Η ΕΕ αντιμετωπίζει οικονομικό δίλημμα για την Ουκρανία - Politico

Dusan_Cvetanovic / Pixabay
Freepen.gr -
Το ταμείο της ΕΕ για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντικαταστήσουν τα όπλα που έχουν στείλει στην Ουκρανία θα καλύψει λιγότερα από τα μισά αιτήματα για αποζημίωση που υποβλήθηκαν στις Βρυξέλλες, ανέφερε την Παρασκευή το Politico.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στα τέλη Φεβρουαρίου, η ΕΕ δήλωσε πως θα αποζημιώσει τα κράτη μέλη της για την παροχή όπλων στην ουκρανική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διέθεσαν 500 εκατομμύρια ευρώ (487,3 εκατομμύρια δολάρια) για την υπόθεση, αλλά όταν υποβλήθηκαν οι πρώτες αξιώσεις, αποδείχθηκε ότι τα χρήματα επαρκούσαν μόνο για να καλύψουν το 85% του ποσού, είπαν πηγές στο πρακτορείο.

Η κατανομή αυξήθηκε αργότερα σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ (1,46 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά, σύμφωνα με διπλωμάτες που δεν κατονομάζονται, εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Επί του παρόντος, εκτιμούν ότι το πορτοφόλι θα διευκολύνει την αποζημίωση περίπου 46% των αιτημάτων.

Η Πολωνία «εξοργίστηκε» ιδιαίτερα από την εξέλιξη, καθώς από μόνη της υπέβαλε έσοδα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,75 δισεκατομμύρια δολάρια), αποκάλυψαν πηγές. «Για αυτούς, κάτω από το 50% είναι πολύ λίγο», τόνισε ένας από τους διπλωμάτες.

Η Βαρσοβία έχει καθυστερήσει την τελική συμφωνία για τις επιστροφές για μέρες, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί υψηλότερο επιτόκιο. Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία βλέπουν τη Βαρσοβία να βρίσκεται μεταξύ αυτών και των πληρωμών της ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές. Η Πολωνία συμφώνησε τελικά στο ποσοστό του 46% την Τετάρτη, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.

«Το φθίνον σύστημα απόσβεσης κινδυνεύει να βλάψει τη φήμη της ΕΕ ως αξιόπιστου στρατιωτικού εταίρου» εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για περισσότερα όπλα που προέρχονται από το Κίεβο, επεσήμανε το Politico.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail