Πρέπει οι Ευρωπαίοι να «ευχαριστούν» τους Αμερικανούς για την καταστροφή του Nord Stream;

strategic-culture
Καθώς η έρευνα συνεχίζεται για την καταστροφή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream που παρείχε ενέργεια στην Ευρώπη από τη Ρωσία, φαίνεται να υπάρχει μόνο ένας κύριος ύποπτος και αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.
 
Robert Bridge - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι φαινόταν να γνωρίζει ήδη την ταυτότητα του δράστη όταν έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστώ, ΗΠΑ».

Με την πρώτη ματιά, φαινόταν ότι ο Σικόρσκι μιλούσε σαρκαστικά, επικρίνοντας την Ουάσιγκτον για την πραγματοποίηση μιας επίθεσης που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους λαούς της Ευρώπης. Σε τελική ανάλυση, πώς θα μπορούσε κανείς να δει κάποιο καλό να προέρχεται από τον τερματισμό της κύριας πηγής αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ευρώπης με τον χειμώνα προ των πυλών; Η πατρίδα του Σικόρσκι, η Πολωνία, ήταν, άλλωστε, που παρότρυνε τους πολίτες της να μαζέψουν καυσόξυλα ενόψει της μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Στην πραγματικότητα, ο Πολωνός διπλωμάτης μιλούσε εκατό τοις εκατό κυριολεκτικά, ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες που βύθισαν την ήπειρο πιο βαθιά στην άβυσσο. Αυτή ήταν η στάση των Ευρωπαίων ηγετών από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία: «θα αποδεχτούμε την αυτοκαταστροφή μας όπως γράφτηκε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ουάσιγκτον, όσο οι κακοί στη Μόσχα ακούνε τα κλαψουρίσματα και τις κραυγές μας που σηματοδοτούν την αρετή». Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πρόκειται να μάθουν με τον δύσκολο τρόπο πως η σηματοδότηση της αρετής δε βάζει φαγητό στο τραπέζι ή ζεσταίνει τα σπίτια.
 


Κρίνοντας από την άνοδο της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, ωστόσο, που είδαμε τελευταία φορά στην Ιταλία, όπου μια ακροδεξιά ηγέτης ανέβηκε στην εξουσία από το κύμα των ψηφοφόρων που έχουν βαρεθεί με τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και τη χαλαρή μετανάστευση, η φράση «Ευχαριστώ, ΗΠΑ» μπορεί τελικά να είναι λαξευμένο στην ταφόπλακα της Ευρώπης.


Αλλά πρώτα, το μεγάλο ερώτημα: ήταν πραγματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες υπεύθυνες για την καταστροφή του Nord Stream, όπως φαίνεται να πιστεύει ο Sikorski; Λοιπόν, αν επρόκειτο να δεχτούμε τον μπερδεμένο Τζο Μπάιντεν στα λόγια του, τότε η απάντηση φαίνεται να είναι ναι.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει, αυτό σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα θα περάσουν ξανά τα σύνορα της Ουκρανίας, τότε δε θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», είπε ο Αμερικανός ηγέτης στους δημοσιογράφους δύο εβδομάδες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την ουκρανική αποστολή της. «Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει, ο Μπάιντεν απάντησε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις που δείχνουν την αμερικανική συνενοχή.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ένα αμερικανικό ελικόπτερο με το διακριτικό κλήσης FFAB123 παρατηρήθηκε να κάνει ελιγμούς στην περιοχή των αγωγών Nord Stream. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ads-b.nl, έξι αεροσκάφη χρησιμοποίησαν αυτό το διακριτικό κλήσης εκείνη την ημέρα, εκ των οποίων οι αριθμοί ουράς των τριών καθορίστηκαν. Όλα ήταν Sikorsky MH-60S. Με την επικάλυψη της διαδρομής FFAB123 στο σχήμα που επισημαίνει τις περιοχές των εκρήξεων, είναι παρατηρήσιμο ότι το ελικόπτερο είτε πέταξε κατά μήκος της διαδρομής Nord Stream-2, είτε ακριβώς μεταξύ των σημείων όπου συνέβη το «ατύχημα».

Εν τω μεταξύ, στο Twitter, υπάρχουν στιγμιότυπα από άλλες πτήσεις αμερικανικών αεροσκαφών από τις 13 Σεπτεμβρίου στην ίδια ακριβώς περιοχή. Τον Ιούνιο υπήρχε ένα άρθρο στο περιοδικό Sea Power όπου οι Αμερικανοί καυχιούνται για πειράματα στον τομέα των υποβρύχιων drones που έστησαν στις ασκήσεις BALTOPS 22 – στην περιοχή του νησιού Bornholm, του νησιού της Δανίας όπου αναφέρθηκε πως σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

«Το πείραμα διεξήχθη στα ανοικτά των ακτών του Bornholm της Δανίας, με συμμετέχοντες από το Naval Information Warfare Center Pacific, το Naval Undersea Warfare Warfare Centre Newport και το Mine Warfare Readiness and Effectiveness Measuring, όλα υπό την καθοδήγηση της 68ης Ομάδας Εργασίας του 6ουΣτόλου των ΗΠΑ», αναφέρει η Sea Power.

Ένα τέτοιο «πείραμα» θα απαιτούσε τον εξοπλισμό βαθέων υδάτων που απαιτείται για να φτάσει στα βάθη όπου βρίσκονται οι αγωγοί Nord Stream.

Τέλος, εδώ είναι μια τελευταία δελεαστική πληροφορία για όλους τους «θεωρητικούς της σύμπτωσης» εκεί έξω. Την επομένη της αποσύνδεσης του Nord Stream 1 και 2, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Δανίας παρευρέθηκαν στην τελετή έναρξης του νέου Baltic Pipe, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας και μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, ναι, στην άγρια ​​ρωσοφοβική πατρίδα του Sikorski της Πολωνίας. Ναι, απλά μια σύμπτωση.

Ωστόσο, το κύριο κίνητρο για την Ουάσιγκτον να έχει ρόλο στην καταστροφή του Nord Stream είναι οι φοβερές δυνάμεις –τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές– που θα αποκομίσει. Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη αναγκάζει ήδη εταιρείες και εταιρείες να εξετάσουν το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ, γεγονός που παρέχει καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και λιγότερο ή περισσότερο οικονομικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Και μετά την καταστροφή του Nord Stream, η οικονομική κατάσταση στην ήπειρο θα επιδεινωθεί σημαντικά. Παρόλο που το NS-II δεν κυκλοφόρησε, υπήρχε η πιθανότητα να κυκλοφορήσει και αυτή η «ευκαιρία» είχε σημαντική επίδραση στην αγορά. Τώρα, χωρίς τον κύριο προμηθευτή ενέργειας της, η Ευρώπη είναι καταδικασμένη ενώ η Αμερική θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Η οικονομική καταστροφή της Ευρώπης την καθιστά πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά, μετατρέποντάς την σε μια άδοντη τίγρη χωρίς πολιτική βούληση και ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα γίνει σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για το (απαγορευτικό ) αέριό τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να προμηθεύσουν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέτος, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Με άλλα λόγια, η μετατροπή της ΕΕ σε μια δημοκρατία της μπανάνας –αν και στο βόρειο ημισφαίριο με ο χειμώνας πλησιάζει γρήγορα– έχει ήδη ξεκινήσει.

Ευρώπη, θα έπρεπε πραγματικά να είχες ακούσει τη συμβουλή του Χένρι Κίσινγκερ, ο οποίος κατανοεί τη φύση των ΗΠΑ καλύτερα από τον καθένα: «Το να είσαι εχθρός των ΗΠΑ είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι φίλος είναι μοιραίο».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail