Οι λογαριασμοί ενέργειας στην Ευρώπη είναι 90% υψηλότεροι από πέρυσι

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη σε όλη την Ευρώπη, με τους λογαριασμούς να διπλασιάζονται σχεδόν από πέρυσι στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τον δείκτη τιμών ενέργειας νοικοκυριών - μια μηνιαία παρακολούθηση των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά σε 33 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών της ΕΕ και πολλών μη μέλη.

Από την Irina Slav για το Oilprice.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν για τον HEPI, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί έως και 111 τοις εκατό από τον περασμένο χρόνο, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 69 τοις εκατό. Συνολικά, το Euronews υπολογίζει ότι αυτά τα δύο συνιστούν συνολική αύξηση 90 τοις εκατό στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών το περασμένο έτος.

«Σημαντικά υψηλότερες [τιμές ενέργειας] σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν... μπορούν να αποδοθούν σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τις τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου και υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2», σημείωσαν οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης του HEPI.

Οι υψηλοί λογαριασμοί ενέργειας προκαλούν πονοκέφαλο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις: οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες πολλαπλασιάζονται και η δυσαρέσκεια με τις ενεργειακές πολιτικές αυξάνεται. Το κόστος ζωής στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης είναι ήδη υπερβολικό λόγω της ενεργειακής κρίσης και αυτή η κρίση μόνο θα επιδεινωθεί μετά την έναρξη ισχύος των εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και μετά στα καύσιμα.

Σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του HEPI, οι τιμές της ενέργειας έχουν φθάσει σε υψηλά ρεκόρ, αλλά σε άλλες, οι τιμές έχουν πράγματι μειωθεί, τουλάχιστον τον Οκτώβριο. Τα νέα δεν είναι τόσο καλά όσο φαίνονται με την πρώτη ματιά: η πτώση ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικής παρέμβασης, δηλαδή επιδοτήσεων ενέργειας.

Υπήρξαν πολλές επιδοτήσεις καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αμβλύνουν τον οικονομικό πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αποφύγουν περαιτέρω δυσαρέσκεια. Μόνο η Γερμανία θα δαπανήσει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια για τέτοια μέτρα αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο κατανάλωσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail