Γιατί είναι σημαντικό ένα μικρό πλαστικό τουβλάκι και πώς σε οδηγεί στην AthensCon 2022

Efraimstochter / pixabay
Της Μαρίας-Χριστίνας Δουλάμη *

Είναι ίσως το πιο απλό παιχνίδι στον κόσμο, με ιστορία 70+ ετών, πολύχρωμο, με ολοένα και περισσότερη προβολή, και σίγουρα με άπειρες δυνατότητες!

To Lego δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ευρέως αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερα αγαπητό από όλες τις ηλικιακές ομάδες, κυρίως γιατί προσφέρει κάτι για όλους.

Τι είναι αυτό όμως που κάνει ένα πλαστικό τουβλάκι τόσο ξεχωριστό;

  1. Σου δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσεις και να πειραματιστείς διασκεδάζοντας. Και αυτό με τη σειρά του ενισχύει της κοινωνικές σου δεξιότητες και τονώνει την αυτοεκτίμησή σου. Σκέψου πόση περηφάνια νιώθεις όταν έχεις χτίσει ολόκληρη κατασκευή ξεκινώντας από μόνο μερικά τουβλάκια.


  1. Αυξάνει τη συγκέντρωσή σου και λειτουργεί ως αγχολυτικό (ιδιαίτερα στους μεγάλους) αφού η προσοχή σου είναι στραμμένη στην πρόκληση της δημιουργίας που έχεις αναλάβει.


  1. Ενθαρρύνει την επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη νέων ιδεών, την ικανότητα να ακολουθείς οδηγίες, την κατανόηση συμμετριών και σχεδίων, καθώς και τη χωρική επίγνωση για την σωστή τοποθέτηση των τούβλων, αναπτύσσοντας παράλληλα και μαθηματικές δεξιότητες.


  1. Σου μαθαίνει να έχεις υπομονή και να επιμένεις. Ακόμα κι αν το διαλύσεις, το παιχνίδι αυτό σου καλλιεργεί την υπομονή να ξαναπροσπαθήσεις και να τα ξαναχτίσεις όλα από την αρχή με νέες ιδέες και χωρίς τον φόβο ότι όλα έχουν χαθεί γιατί πολύ απλά μπορούν να ξανασυναρμολογηθούν.


  1. Σε μια ψηφιακή εποχή όπου τα δάχτυλα έχουν γίνει απλά επέκταση των ηλεκτρονικών μας συσκευών, τα Lego είναι μια ευχάριστη ενασχόληση μακριά από οθόνες, συμβάλλονται στην εξέλιξη των κινητικών σου δεξιοτήτων. Προσφέρουν μια (δυσεύρετη πλέον) αποτοξίνωση από τον ψηφιακό κόσμο και σε αφήνει να δημιουργήσεις στα όρια του μυαλού σου.

  2. Σου μαθαίνει λεπτεπίλεπτες δεξιότητες όπως άριστη οπτική αντίληψη (οπτική διάκριση, αντίληψη χωρικών σχέσεων, οπτική μνήμη, εντοπισμός αντικειμένου ανάμεσα σε πολλά άλλα και ικανότητα να κατανοείς ολόκληρη την εικόνα όταν φαίνεται μόλις ένα μέρος της), ενώ το πρακτικό κομμάτι της συναρμολόγησης απαιτεί τον έλεγχο των μικρών κινήσεων των χεριών – να κρατάς την κατασκευή με το ένα και να βάζεις τη σωστή δύναμη με το άλλο ώστε να τοποθετήσεις τα τουβλάκια με ακρίβεια.


  1. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες, πέρα από την ηρεμία που προσφέρει μετά από μια γεμάτη ένταση ημέρα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυαγαπημένα χρωματιστά τουβλάκια βοηθούν παιδιά με αυτισμό να ξεπεράσουν επικοινωνιακές δυσκολίες, να βελτιώσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν μεγαλύτερη επίγνωση του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, ενώ επιβραδύνει την νόσο Αλτσχάιμερ καθώς ενισχύει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Η Θεραπεία με βάση τα Lego (Lego-Based Therapy) έχει αποδείξει ότι βοηθάει στην αλληλεπίδραση παιδιών με αυτισμό. Μάλιστα, σε ομαδικές κατασκευές, όπου ο καθένας έχει τον ρόλο του και υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες, αυτό ενισχύει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές σου δεξιότητες. Περαιτέρω, η ρομποτική Lego χρησιμοποιείται σε θεραπείες γνωστικής αποκατάστασης σε ηλικιωμένους και μελετάται ως ένας τρόπος βοήθειας για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα όρασης στις οικιακές τους εργασίες. (Στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη θεραπεία έχει εφαρμοστεί στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής στα Βριλήσσια, όπως θα διαβάσετε εδώ).


  1. Επιτρέπει την φαντασία σου να καλπάζει απεριόριστα. Όταν δημιουργείς χωρίς συγκεκριμένες οδηγίες, το τι μπορείς να κατασκευάσεις δεν έχει όρια. Πέραν από τον επιστημονικό τομέα όπου τα Lego έχουν χρησιμοποιηθεί ως μοντέλα σε βιοχημικές και άλλες προσομοιώσεις, πολλοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα τουβλάκια σε ιδιαίτερες κατασκευές και πίνακες που εκτίθενται σε γκαλερί και μουσεία.


  1. Πάνω από όλα όμως, τα τουβλάκια αυτά σε κρατάνε παιδί. Γιατί σου θυμίζουν την αθωότητα του ενθουσιασμού και της χαράς των πιο απλών πραγμάτων. Συνδέουν μικρούς και μεγάλους και δεν έχουν κανένα όριο ηλικίας. Ίσα ίσα, οι μεγάλοι ίσως να τα χαίρονται και περισσότερο!

Ενήλικες φίλοι των Lego (Adult Fans of LegoAFOL) έχουν δημιουργήσει λέσχες ανά των κόσμο (Lego Users GroupLUG) και πολλοί φτιάχνουν πρωτότυπες δικές τους κατασκευές. Στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη τέτοια λέσχη είναι οι Breeks με εντυπωσιακές δημιουργίες και σημαντική παρουσία και συνεργασία με την Lego σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε διεθνείς διαγωνισμούς από τα μέλη των Breeks.

Θα τους βρείτε στην #AthensCon2022, το μεγαλύτερο event στη χώρα με εκθέσεις στα πρότυπα Comic-Con του εξωτερικού που προωθούν όλα τα είδη ποπ κουλτούρας, όπως τα κόμικς, ο κινηματογράφος, τα βιντεοπαιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, και πολλά άλλα, τα οποία κάνουν την καθημερινότητα λίγο πιο απολαυστική. Θα λάβει χώρα το Σαββατοκύριακο 26-27 Νοεμβρίου 2022 στο Κλειστό Γήπεδο Ταε Κβο Ντο στο Δέλτα Φαλήρου. Το φεστιβάλ υπόσχεται ένα διήμερο γεμάτο ζωή, χρώματα, συναισθήματα, εμπειρίες, κουστουμαρισμένους υπερήρωες (cosplay), διάσημους ηθοποιούς, καλλιτέχνες και σκιτσογράφους από το εξωτερικό και πολλές εκπλήξεις που θα μας κάνουν να ξεχαστούμε για λίγο από τα προβλήματα και την θολούρα της πραγματικότητας.


Η σύντομη ιστορία του πλαστικού τούβλου

Η ιστορία του Lego έχει ως εξής: το 1932, μετά το θάνατο της συζύγου του, ο φτωχός Δανός ξυλουργός και μαραγκός, Ολ Κίρκ Κρίστιανσεν, αφιερώθηκε στα τέσσερα παιδιά και τους έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια, σε μορφή διάφορων ζώων. Βλέποντας τη μεγάλη χαρά των παιδιών του, σκέφτηκε να την μοιραστεί και με τα άλλα παιδάκια της πόλης. Έτσι ίδρυσε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής και πώλησης ξύλινων παιχνιδιών. Το 1934 ονόμασε την εταιρία “Lego”, από τη δανέζικη φράση «leg godt», που σηµαίνει «παίζω καλά», ενώ αργότερα διαπίστωσε πως συμπτωματικά στα λατινικά σημαίνει «βάζω μαζί, συναρμολογώ».

Το 1947 έκανε μια ριζική αλλαγή, αντικαταστώντας το ξύλο με το πλαστικό. Το 1958, ο Κρίστιανσεν πέθανε και ανέλαβε ο γιος του Γκότφριντ που μαθήτευε από μικρός δίπλα στον πατέρα του. Αυτός εισήγαγε μια ακόμη καινοτομία: πλαστικά τουβλάκια με µικρές προεξοχές στις πάνω πλευρές και τρύπες στις κάτω ώστε να µπορούν να συναρμολογούνται, τα οποία ονόμασε "Automatic Binding Bricks" (τούβλα που συνδέονται αυτόματα).

Σήµερα, η Lego εξακολουθεί να παραµένει οικογενειακή επιχείρηση, ενώ από το Φεβρουάριο του 2015, η εμπορική ονομασία "Lego", θεωρείται η διασημότερη παγκοσμίως.

Με ευρεία γκάμα θεμάτων από σούπερ ήρωες, πρωταγωνιστές ταινιών και σειρών σε μοντέλα αυτοκινήτων και μηχανών, και κάστρα και κλασική αρχιτεκτονική, η Lego έχει κάτι για όλους και διαρκώς επεκτείνεται. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που το τωρινό της σλόγκαν είναι «ξαναχτίζουμε τον κόσμο» (“Rebuild the World”). Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια υποκουλτούρα σχετικά με τα παιχνίδια Lego, με τη δημιουργία ταινιών, παιχνιδιών, διαγωνισμών, και θεματικών πάρκων αναψυχής.




* Δημοσιογράφος με ειδικότητα σε ευρωπαϊκά, πολιτικά και κοινωνικά θέματα

(mcswhispers.wordpress.com)


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail