Η Τουρκία γίνεται ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας

falco / pixabay
Freepen.gr - Το εμπόριο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς, με τον όγκο των αγαθών που παραδόθηκαν στη Ρωσία να αγγίζει το μηνιαίο ρεκόρ 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την επιχειρηματική καθημερινή RBC, επικαλούμενη στοιχεία από το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής, αυτό είναι 2,3 φορές περισσότερο από ό,τι τον ίδιο μήνα το 2021, όταν οι τουρκικές εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 504 εκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το 2021, η Τουρκία κατέλαβε την 11η θέση μεταξύ των χωρών που προμήθευαν αγαθά στη Ρωσία, μπροστά από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Πολωνία και την Ιταλία. Αυτό το καλοκαίρι μπήκε στους πέντε κορυφαίους εξαγωγείς.

Το άλμα του Σεπτεμβρίου έφερε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με τη Γερμανία όσον αφορά τις εξαγωγές στη Ρωσία, αναφέρει το RBC. Κατά τον Μάιο-Αύγουστο, η Eurostat διαπιστώνει ότι οι γερμανικές εξαγωγές στη Ρωσία ήταν κατά μέσο όρο περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα και 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια το Σεπτέμβριο, που είναι ελαφρώς μικρότερες από αυτές της Τουρκίας.

Ωστόσο, εάν η Τουρκία ξεπεράσει το Βερολίνο, θα γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στη Ρωσία, μετά την Κίνα και τη Λευκορωσία, αναφέρει η έκθεση. Οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο ανήλθαν σε περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τις εξαγωγές της Λευκορωσίας είναι αυτά του Ιουνίου - πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Τουρκία και η Γερμανία ακολουθούν το Καζακστάν, του οποίου οι εξαγωγές στη Ρωσία ανήλθαν σε 881 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο (αύξηση 23% έναντι του Ιουλίου).

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι αναμένει το 2022 το διμερές εμπόριο με την Τουρκία να ξεπεράσει τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Νωρίτερα αυτό το έτος, η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν έναν οδικό χάρτη για οικονομική συνεργασία που προβλέπει την αύξηση του διμερούς εμπορικού τζίρου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail