[ΑΝΑΛΥΣΗ] Θα μπορούσε το Eurofighter Typhoon να χρησιμεύσει ως ενδιάμεση λύση στις ανάγκες των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας;

Μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της Αυστριακής Πολεμικής Αεροπορίας φαίνονται να πετούν πάνω από την πίστα αγώνων Red Bull Ring στο Σπίλμπεργκ της Αυστρίας, στις 7 Ιουλίου 2022, πριν από το Αυστριακό Grand Prix της Formula 1. (Φωτογραφία JΟΕ KLΑΜΑR / ΑFΡ)
Η Τουρκία χρειάζεται μια προσωρινή λύση για τα μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, όταν το TF-X, το εθνικό μαχητικό επόμενης γενιάς της Τουρκίας, έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία (THK) βασίζεται κυρίως στα F-16 4ης γενιάς, που σήμερα λειτουργεί 234 4 th-γενιάς F-16 C/D Fighting Falcons, τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής Αεροπορίας και θα αποσυρθούν από την υπηρεσία από το 2030. Ωστόσο, το TF-X αναμένεται να έχει πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. 

Φατίχ Γιουρτσέβερ* - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πριν οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το έργο F35 Joint Strike Fighter, το σχέδιο της Τουρκίας ήταν να προμηθευτεί μεταξύ 100 και 120 αεροσκάφη F-35A και F-35B από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα αεριωθούμενα TF-X και F-35A να γίνονται η κύρια δύναμη της. Η αγορά από την Τουρκία του συστήματος αεράμυνας και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία, που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το έργο F-35A από τις ΗΠΑ, άλλαξε ολόκληρο το σχέδιο για την Τουρκική Αεροπορία [THK].

Η απόσυρση των τελευταίων F-4E στα μέσα του 2020, η έλλειψη F-35A και ο χρονισμός του προγράμματος TF-X θα αφήσουν την τουρκική Πολεμική Αεροπορία με αριθμητικό και ποιοτικό έλλειμμα. Λόγω προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη αποτέλεσμα στην παράδοση των 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70 και των 80 πακέτων εκσυγχρονισμού Block 70 που ζήτησε η Τουρκία από τις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε η αγορά του Eurofighter Typhoon από το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μια λύση για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της THK μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το αεροσκάφος TF-X;

Η κορυφαία προτεραιότητα της Τουρκίας ήταν πάντα η υπεροχή της αεροπορικής και ναυτικής ισχύος στο Αιγαίο και επομένως η αποτρεπτική δύναμη. Ωστόσο, η ισορροπία αεροπορικών δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας από τότε που η Γαλλία συμφώνησε να πουλήσει 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3-R στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία τον Αύγουστο του 2020. Η Ελλάδα αναβαθμίζει επίσης 84 F-16C/D Block Αεροσκάφη 52/52+ σε επίπεδα F-16V Block 72 στο πλαίσιο προγράμματος που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2017.

Εν τω μεταξύ, στις 30 Ιουνίου 2022, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είχε σταλεί επίσημη Επιστολή Αίτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες με αίτημα την αγορά 20 αεροσκαφών F-35. Η διαδικασία που ξεκίνησε θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράδοση του πρώτου αεροσκάφους F-35A στην Πολεμική Αεροπορία το 2027 ή το 2028. Μετά την απόκτηση των 24 μαχητικών Rafale F3-R και την αναβάθμιση 84 F-16C/D στο Block 72 Παραλλαγή V, η προμήθεια αεροσκαφών F-35A θα ενισχύσει περαιτέρω την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.

Προκειμένου να διατηρήσει την αεροπορική της αποτροπή έως τη δεκαετία του 2030, η Τουρκία ξεκίνησε αρχικά τον σειριακό εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16C/D Block 30 στο πλαίσιο του προγράμματος Özgür. Τα εφοδιάζει με το εγχώριο ραντάρ Active Electronic Search Array (AESA) που αναπτύσσεται από την ASELSAN· και αυξάνει τη δομική διάρκεια ζωής του αεροσκάφους F-16 Block 30.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε επιστολή αιτήματος προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ που κάλυπτε την προμήθεια 40 νέας κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16V Block 70 και περίπου 80 κιτ αναβάθμισης για τον εκσυγχρονισμό των 29 Block 50+ και 50 Block 40M στο απόθεμα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο Block 70.



Εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνηθεί να εγκρίνει την πώληση των F-16V Block 70 στην Τουρκία, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις εξέτασαν επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσουν μεταχειρισμένα και νεόδμητα δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon Tranche 4 ως προσωρινή λύση. Σύμφωνα με πηγές του εσωτερικού και του ξένου Τύπου, το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει στην Τουρκία 20 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon Tranche 1 με τους πηγαίους κωδικούς και 60 αεροσκάφη Tranche 3 ή νεότευκτα Tranche 4 χωρίς πηγαίους κωδικούς

Η THK χρειάζεται εύκολα στη συντήρηση, χαμηλού κόστους μαχητικά αεροσκάφη που μπορούν να λειτουργούν σε μια δικτυοκεντρική ιδέα επιχειρήσεων με δυνατότητα σύντηξης δεδομένων, που μπορούν να διεξάγουν αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους και που να είναι διαλειτουργικά με ναυτικές και χερσαίες πλατφόρμες. Το Eurofighter Tranche 1 δεν μπορεί να πληροί αυτές τις απαιτήσεις. Το Tranche 3 και το Tranche 4 δεν μπορούν να εξοπλιστούν με τα τοπικά αναπτυγμένα όπλα της Τουρκίας, επομένως αυτά τα τζετ θα έρχονται με το δικό τους ωφέλιμο φορτίο εάν αποκτηθούν.

Ωστόσο, η Τουρκία παράγει τους δικούς της πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και κρουζ, όπως Gökdoğan, Bozdoğan, Gökhan, Som-j και Bozok, καθώς και εγχώρια κιτ έξυπνης καθοδήγησης τοποθετημένα σε διαφορετικούς τύπους βομβών. Για να τοποθετηθούν αυτοί οι πύραυλοι στο Eurofighter Tranche 3 ή Tranche 4, οι πηγαίοι κωδικοί για το λογισμικό υπολογιστή της αποστολής αυτών των αεροσκαφών πρέπει να μεταφερθούν στην Τουρκία. Η Ισπανία και η Γερμανία, μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter, έχουν επιβάλει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Ακόμη και αν οι χώρες της κοινοπραξίας δεν αντιτίθενται στην πώληση του Eurofighter Tranche 3 ή του Tranche 4 από το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι διατεθειμένες να επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να μοιραστεί τους πηγαίους κωδικούς με την Τουρκία λόγω της απροθυμίας της κοινοπραξίας να συνεργαστεί σε αμυντικά έργα. Τα Eurofighters μπορεί να είναι ανεπαρκή σε αερομαχίες με ρωσικά μαχητικά κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, όπως η Baltic Air Policing και μπορεί να χρειαστεί υποστήριξη F-22 της USAF. Επομένως, δεν μπορεί να ειπωθεί ότι τα Eurofighters πληρούν πλήρως τις απαιτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Τουρκία χρειάζεται αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 για να καλύψει τις επιχειρησιακές της ανάγκες και να διασφαλίσει την ασφάλειά της έναντι των γεωπολιτικών αλλαγών που προκαλούνται από τη Ρωσία. Το F-16 Block 70 και το Eurofighter Typhoon δε φαίνεται να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, η Τουρκία θα πρέπει αμέσως να αναπροσανατολίσει την εξωτερική της πολιτική, να διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι δε θα χρησιμοποιήσει το οπλικό σύστημα S-400 και να δώσει κοινοβουλευτική έγκριση στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Σε αντάλλαγμα για τη ριζική αλλαγή στην εξωτερική πολιτική που θα κάνει η Τουρκία, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επαναφέρουν την Τουρκία στο έργο F-35 και να παραδώσουν τα οκτώ μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει ήδη πληρώσει η Τουρκία το συντομότερο δυνατό. Με την προσάρτηση από τη Ρωσία των τεσσάρων επαρχιών Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhya και Kherson στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας, ξεκινά μια νέα εποχή και η Τουρκία, ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, χρειάζεται μια ισχυρή αεροπορία για την εθνική της ασφάλεια αυτή την στιγμή.

* Ο Fatih Yurtsever είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιεί ψευδώνυμο για λόγους ασφαλείας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail