Οι Κούρδοι το κλειδί των εκλογών στην Τουρκία - Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση

Freepen.gr - Η Δημόσια Συμμαχία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κερδίσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης στις εκλογές της Κυριακής, εάν το τελευταίο δεν εξασφαλίσει την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Kronos, επικαλούμενος έρευνα της MetroPoll που εδρεύει στην Άγκυρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, με τίτλο «Σφυγμός της Τουρκίας – Οκτώβριος 2022» που διεξήχθη μεταξύ 15 και 18 Οκτωβρίου σε 2.145 άτομα σε 28 επαρχίες, κοινοποιήθηκαν την Παρασκευή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ερώτημα «Ποιο πολιτικό κόμμα θα ψηφίζατε αν διεξαχθούν γενικές εκλογές αυτήν την Κυριακή;» Το 36,3 τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα ψήφιζε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ενώ το 10 τοις εκατό δήλωσε το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Σύμφωνα με τη MetroPoll, τα στοιχεία δείχνουν τα αποτελέσματα μετά την αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων συμμετεχόντων, που αντιστοιχεί στο 12,1 τοις εκατό του συνόλου.

Ενώ η ψήφος του AKP-MHP θα είχε διαμορφωθεί στο 46,3 τοις εκατό συνολικά σε εκλογές του Οκτωβρίου, τα κόμματα που αποτελούν την αντίπαλη Συμμαχία Εθνών — το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το εθνικιστικό İYİ (Καλό) Κόμμα — θα είχαν λάβει 35,6 τοις εκατό συνολικά, με το CHP να συγκεντρώνει το 23,2% των ψήφων και το İYİ το 12,4%.

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ανήλθε στο 11,9 τοις εκατό, ενώ το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) έλαβε το 1,4 τοις εκατό των ψήφων.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η συμμαχία AKP-MHP θα είχε αφήσει πίσω το μπλοκ της αντιπολίτευσης, εάν η αντιπολίτευση αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη του HDP.

Το Σεπτέμβριο, η ηγέτης του Κόμματος İYİ Meral Akşener απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχίας με το HDP.

Ωστόσο το HDP διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη νίκη του υποψηφίου δημάρχου του CHP στην Κωνσταντινούπολη, Ekrem İmamoğlu, για να κερδίσει τον υποψήφιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργό, Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές του 2019.

Το κυβερνών AKP, μαζί με τον σύμμαχό του, το ακροδεξιό MHP, έχουν εδώ και καιρό απεικονίσει το HDP ως το πολιτικό μέτωπο του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία.

Το κόμμα αρνείται ότι συνδέεται με το PKK και λέει πως εργάζεται για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα της Τουρκίας και δέχεται επίθεση μόνο λόγω της έντονης αντίθεσής του στην 20ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν.

Η πολιτική και νομική επίθεση στο HDP, η οποία εντάθηκε μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ Κούρδων μαχητών και της κυβέρνησης του AKP το 2015, έγινε ακόμη πιο ισχυρή αφότου ο Ερντογάν επέζησε από απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 που ακολούθησε μια σαρωτική πολιτική καταστολή.

Το κόμμα αντιμετωπίζει επί του παρόντος ακόμη και ενδεχόμενο κλεισίματος με την κατηγορία της «απόπειρας καταστροφής του αδιαίρετου μεταξύ κράτους και λαού».

Εκατοντάδες πολιτικοί του HDP, συμπεριλαμβανομένων των πρώην συμπροέδρων του κόμματος, βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα με κατηγορίες για τρομοκρατία, ενώ οι περισσότεροι από τους 65 δημάρχους του HDP που εκλέχθηκαν στην κατά κύριο λόγο κουρδική Νοτιοανατολική Τουρκία το 2019 έχουν αντικατασταθεί από εντολοδόχους διορισμένους από την κυβέρνηση.

* πληροφορίες turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail