Η ΕΕ θα κλιμακώσει τη σύγκρουση με την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών

Παρά το γεγονός ότι η εμπλοκή στη σύγκρουση δεν είναι στρατηγικά ενδιαφέρουσα για την Ευρώπη, οι ηγέτες της ΕΕ φαίνονται πεπεισμένοι ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο. Σε ένα νέο πακέτο μέτρων καταναγκασμού κατά της Μόσχας, οι υπουργοί του μπλοκ ενέκριναν τη δημιουργία ενός στρατιωτικού προγράμματος για την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών. Αυτού του είδους η στάση αποκαλύπτει πως η Δύση είναι πράγματι πρόθυμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση, ανεξάρτητα από τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχει στην Ευρώπη.

Lucas Leiroz, ερευνητής Κοινωνικών Επιστημών στο Rural Federal University of Rio de Janeiro. γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε πρόσφατη συνάντηση στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν την άδεια να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης για 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Η κίνηση αυτή είναι το κύριο σημείο της λεγόμενης «Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας στην Ουκρανία», η οποία είναι ένα ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο. Εκτός από την εκπαίδευση, επίσης θα δημιουργηθεί ένα ταμείο αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία. Στόχος είναι να διατεθούν πόροι ώστε κανένα ευρωπαϊκό κράτος να μην πληγεί οικονομικά με τη βοήθεια που παρείχε στο Κίεβο, επιτρέποντας έτσι την επέκταση της στήριξης. Περισσότερα χρήματα αναμένεται να προστεθούν στο ταμείο στο μέλλον.

Οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των εδαφών των ίδιων των ευρωπαϊκών χωρών. Ο Αντιναύαρχος Herve Blejean, Διευθυντής Στρατιωτικού Σχεδιασμού Ικανοτήτων και Συμπεριφοράς (MPCC), ορίστηκε Διοικητής της Αποστολής. Το κόστος της εκπαίδευσης έχει υπολογιστεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την ΕΕ, αν και το έργο είναι ανοιχτό στη συμμετοχή εθελοντικών κρατών εκτός Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την ακριβή στιγμή που θα αρχίσει να διεξάγεται η οδηγία. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Το κέντρο της επιχείρησης αναμένεται να βρίσκεται στην Πολωνία, λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα για την ανάπτυξη ουκρανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, στρατιωτική θέση θα διατεθεί και στη Γερμανία. Το έργο έχει αρχική διάρκεια που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, αλλά ενδέχεται να παραταθεί όσο η σύγκρουση στην Ουκρανία παραμένει ενεργή.

«Ο στόχος της αποστολής είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να διεξάγουν αποτελεσματικά στρατιωτικές επιχειρήσεις (...) Σε απάντηση στο αίτημα της Ουκρανίας για στρατιωτική υποστήριξη, η EUMAM (Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης) θα παράσχει συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας τους, και συντονισμός και συγχρονισμός των δραστηριοτήτων των κρατών μελών που υποστηρίζουν την παροχή εκπαίδευσης», δήλωσαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με το μέτρο.

Επίσης, ο ίδιος ο Josep Borrell, ο οποίος πρόσφατα απείλησε με «εξόντωση του ρωσικού στρατού», σχολίασε επίσης την υπόθεση, δηλώνοντας: «Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ δεν είναι απλώς μια εκπαιδευτική αποστολή, είναι [μια] ξεκάθαρη απόδειξη ότι η Ε.Ε. θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί». Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο Μπορέλ, εκτός από το ότι απείλησε τη Ρωσία, έκανε πρόσφατα ρατσιστικές δηλώσεις, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα είναι «κήπος», ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρομοιάζεται με «ζούγκλα». Αυτό το είδος επιθετικής και ξενοφοβικής συμπεριφοράς έχει γίνει κοινός τόπος μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών - και έχει χρησιμοποιηθεί ως ρητορική για να υποστηρίξει τον πόλεμο πληρεξουσίων της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η μόνη χώρα που επέκρινε το μέτρο και έλαβε θέση ενάντια στη συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιο πρόγραμμα ήταν η Ουγγαρία. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto ήταν ξεκάθαρος στην άποψή του κατά αυτού του είδους της κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής συμμετοχής. Δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση δεν ψήφισε υπέρ και ως εκ τούτου δε θα συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στην αποστολή. Ο Szijjarto είπε επίσης πως η Ουγγαρία είναι υπέρ των νέων ειρηνευτικών συνομιλιών, χωρίς να υποστηρίζει ενέργειες που επιδεινώνουν τη σύγκρουση.

"Αποφασίστηκε σήμερα ότι... οι εκπρόσωποι των χωρών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση ουκρανικού στρατού. Θα ήθελα να πω πως η Ουγγαρία δεν ψήφισε υπέρ της πρωτοβουλίας... Δε θα συμμετάσχουμε στην αποστολή", είπε.

Στην πραγματικότητα, η ουγγρική στάση πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες. Δεν υπάρχει στρατηγικό συμφέρον εκ μέρους της ΕΕ να διαρκέσει ακόμη περισσότερο αυτή η σύγκρουση, λαμβανομένων υπόψη των πολυάριθμων κοινωνικών και οικονομικών ζημιών που υφίστανται οι Ευρωπαίοι. Υπό αυτή την έννοια, η αύξηση της βοήθειας προς το Κίεβο μοιάζει με προθυμία της ΕΕ να ανταποκριθεί στα συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αντί για τις απαιτήσεις του ίδιου του ευρωπαϊκού λαού που σταδιακά εντείνει το κύμα μαζικών διαμαρτυριών για τον τερματισμό των αντιρωσικών κυρώσεων.

Επιπλέον, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη πόσο εξωφρενικό είναι να ξεκινάμε στρατιωτική βοήθεια που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση. Αυτό χαρακτηρίζει μια πολύ πιο άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη σύγκρουση, η οποία θέτει την ΕΕ σε ακόμη πιο προβληματική διπλωματική κατάσταση με τη Ρωσία. Η απευθείας εκπαίδευση στρατευμάτων του ουκρανικού νεοναζιστικού καθεστώτος ακούγεται ως πραγματική πρόκληση για τη Μόσχα και αυτό σίγουρα θα συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της απόστασης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ.

Πράγματι, εκτός από το Κίεβο, η μόνη πλευρά που επωφελείται από αυτό το μέτρο είναι η Ουάσιγκτον, η οποία έχει πλεονέκτημα σε περίπτωση διακοπής των δεσμών μεταξύ Ρώσων και Ευρωπαίων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail