Λαβρόφ: Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι υβριδικός πόλεμος

Freepen.gr - Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι ένας υβριδικός πόλεμος, στον οποίο η Ρωσία αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα δυτικά έθνη, τα οποία πυροδότησαν την κρίση στην πρώτη θέση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Την αξιολόγηση έδωσε την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στην Ινδονησία.

Ο υπουργός, ο οποίος ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας, είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πιέζουν να συμπεριληφθεί το ζήτημα της Ουκρανίας στην τελική δήλωση, την οποία οι συμμετέχοντες πρόκειται να υπογράψουν την Τετάρτη.

«Ήθελαν να προσθέσουν μια διατύπωση που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Ρωσίας εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας G20, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Λαβρόφ. Η αντιπροσωπεία της Μόσχας πιστεύει πως το θέμα είναι άσχετο με την ατζέντα της συγκέντρωσης, αλλά πρότεινε να αντικατοπτριστεί η διαφορά απόψεων σχετικά με αυτό, πρόσθεσε.

«Σίγουρα, υπάρχει πόλεμος σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Ένας υβριδικός πόλεμος που εξαπέλυσε η Δύση και τον οποίο προετοίμαζε για πολλά χρόνια, ξεκινώντας από την στιγμή που υποστήριξε το [2014] ένοπλο πραξικόπημα [στην Ουκρανία] και την ενδυνάμωση ανοιχτά ρατσιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων» , πρόσθεσε ο διπλωμάτης. 

Η έναρξη αυτή την εβδομάδα μιας αποστολής της ΕΕ, η οποία στοχεύει να εκπαιδεύσει 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες σε διάστημα δύο ετών, είναι το τελευταίο παράδειγμα του πώς τα δυτικά έθνη συμμετέχουν στον «υβριδικό πόλεμο», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους. Ο εξοπλισμός και η χρηματοδότηση των ουκρανικών στρατευμάτων, η παροχή πληροφοριών και η βοήθεια στην επιλογή στόχων για στρατιωτική δράση, που κάνουν τα δυτικά έθνη, τα καθιστούν συμμετέχοντες, εξήγησε.

Ο Λαβρόφ σημείωσε πως τα δυτικά έθνη έμοιαζαν με την ΕΣΣΔ με τον τρόπο που υπερασπίστηκαν την υπόθεση της Ουκρανίας σε άσχετα φόρουμ. Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος σε κάποιο σοβιετικό εργοστάσιο, που υποτίθεται ότι αφορούσε κάποια κατασκευαστικά ζητήματα, «θεωρήθηκε σωστό να ξεκινήσει μια συζήτηση με την υποχρεωτική καταδίκη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Τα δυτικά έθνη έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια προσέγγιση στη G20» , σημείωσε.

Επαναλαμβάνοντας το ρητό για την υποτιθέμενη «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, τα δυτικά έθνη πείθουν τις αδέσμευτες χώρες ότι η σύγκρουση προκλήθηκε στην πραγματικότητα από αυτές και δεν ήταν μια επιθετική πράξη από τη Ρωσία, αλλά μια νόμιμη απάντηση στις απειλές που δημιουργούνται από τη Δύση, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail