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου»; Αυτό αναρωτιούνται επενδυτές και αναλυτές, καθώς οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αγοράς των crypto εντείνονται.

Από: newsbomb.gr -  Αμαλία Κάτζου


Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ψηφιακό νόμισμα Cronos της Crypto.com, ακόμη ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων το οποίο μάλιστα είναι χορηγός τόσο σε αγώνες Φόρμουλα Ένα, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Κατάρ, γεγονός που το έχει καταστήσει ιδιαίτερα γνωστό.

Ωστόσο, επειδή το Cronos έχει χάσει μέσα σε μέσα εβδομάδα κεφαλαιοποίηση 1 δισ. δολ., διατυπώνονται φόβοι μήπως έχει την τύχη του FTX.

Τα περίεργα και οι καθησυχαστικές δηλώσεις

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας, Kris Marszalek, διαβεβαίωσε τους πελάτες η εταιρεία διαθέτει εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό και έχει τη δυνατότητα να καλύψει όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «άνθρωποι καταθέτουν πόρους, άλλοι πουλούν, άλλοι επιδίδονται σε trading». Και συνέχισε: «Έχουμε να κάνουμε με γενικά φυσιολογική δραστηριότητα, απλώς σε κάπως πιο έντονο επίπεδο».

Σημειώνεται πως προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι το ανταλλακτήριο μέσα στον Οκτώβριο μετέφερε κατά λάθος και στη συνέχεια ανέκτησε περίπου 400 εκατ. δολ. σε μορφή κρυπτονομίσματος Ether. Και τα περίεργα δεν σταματούν εδώ, καθώς στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστό πως το Crypto.com έστειλε κατά λάθος περί τα 10,5 εκατ. αυστραλιανά δολάρια, περίπου 7 εκατ. δολ. ΗΠΑ σε μια γυναίκα στη Μελβούρνη και τώρα διεκδικεί τα χρήματα πίσω.

«Το Crypto.com εμφανίζεται να υφίσταται μεγάλο όγκο απόσυρσης πόρων, τον οποίο πάντως χειρίζεται χωρίς προβλήματα», σημείωσε ο Hayden Hughes, CEO της πλατφόρμας Alpha Impact. Ο Hughes είπε πως στον απόηχο της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX, είναι αρκετοί αυτοί που προσπαθούν να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους, καθώς φοβούνται μήπως εξανεμιστούν.

Παράλληλα ο CEO της Crypto.com ανέφερε ότι η πλατφόρμα διαθέτει 70 εκατ. χρήστες και η έκθεσή της στο FTX είναι μικρότερη των 10 εκατ. ευρώ, και πως το κρυπτονόμισμα Cronos δεν χρησιμοποιείται ποτέ ως εχέγγυο για δανεισμό.

Οι παραπάνω διαβεβαιώσεις οδήγησαν σε ανάκαμψη το Cronos, του οποίου η κεφαλαιοποίηση έχει καταρρεύσει κάτω από τα 2 δισ. δολ., από τα 22 δισ. δολ. που είχε αναρριχηθεί τον Νοέμβριο του 2021.

Το Crypto.com είχε γίνει ιδιαίτερα γνωστό μετά τη συμμετοχή του Matt Damon σε διαφήμισή του.

Αναγκαίο ένα ρυθμιστικό πλαίσιο

Εν τω μεταξύ στην ανάγκη θέσπισης ενός νέου, ξεκάθαρου ρυθμιστικού πλαισίου για τα crypto αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων της Binance, Τσανπένγκ Ζάο, μετά την κατάρρευση της FTX.com.

Όπως ανέφερε το Reuters, ο Ζάο μιλώντας σε εκδήλωση στο Μπαλί της Ινδονησίας επεσήμανε πως «χρειαζόμαστε κανονισμούς και ρυθμίσεις, σε ένα σωστό πλαίσιο, για να λειτουργήσουμε με ένα σταθερό τρόπο».

Παράλληλα, ο Ζάο είπε σε ανάρτηση του στο Twitter πως η Binance θα δημιουργήσει ένα ταμείο ανάκαμψης για να ενισχύσει project κρυπτονομισμάτων που είναι ισχυρά αλλά αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail