Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ: Κακή η απαγόρευση του αλκοόλ, καλή η υποδαύλιση του πολέμου στη Συρία;

Ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ του 2022, η διοργάνωση του τουρνουά από το συντηρητικό μουσουλμανικό κράτος έχει προκαλέσει πολλές διαμάχες στα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Την Πέμπτη, λιγότερο από 48 ώρες πριν από τον εναρκτήριο αγώνα μεταξύ της διοργανώτριας χώρας και του Ισημερινού, ανακοινώθηκε ότι θα απαγορευόταν η πώληση αλκοόλ σε οποιοδήποτε από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα του Κατάρ. Διαμάχη προέκυψε επίσης το απόγευμα της Δευτέρας όταν το σχέδιο για τον αρχηγό της Αγγλίας Χάρι Κέιν να φορέσει το περιβραχιόνιο «OneLove» με θέμα το ουράνιο τόξο στον αγώνα της χώρας του με το Ιράν, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω παρέμβασης της FIFA.

Gavin O'Reilly - globalresearch.ca / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, αυτό που έχει λάβει σχεδόν μηδενική κάλυψη ή κριτική ενόψει της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ήταν ο καθοριστικός ρόλος της Ντόχα στην πυροδότηση του 11χρονου πολέμου αντιπροσώπων στη Συρία, μια σύγκρουση που οδήγησε σε χιλιάδες θανάτους, επιδεινώθηκε η προσφυγική κρίση και η άνοδος του ISIS.

Το 2009, τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού που θα ξεκινούσε στο κοίτασμα φυσικού αερίου North Dome που διαχειρίζεται το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο και ο οποίος στη συνέχεια θα περνούσε από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία στο δρόμο του προς την Ευρώπη, σταμάτησαν από την άρνηση του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να συμμετάσχει, με την στενή σχέση του με τη Ρωσία να είναι καθοριστικός παράγοντας.

Με την Αραβική Δημοκρατία να είναι επί μακρόν αντίπαλος της ηγεμονίας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, στην οποία τα κράτη του Κόλπου πίσω από τον αγωγό διαδραματίζουν βασικό ρόλο, αυτή η άρνηση θα λειτουργούσε ως το τελευταίο ποτήρι για το λόμπι της αλλαγής καθεστώτος. Γρήγορα τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία.

Για τον σκοπό αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και μια σειρά από άλλες χώρες θα εγκρίνουν ένα σχέδιο για την παροχή όπλων, χρηματοδότησης και εκπαίδευσης σε Σαλαφιστές μαχητές με την ελπίδα πως μια σεχταριστική σύγκρουση θα ανέτρεπε την κοσμική κυβέρνηση της Συρίας, επιτρέποντας έτσι τη δημιουργία ενός φιλικού προς τη Δύση καθεστώτος στη θέση της.

Το Timber Sycamore, η επίσημη κωδική ονομασία αυτής της επιχείρησης αλλαγής καθεστώτος, θα ξεσπούσε επίσημα το Μάρτιο του 2011, όταν οι διαδηλώσεις στη Δαμασκό και στο Χαλέπι που ζητούσαν κυβερνητική μεταρρύθμιση θα κλιμακωθούν γρήγορα σε βία που σύντομα σάρωσε ολόκληρη τη χώρα.

Μέχρι το 2013, η «Συριακή Επανάσταση» είχε δει τεράστια τμήματα της Αραβικής Δημοκρατίας να έχουν τεθεί υπό τρομοκρατικό έλεγχο, με σαλαφιστικές ομάδες από το γειτονικό Ιράκ, το οποίο αποσταθεροποιήθηκε μετά την εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, περνώντας από εκεί για να σχηματίσουν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρία (ISIS) τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η επίθεση και να αποφευχθεί η ίδια μοίρα που είχε η Λιβύη μετά από μια παρόμοια επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος, θεσπίστηκε μια κοινή αμυντική συμφωνία μεταξύ της Συρίας και του βασικού συμμάχου του Ιράν και η Ισλαμική Δημοκρατία και η Χεζμπολάχ θα ξεκινούσαν στρατιωτική επέμβαση τον Ιούνιο του 2013. Με την Τεχεράνη να γνωρίζει πολύ καλά πως αν έπεφτε η Δαμασκός, το Ιράν θα ήταν επόμενο στη σειρά για το λόμπι αλλαγής καθεστώτος.

Αν και αυτή η ιρανική επέμβαση θα έπαιζε βασικό ρόλο στην απόκρουση των υποστηριζόμενων από τη Δύση τρομοκρατών, αυτός που θα ήταν ίσως ο πιο αποφασιστικός παράγοντας για να στραφεί η σύγκρουση προς όφελος της Δαμασκού θα ερχόταν το Σεπτέμβριο του 2015, όταν ξεκίνησε μια ρωσική αεροπορική εκστρατεία για την υπεράσπιση της Αραβικής Δημοκρατίας, επιτρέποντάς της να ανακαταλάβει εδάφη που είχαν τεθεί υπό τον έλεγχο των μαχητών, όπως η πόλη-κλειδί του Χαλεπίου, που απελευθερώθηκε το Δεκέμβριο του 2016.

Διαισθανόμενοι ότι η επιχείρηση αλλαγής καθεστώτος τους δεν επρόκειτο να προχωρήσει, οι Νεοσυντηρητικοί της Ουάσιγκτον σύντομα θα καταφύγουν σε απελπισμένα μέτρα. Τον Απρίλιο του 2017, μια ψευδής χημική επίθεση στην πόλη Khan Shaykhun αποδόθηκε στη συριακή κυβέρνηση με την ελπίδα να πυροδοτήσει μια στρατιωτική επέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, κάτι που σχεδόν καρποφόρησε αρκετές ημέρες αργότερα όταν η τότε κυβέρνηση Τραμπ εξαπέλυσε πυραύλους κρουζ σε αεροπορική βάση της Συρίας.

Ακριβώς εκτός της πλήρους κλίμακας επέμβασης που αναμενόταν, η ίδια στρατηγική θα εφαρμοστεί σχεδόν ένα χρόνο αργότερα στη συριακή πόλη Ντούμα, με αποτέλεσμα αυτή τη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία να εξαπολύσουν αεροπορικές επιδρομές εναντίον κυβερνητικών στόχων, και πάλι απλώς σταματώντας μια στρατιωτική επέμβαση που θα είχε πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

Παρά το γεγονός πως το Κατάρ είναι βασικός παράγοντας στο γεωπολιτικό αντίκτυπο του συριακού πολέμου μέσω του οπλισμού και της χρηματοδότησης των τρομοκρατών που τον διεξήγαγαν, μια κατάσταση που σχεδόν οδήγησε σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, η Ντόχα δέχεται ελάχιστη έως καθόλου κριτική από τα δυτικά ΜΜΕ για τη συμμετοχή του εν μέσω της κάλυψης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, την απαγόρευση του αλκοόλ από το Κατάρ και τα περιβραχιόνια με ουράνιο τόξο, που είναι ένα φαινομενικά πιο πιεστικό ζήτημα.

* Ο Gavin O'Reilly  είναι ένας ακτιβιστής από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, με έντονο ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις του βρετανικού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail