Η χώρα του ΝΑΤΟ που «ενδιαφέρεται περισσότερο» για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ

OpenClipart-Vectors / Pixabay
Freepen.gr - Η Πολωνία θέλει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει μια μόνιμη παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της, δήλωσε την Παρασκευή ένας κορυφαίος βοηθός του προέδρου Andrzej Duda. Υπήρξαν «εννοιολογικές» συνομιλίες με την Ουάσιγκτον για τα πυρηνικά όπλα, είπε ο Jakub Kumoch στο ειδησεογραφικό κανάλι Polsat και υποστήριξε πως η συνθήκη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997 δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο Ντούντα έγινε πρωτοσέλιδο νωρίτερα αυτό το μήνα λέγοντας ότι η Πολωνία είχε συζητήσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα «πυρηνικής κοινής χρήσης», στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πυρηνικές βόμβες σε πολλές μη πυρηνικές χώρες του ΝΑΤΟ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε γρήγορα λέγοντας πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει σχέδια» να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ που εντάχθηκε μετά το 1997, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Vedant Patel να επιμένει ότι δε γνώριζε καμία συζήτηση με την Πολωνία για το θέμα.

«Ο πρόεδρος δεν είπε πως η Πολωνία διεξάγει συνομιλίες, αλλά ότι υπήρχαν τέτοιες συνομιλίες και είναι αλήθεια – υπήρχαν τέτοιες συνομιλίες», είπε ο Kumoch στο Polsat την Παρασκευή. «Ήταν στη λεγόμενη εννοιολογική φάση», πρόσθεσε, με τη Βαρσοβία να ειδοποιεί τους Αμερικανούς πως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών.

Ο Kumoch, ο οποίος ηγείται του Γραφείου Εξωτερικής Πολιτικής στην προεδρική διοίκηση, χαρακτήρισε «κρίμα» που ο Patel ανέφερε το 1997, όταν υπογράφηκε ο Ιδρυτικός Νόμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Η συνθήκη απαγόρευε συγκεκριμένα τις μόνιμες αποστολές στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, κάτι στο οποίο επέμενε και πάλι η Ρωσία πέρυσι, στην πρόταση ασφαλείας που τελικά απέρριψαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ .

«Πιστεύουμε, και ο Πρόεδρος είπε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι αυτή η πράξη είναι νεκρή, η Ρωσία απλώς την ακύρωσε με επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας», είπε ο Kumoch.

Η πλειοψηφία των Πολωνών υποστηρίζει το ενδιαφέρον του Ντούντα για τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα από το δημοσκόπηση IBriS. Συνολικά, το 54,1% τάσσεται υπέρ της συμμετοχής στο διαμοιρασμό πυρηνικών, με μόνο το 29,5% των ερωτηθέντων να είναι αντίθετοι. Η υποστήριξη ήταν ιδιαίτερα έντονη μεταξύ της νεολαίας (93%), των αναγνωστών των κρατικών μέσων ενημέρωσης (72%) και των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος PiS (68%).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail