ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΓΙΔΑ θανάτου “NEREID” για τα τουρκικά υποβρύχια από εταιρία startup

Ο παρατεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και τα μέσα που η Ρωσία χρησιμοποιεί περιλαμβανομένων και όλων των εκδοχών υβριδικού πολέμου με επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, αναδεικνύουν την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης αυτών των απειλών. Ένα καινοτόμο σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων στόχων έχει αναπτυχθεί από την ελληνική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας SOTIRIA Technology και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη μεγαλύτερη έκθεση αμυντικού υλικού των ΗΠΑ, AUSA 2022, στο πλαίσιο του Greek Innovation Day.

Από: defence-point.gr

Το Nereid, όπως ονομάζεται, είναι αποτέλεσμα έρευνας και ανάπτυξης ενός συστήματος εντοπισμού υποβρυχίων στόχων. Χρησιμοποιώντας αρχιτεκτονικές τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και συνδυασμό μαγνητικών και ακουστικών αισθητήρων υψηλής τεχνολογίας, το σύστημα Nereid μπορεί να αποκαλύπτει επερχόμενες υποβρύχιες απειλές (π.χ. Unmanned Underwater Vehicles-UUVs, δύτες, υποβρύχια), τόσο εναντίον φίλιων πλοίων, όσο και παράκτιων (coastal), υπεράκιων (offshore) ή και υποθαλάσσιων (underwater / π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου) εγκαταστάσεων κρίσιμων υποδομών.

Η προστασία κρίσιμων υποδομών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα τόσο για το Αιγαίο όσο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος των τουρκικών υποβρυχίων όσον αφορά την εθνική άμυνα, αλλά και στο Συμμαχικό επίπεδο, των ρωσικών υποβρυχίων, σύγχρονος εφιάλτης για την άμυνα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα της SOTIRIA Technology, το Nereid έχει δοκιμαστεί σε επιχειρησιακό περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον συμμάχων χωρών στη Μεσόγειο, στη Βαλτική και στη Βόρεια Θάλασσα. Η Ελλάδα έχει όμως πάντα προτεραιότητα… και οι φύλακες έχουν γνώση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail