[ΓΝΩΜΗ] Γιατί η έκρηξη της Κωνσταντινούπολης μοιάζει με επιχείρηση προβοκάτσιας

Yasin AKGUL / AFP
Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε μια «Σύρια υπήκοο» ονόματι Ahlam Albashir, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι υπεύθυνη για την έκρηξη που σκότωσε έξι άτομα και τραυμάτισε άλλους 81 στην πολυσύχναστη οδό İstiklal της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Süleyman Soylu, δήλωσε μια μέρα μετά την επίθεση πως το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το συριακό παράρτημά του, οι Μονάδες Λαϊκής Άμυνας (YPG), ήταν υπεύθυνοι για τον φονικό βομβαρδισμό. Το PKK και το YPG αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση. 

Τουρκμέν Τερζί - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, εν τω μεταξύ, δήλωσε στο Reuters ότι οι τουρκικές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δράστης να έχει δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL). Ωστόσο, αυτή η θανατηφόρα έκρηξη, η οποία είχε στόχο αμάχους, ήταν πιθανότερο η νέα επιχείρηση προβοκάτσιας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από τη σύνοδο κορυφής των G-20.

Αυτή η φονική επίθεση άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Σύμφωνα με μια σειρά γεγονότων γύρω από την τραγωδία, οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται ότι η Albashir πήρε ταξί σε μια διεύθυνση στην περιοχή Esenler της Κωνσταντινούπολης για να ανακτήσει τα χρήματα και τον χρυσό της αφού άφησε τη βόμβα. Στη συνέχεια, πήγε στο Küçükçekmece, όπου η αστυνομία συνέλαβε την Albashir στο σπίτι της. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε συνολικά 21 τοποθεσίες, συλλαμβάνοντας 46 άτομα που είχαν επαφή με την Αλμπασίρ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε ότι «η τρομοκράτισσα παραδέχτηκε πως πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση γύρω στις 4:20 το απόγευμα της Κυριακής, κατόπιν εντολής του αρχηγείου της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG στο Κομπάνι της Συρίας». Είναι ασυνήθιστο για το PKK να στοχεύει αμάχους στις πόλεις, και επιπλέον, η ένοπλη οργάνωση θα μετέφερε κανονικά τους μαχητές της στα βουνά αμέσως μετά από μια επίθεση. Οι μαχητές του PKK δεν μένουν στις πόλεις, γνωρίζοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν. Το PKK μάχεται ενάντια στο τουρκικό κράτος από τη δεκαετία του 1980 για να δημιουργήσει μια αυτόνομη ή ανεξάρτητη κουρδική κυριαρχία στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι, και η ομάδα έχει εμπειρία στη διεξαγωγή επιθέσεων. Η Τουρκία, η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατατάσσουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Το δεύτερο ασυνήθιστο γεγονός είναι ότι θα ήταν πολύ απίθανο για έναν εκπαιδευμένο τρομοκράτη ή πράκτορα πληροφοριών να περιμένει 45 λεπτά με μια βόμβα σε μια τοποθεσία που παρακολουθείται 24/7 από περισσότερες από 1.000 κάμερες CCTV. Πλάνα CCTV δείχνουν την Albashir να περιμένει ήρεμα για περίπου 45 λεπτά με την τσάντα που χρησιμοποίησε για να μεταφέρει τη βόμβα. 

Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό σε θέματα ασφάλειας Εμρέ Ουσλού, πιθανώς να αγνοούσε πως κουβαλούσε βόμβα στην τσάντα της. Το άλλο ύποπτο είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη άτομο που μπήκε στην Τουρκία μαζί με την Αλμπασίρ πριν από τέσσερις μήνες. Η Albashir και αυτό το άτομο προσποιήθηκαν ότι ήταν ζευγάρι και δούλευαν σε ένα εργαστήριο κλωστοϋφαντουργίας στην Κωνσταντινούπολη. Το άλλο ερώτημα είναι γιατί η Albashir κρατούσε το κινητό της τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Οποιοσδήποτε έμπειρος αγωνιστής θα ήξερε να μην κουβαλάει ηλεκτρονικά, εκτός εάν το άτομο είναι βομβιστής αυτοκτονίας. Ένα άλλο σημείο σύγχυσης σχετίζεται με το πώς η τουρκική αστυνομία απέτυχε να την προσέξει για περισσότερα από 40 λεπτά. Επιπλέον, εάν η Albashir είναι Άραβας όπως ισχυρίζεται - ορισμένοι λένε ακόμη και ότι είναι από την Αιθιοπία - το PKK είναι μια κουρδική ένοπλη οργάνωση που δεν είναι γνωστό πως στρατολογεί εθνοτικούς Άραβες ή Αφρικανούς. 

Ένα άλλο περίεργο γεγονός είναι ότι σύμφωνα με την επίσημη δήλωση της Τουρκίας η Αλμπασίρ και ο σύντροφός της εισήλθαν στην Τουρκία μέσω του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία. Η Τουρκία ελέγχει την περιοχή Αφρίν της Συρίας από το 2018 και θα ήταν δύσκολο για τη βομβίστρια της οδού İstiklal να εισέλθει στην Τουρκία χρησιμοποιώντας αυτή τη διαδρομή. .

Η επίθεση της Κυριακής θα μπορούσε επίσης να είχε πραγματοποιηθεί από συριακές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η Τουρκία υποστηρίζει ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στη Συρία, οι οποίες μάχονται συνεχώς μεταξύ τους. Η Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα στη Συρία, κατέλαβε το Αφρίν στις αρχές του περασμένου μήνα. Υπάρχουν αναφορές ότι η Τουρκία προσπαθεί να κινητοποιήσει όλες τις ένοπλες ομάδες σε συριακές πόλεις που ελέγχονται από την Τουρκία, όπως το Αφρίν, το Τζαραμπλούς και το Ταλ Αμπιάντ υπό τον SNA. Το HTS έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από το Αφρίν μετά την τουρκική επέμβαση, αλλά ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία κατηγορούν την Άγκυρα ότι τάσσεται στο πλευρό της Ρωσίας και τις ξεπουλάει.

Η επίθεση στην οδό İstiklal είναι πιθανότερο μια επιχείρηση προβοκάτσιας από την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών για να δικαιολογήσει μια επιχείρηση στη Συρία. Η Τουρκία στόχευσε το YPG, την ένοπλη ομάδα που είναι το κύριο μαχητικό στοιχείο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στη βορειοανατολική Συρία τον Οκτώβριο του 2019 μετά την απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ μαζί με μεγάλες δυτικές χώρες υποστήριξαν αυτές τις κουρδικές ομάδες ενάντια στο ISIL. Η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση του PKK και προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο των κουρδικών πόλεων όπως το Κομπάνι, η Μάνμπιτζ και το Τελ Ριφάατ στη βόρεια Συρία από τις δυνάμεις του YPG. Από την άλλη, ο Ερντογάν έχει αποτύχει από τον Οκτώβριο του 2021 να πάρει το πράσινο φως από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιχείρησή του στη Συρία. Φαίνεται πως η Τουρκία έχει τώρα μια ισχυρή δικαιολογία για να στοχεύσει τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, αφού ο Σοϊλού είπε ότι η Αλμπασίρ πήρε την εντολή για την τρομοκρατική επίθεση από το Κομπάνι, όπου το PKK/YPG έχει το συριακό αρχηγείο του. Ο Σοϊλού πρόσθεσε ότι εάν οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν αποτύχει να συλλάβουν την φερόμενη ως δράστη, θα είχε καταφύγει στην Ελλάδα. Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα πως φιλοξενεί τρομοκράτες του PKK και επί του παρόντος υπάρχουν υψηλά επίπεδα έντασης μεταξύ των δύο γειτόνων σχετικά με την κυριαρχία ορισμένων νησιών και τα θαλάσσια δικαιώματα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η Αλμπασίρ είναι Σύρια τρομοκράτης που εκπαιδεύτηκε από το PKK, αλλά οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν ότι δεν είναι Κούρδισσα της Συρίας ή με αραβική καταγωγή αλλά από την Αιθιοπία ή την Ερυθραία, καθώς έχει ένα τατουάζ στον καρπό της σε αιθιοπική σημιτική γλώσσα. Μια γυναίκα από τη Σομαλία που εμφανίστηκε σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα ισχυρίστηκε ότι η Albashir είναι η αδερφή της, ζει στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι ο δράστης της επίθεσης και δεν είναι μέλος του PKK ή άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ο τουρκικός ιστότοπος ειδήσεων T24 ανέφερε την Τρίτη ότι πραγματοποιήθηκαν δύο κλήσεις μεταξύ μιας τηλεφωνικής γραμμής που είχε καταχωριστεί στον Mehmet Emin İlhan, μέλος του Τουρκικού ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), και ενός που χρησιμοποιήθηκε από την Albashir. Το MHP είναι εκλογικός σύμμαχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν από το 2018.

Ενώ οι τουρκικές αρχές έσπευσαν απίστευτα να κάνουν μια εκτίμηση σχετικά με τη δράστη, η επίθεση στην οδό İstiklal εξακολουθεί να εγείρει πολλά ερωτήματα. Η Τουρκία βίωσε μια μυστηριώδη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Μια κοινοβουλευτική επιτροπή που σχηματίστηκε για να ερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα έληξε χωρίς να ακούσει βασικά ονόματα όπως ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο τότε αρχηγός του στρατού Hulusi Akar και ο αρχηγός πληροφοριών Hakan Fidan και επιπλέον, η έκθεσή της έχει χαθεί. Ο Ερντογάν έσπευσε να κατηγορήσει το θρησκευτικό κίνημα Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος, αν και το κίνημα αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να εκκαθαρίσει όλους τους αντιπάλους του από βασικούς κυβερνητικούς θεσμούς. Οι στρατηγοί του τουρκικού στρατού ήταν αντίθετοι με την είσοδο στη Συρία, αλλά ο Ερντογάν εκκαθάρισε πολλούς από αυτούς και ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε την πρώτη του επιχείρηση στη Συρία μόλις ένα μήνα μετά τη λεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος. Φαίνεται πως, παρόμοια με την απόπειρα πραξικοπήματος, η μυστηριώδης έκρηξη στην οδό Ιστικλάλ δίνει στον Ερντογάν μια δικαιολογία για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κουρδικές πόλεις της Συρίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail