Πώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να ελέγξει την αντίληψη του κοινού για τη βοήθειά της στην Ουκρανία

Sergei SUΡΙΝSKY / ΑFΡ
Μια πρόσφατη παρουσίαση μέσων ενημέρωσης σχετικά με την προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την Ουκρανία μοιάζει σαν να την έχει επιμεληθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διαμορφώσει την αντίληψη του κοινού

Το NBC News ανέφερε ότι, σύμφωνα με τέσσερα άτομα που γνωρίζουν το περιστατικό, ένα τηλεφώνημα μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βλαντιμίρ Ζελένσκι, έγινε αλμυρό αφού ο Ουκρανός ηγέτης πίεσε τον Μπάιντεν για περισσότερη βοήθεια.

Scott Ritter - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 15 Ιουνίου, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ζελένσκι για να τον ενημερώσει για την πρόσφατη απελευθέρωση βοήθειας περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (περιελάμβανε την απόσυρση όπλων και εξοπλισμού από αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αξίας 350 εκατομμυρίων δολαρίων και 650 εκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη βοήθεια υπό την Ουκρανία του υπουργείου Πρωτοβουλία Βοήθειας Ασφαλείας). Αυτός ο τύπος επικοινωνίας πρόσωπο με άτομο είχε γίνει κοινός τόπος μετά την απόφαση της Ρωσίας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, με τον Μπάιντεν να ενημερώνει τον Ζελένσκι για κάθε σημαντική κατανομή βοήθειας σε ένα πρόγραμμα που είχε, από τις 15 Ιουνίου, την αποστολή περίπου 5,6 δολαρίων δισεκατομμύρια σε αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, αντί να ευχαριστήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπως ήταν η προηγούμενη πρακτική, ο Ζελένσκι προχώρησε να ζητήσει περισσότερη βοήθεια, επικαλούμενος συγκεκριμένα αιτήματα για εξοπλισμό που δεν είχε συμπεριληφθεί στην κατανομή της βοήθειας του Ιουνίου. Σε αυτό το σημείο, λένε πηγές του NBC, ο Μπάιντεν έχασε την ψυχραιμία του. «Ο αμερικανικός λαός ήταν αρκετά γενναιόδωρος και η κυβέρνησή του και ο αμερικανικός στρατός εργάζονταν σκληρά για να βοηθήσουν την Ουκρανία», είπε, υψώνοντας τη φωνή του και ο Ζελένσκι μπορούσε να δείξει «λίγη περισσότερη ευγνωμοσύνη», αναφέρει το ρεπορτάζ του NBC.

Σύμφωνα με το NBC, η πηγή του θυμού του Μπάιντεν ξεπέρασε την έλλειψη ευγνωμοσύνης που έδειξε ο Ζελένσκι (το NBC αναφέρει πως οι δύο ηγέτες έκτοτε έχουν ζεσταθεί μεταξύ τους), αλλά μάλλον η αυξανόμενη συνειδητοποίηση εκ μέρους του Λευκού Οίκου ότι υποστηρίζει τη λευκή επιταγή που γράφεται για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας μειώνεται μεταξύ των μελών του Κογκρέσου και στις δύο πλευρές του διαδρόμου. Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και είναι τοποθετημένοι να κάνουν το ίδιο στη Γερουσία στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές, η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται έτοιμη να προσπαθήσει να αποσπάσει άλλα 40-60 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ των εκλογών και όταν λήξει η παρούσα θητεία του Κογκρέσου τον προσεχή Ιανουάριο. Αναμένεται ότι αυτό το νέο πακέτο βοήθειας θα αμφισβητηθεί από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι θα επιδιώξουν να αναβληθεί η εξέτασή του έως ότου ορκιστεί το νέο Κογκρέσο που ελέγχεται από αυτούς.

Λίγο πριν το NBC News ανακοινώσει την ιστορία της επίμαχης τηλεφωνικής συνομιλίας Μπάιντεν - Ζελένσκι, το The New Yorker έκανε μια λαμπερή ανασκόπηση της κατάστασης της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ουκρανίας. Με τίτλο «Μέσα στην προσπάθεια των ΗΠΑ να εξοπλίσουν την Ουκρανία», το έργο, που συντάχθηκε από τον Joshua Yaffa, συγγραφέα του περιοδικού, παρέχει μια εκτεταμένη και ωστόσο οικεία ματιά στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σχετικά με όχι μόνο την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και την ενεργό συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών και υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και της Ουκρανίας σχετικά με την πραγματική διεξαγωγή της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής δεδομένων στόχευσης για υποστήριξη συστημάτων πυροβολικού που παρέχονται από τις ΗΠΑ, όπως το οβιδοβόλο M777 και το σύστημα πολλαπλών εκτοξεύσεων πυραύλων HIMARS.

Τα δύο κύρια μηνύματά του μπορούν να συνοψιστούν ως εξής: πρώτον, τα αμερικανικά όπλα βοηθούν την Ουκρανία να σταθεί απέναντι στη Ρωσία και δείχνουν στον κόσμο πως ο Πούτιν μπορεί να ηττηθεί, και δεύτερον, οι ΗΠΑ φροντίζουν να μην περάσουν τα όρια που θα κλιμακώσουν τη σύγκρουση σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Με έδρα τη Μόσχα για πολλά χρόνια, ο Yaffa είναι ένας έμπειρος συγγραφέας στα ρωσικά θέματα. Το εύρος και η κλίμακα των πηγών στις οποίες μπόρεσε να αντλήσει γράφοντας το πιο πρόσφατο άρθρο του είναι ένα «ποιος είναι ποιος» των αμερικανικών και ουκρανικών αξιωματούχων. Τόσο επώνυμα όσο και ανώνυμα, όλα είναι καλά τοποθετημένα ώστε να παρέχουν στον Yaffa το είδος των εσωτερικών πληροφοριών που κάνουν το άρθρο του τόσο ελκυστικό, τόσο από πληροφοριακή άποψη όσο και από αναγνωσιμότητα.

Από την ουκρανική πλευρά, ο Yaffa πήρε συνέντευξη από τον Aleksey Reznikov, υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, Mikhail Podoliak, κορυφαίο σύμβουλο του Zelensky, Aleksey Danilov, Γραμματέας του Ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας· και «ανώτερος ουκρανός στρατιωτικός αξιωματούχος» κοντά στον αρχηγό του στρατού, Valery Zaluzhny. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι αλληλεπιδρούν συνήθως με δυτικούς δημοσιογράφους στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να διαμορφώσουν την αφήγηση για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία. Η έκπληξη δεν είναι πως ο Yaffa μπόρεσε να πάρει συνέντευξη από αυτά τα άτομα, αλλά μάλλον για το ότι ήταν διατεθειμένοι να ανοιχτούν – οι μέχρι τώρα σκοτεινές λεπτομέρειες της ευαίσθητης συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στην πραγματική διεξαγωγή της σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ ελέγχουν πολύ τη δημοσίευση πληροφοριών σχετικά με διαβαθμισμένη συνεργασία με άλλα έθνη. Αυτή η επιφυλακτικότητα για να είναι διαφανής δεν επεκτείνεται μόνο στους εμπλεκόμενους αξιωματούχους των ΗΠΑ, αλλά και στους ξένους υπηκόους που συμμετέχουν στη μυστική εργασία. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει περίπτωση οι τρεις Ουκρανοί να συμφωνήσουν να καθίσουν και να μιλήσουν με τον Yaffa για αυτά τα ζητήματα, εκτός εάν η συμμετοχή τους είχε προηγουμένως λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο βαθμός στον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν βρισκόταν πίσω από την απόφαση να συνεργαστεί με τον Yaffa σε αυτήν την ιστορία γίνεται σαφές μετά την προσεκτικότερη εξέταση των ανώνυμων πηγών που αντλήθηκαν για το άρθρο. «Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που εμπλέκεται στην πολιτική της Ουκρανίας»· «ανώτερος αξιωματούχος στο Υπουργείο Άμυνας»· «ένα άτομο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για την Ουκρανία»· «ένας διοικητικός υπάλληλος»· «ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ»· «Ένας στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ» κοντά στον Πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Milley. «ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν»· και «ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ».

Πολλές άλλες πηγές, τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες, έδωσαν επίσης συνεντεύξεις από τον Yaffa.

Οποιοσδήποτε έχει εμπειρία σε ευαίσθητες δραστηριότητες εθνικής ασφάλειας γνωρίζει ότι υπάρχουν δύο σκληρές αλήθειες όταν πρόκειται για τέτοιες δραστηριότητες – είναι εξαιρετικά διαβαθμισμένες και κατακερματισμένες και οποιαδήποτε μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση πληροφοριών που σχετίζονται με τέτοιες δραστηριότητες αποτελεί σοβαρή παραβίαση του νόμου, υπόκειται σε δίωξη και φυλάκιση για όποιον συλληφθεί να διαρρέει τέτοιες πληροφορίες στον Τύπο.

Ως εκ τούτου, είτε κάθε πηγή που επικαλείται ο Yaffa είχε ταυτόχρονα ξεπεράσει μια επιθυμία σαν Lemming να πηδήξει από έναν παραστατικό γκρεμό, διακινδυνεύοντας να χάσουν την καριέρα τους και να πάνε φυλακή για να βοηθήσουν τον νεαρό Νεοϋορκέζο συγγραφέα να κάνει την κίνηση της ζωής του, ή το άρθρο της Yaffa ήταν μέρος μιας επιχείρησης ενημέρωσης της κυβέρνησης Μπάιντεν που είχε σχεδιαστεί για να εισάγει μια θετική αφήγηση σχετικά με τις στρατιωτικές σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας στην κύρια συζήτηση για την Ουκρανία σε μια συντονισμένη προσπάθεια να διαμορφωθεί η αντίληψη του κοινού από τα μέσα πριν τις προεδρικές εκλογές.

Ποντάρω στο τελευταίο.

Η καλή δημοσιογραφία έχει να κάνει με το ρεπορτάζ «από κάτω προς τα πάνω», όπου ένας ρεπόρτερ συλλαμβάνει μια ιστορία και στη συνέχεια την προχωρά στο έδαφος αναζητώντας συνεντεύξεις με σχετικές πηγές. Η στενογραφία είναι να σου δίνουν ένα κουτάλι ιστορίας από πηγές με σκοπό την εξυπηρέτηση μιας ατζέντας που δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση της αλήθειας που βασίζεται σε γεγονότα, αλλά μάλλον με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης για ένα σημαντικό θέμα.

Το «Inside the US Effort to Arm Ukraine» του Yaffa είναι ένα έξυπνο κομμάτι στενογραφίας που υπαγορεύεται από την κυβέρνηση, μεταμφιεσμένο σε δημοσιογραφία και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από όλους όσους το διαβάζουν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail