Γερμανικός γίγαντας φυσικού αερίου αναζητά διάσωση 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Freepen.gr - Το Βερολίνο θα πρέπει να βρει επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ευρώ (25,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για να διασώσει το μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας Uniper, ανέφερε το Reuters την Τετάρτη.

Η συμφωνία που θα ανεβάσει το κόστος εθνικοποίησης της εταιρείας κοινής ωφελείας στα 51,5 δισεκατομμύρια ευρώ (53 δισεκατομμύρια δολάρια) περιλαμβάνει πιστωτικές γραμμές, εισφορές μετοχών και αντικατοπτρίζει επίσης μια κατάργηση εισφοράς φυσικού αερίου, αρχικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει τους Γερμανούς προμηθευτές φυσικού αερίου να χειριστούν το αυξανόμενο κόστος, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η εταιρεία έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και της διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τον κύριο προμηθευτή της - τη Ρωσία. Νωρίτερα αυτό το μήνα η Uniper ανέφερε μια εκπληκτική καθαρή ζημία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (41 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το Σεπτέμβριο. Η εταιρεία ανέφερε τη συρρίκνωση των παραδόσεων από τη Ρωσία ως τον κύριο λόγο επειδή αναγκάστηκε να αγοράζει φυσικό αέριο στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

Οι γερμανικές αρχές θα εγγράψουν εγκεκριμένο κεφάλαιο έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ (25,8 δισεκατομμύρια δολάρια) για την κάλυψη απωλειών από εκκρεμείς όγκους ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2024, δήλωσε την Τετάρτη η Uniper, επικαλούμενη την τελευταία συμφωνία.

«Χωρίς αυτήν την ελάφρυνση, οι πελάτες μας, συμπεριλαμβανομένων πολλών δημοτικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, αναπόφευκτα θα είχαν αντιμετωπίσει ένα ακόμη υψηλότερο κύμα κόστους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Klaus Dieter Maubach.

Η εταιρεία, η οποία αναφέρεται πως έχει υποστεί μία από τις μεγαλύτερες απώλειες στη γερμανική εταιρική ιστορία, αρχικά επρόκειτο να λάβει ένα πακέτο βοήθειας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (30,9 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος του έτους από την κυβέρνηση. Το Βερολίνο φοβάται ότι εάν η Uniper αποτύχει να παραμείνει στη ζωή θα μπορούσε να έχει ένα ντόμινο στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail