Αυτός θα είναι ένας χειμώνας όπως κανένας άλλος

Έξω έχει αρχίσει να κάνει κρύο. Είστε έτοιμοι για ένα χειμώνα που δε θα μοιάζει με κανέναν άλλο; Όπως καταγράφω εδώ και μήνες στο The Economic Collapse Blog, η εφιαλτική παγκόσμια ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Στην πραγματικότητα, έχει τη δυνατότητα να χειροτερέψει πολύ το 2023 και μετά. Οι τιμές της ενέργειας έχουν ήδη ανέβει σε απολύτως παράλογα επίπεδα και τώρα έρχεται ο χειμώνας. Δυστυχώς, πολλοί μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι βαρύς. Ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες αναμένονται σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, και αν αυτό συμβεί πράγματι, θα ασκούσε τεράστια πίεση στο σύστημα.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Για παράδειγμα, απλά κοιτάξτε τι αντιμετωπίζει δυνητικά η Νέα Αγγλία. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι κάτοικοι των έξι πολιτειών που αποτελούν την περιοχή θα μπορούσαν να βιώσουν «κυλιόμενο μπλακ άουτ» εάν αποδειχθεί ότι έρχεται ένας πραγματικά κρύος χειμώνας:

Η Νέα Αγγλία, η οποία βασίζεται στις εισαγωγές φυσικού αερίου για να γεφυρώσει τα κενά εφοδιασμού το χειμώνα, ανταγωνίζεται τώρα με τις ευρωπαϊκές χώρες για αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή από τη Ρωσία των περισσότερων αγωγών φυσικού αερίου προς την ήπειρο. Οι έντονες περιόδους ψύχους στα βορειοανατολικά θα μπορούσαν να μειώσουν την ποσότητα του αερίου που διατίθεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς περισσότερο από αυτό καίγεται για τη θέρμανση των σπιτιών.

Ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, ISO New England Inc., έχει προειδοποιήσει ότι ένας εξαιρετικά κρύος χειμώνας θα μπορούσε να επιβαρύνει την αξιοπιστία του δικτύου και ενδεχομένως να οδηγήσει στην ανάγκη για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος για να διατηρηθεί σε ισορροπία η προσφορά και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η προειδοποίηση έρχεται καθώς στελέχη και αναλυτές προβλέπουν πως οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να πληρώσουν έως και αρκετές φορές περισσότερο από πέρυσι για παραδόσεις φυσικού αερίου, εάν οι έντονες καιρικές συνθήκες δημιουργήσουν επείγουσα ανάγκη για αγορές spot-market.


Η Νέα Αγγλία πιθανότατα θα ανταγωνίζεται άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Δυστυχώς, πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό για να τα καταφέρει.

Οι Ευρωπαίοι καλούνται να εξοικονομήσουν ενέργεια εδώ και μήνες, αλλά μεγάλο μέρος του πληθυσμού δε λαμβάνει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις.

Ως αποτέλεσμα, πολλές χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν μπλακ άουτ τους επόμενους μήνες:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μπλακ άουτ αυτόν το χειμώνα, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια, σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Janez Lenarčič.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND εάν οι χώρες της ΕΕ θα χρειάζονταν βοήθεια λόγω καταστροφών λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Lenarčič απάντησε: «Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό».


Αν το ρεύμα διακοπεί τελείως εκεί που ζείτε για αρκετές ώρες σε μια από τις πιο κρύες μέρες του χρόνου, τι θα κάνετε;

Ίσως θελήσετε να αρχίσετε να το σκέφτεστε.

Στην Ουκρανία, μεγάλο μέρος της χώρας είναι χωρίς ρεύμα αυτή την στιγμή.

Οι Ρώσοι άρχισαν να στοχεύουν συστηματικά το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας και σε αυτό το σημείο περίπου το 30 τοις εκατό όλων των ουκρανικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής δε λειτουργεί:

Μπλακ άουτ έπληξαν περισσότερες από 1.000 πόλεις και χωριά στην Ουκρανία μετά από μια σειρά ρωσικών επιθέσεων.

Το Κρεμλίνο σκότωσε περισσότερους από 70 ανθρώπους το τελευταίο δεκαπενθήμερο αφού διέταξε επιδρομές με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πόλεις της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky είπε ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας έχουν χτυπηθεί από την επίθεση. Τμήματα του Κιέβου έχουν μείνει χωρίς νερό και ρεύμα μετά από νέες εκρήξεις σήμερα.


Οι Ρώσοι μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο εάν το επιθυμούν.

Θα το πάνε τόσο μακριά;

Περιττό να πούμε ότι ο καιρός έχει ήδη αρχίσει να είναι πολύ κρύος σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας και μας προειδοποιούν πως μια μακροχρόνια έλλειψη ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση:

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Ανρί Π. Κλούγκε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο οργανισμός εργάζεται για να προβλέψει και να προετοιμαστεί για τις προκλήσεις του επερχόμενου «βίαιου» χειμώνα στην ανθρωπιστική του απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στη χώρα.

Ο Kluge παρατήρησε ότι ο κίνδυνος για COVID-19, κρυοπαγήματα, υποθερμία, πνευμονία, εγκεφαλικό και έμφραγμα πιθανότατα θα αυξηθεί μεταξύ των Ουκρανών που ζουν «επισφαλώς», είτε σε υποβαθμισμένα καταφύγια, χωρίς πρόσβαση σε θέρμανση είτε μετακομίζοντας τακτικά σε διαφορετικές τοποθεσίες.


Ανατρίχιασα διαβάζοντας αυτές τις δύο παραγράφους.

Έχει αρχίσει να κάνει κρύο και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην πραγματικότητα, ορισμένες πόλεις κοντά στις Μεγάλες Λίμνες μόλις έχουν πάνω από ένα πόδι χιόνι:

Το ψυχρό μέτωπο έχει εκδώσει προειδοποιήσεις παγώματος για περισσότερους από 89 εκατομμύρια Αμερικανούς σε πολιτείες που βρίσκονται στο πέρασμά του, προσφέροντας ήδη γύρους χιονιού, βροχής και ανέμους υψηλής ταχύτητας στις Μεγάλες Λίμνες.

Περισσότερες από 13 ίντσες χιονόπτωσης καταγράφηκαν σε πόλεις κοντά στις λίμνες, όπως το Ironwood και η Marquette, καθώς και έως και τέσσερις ίντσες στη Μινεσότα και το Ουισκόνσιν.


Και μας προειδοποιούν ότι «ο πιο κρύος αέρας της σεζόν» χτυπά τώρα το Νότο:

Ο πιο κρύος αέρας της εποχής μέχρι στιγμής έχει το Νότο στα χέρια του και οι σχεδόν χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να σημειώσουν νέα χαμηλά ρεκόρ σε μια ευρεία περιοχή της περιοχής μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Οι μετεωρολόγοι του AccuWeather παρακολουθούν μια ισχυρή αναταραχή από την περασμένη εβδομάδα καθώς εξαπλώθηκε από τον Καναδά και στις κεντρικές και ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ αυτή η καταιγίδα συνεχίζει να φέρνει τις πρώτες νιφάδες χιονιού της σεζόν σε μέρη των Μεσοδυτικών και Βορειοανατολικών, περιοχές πιο νότια θα βρεθούν στη σειρά για μια δόση κρύου αέρα που κάποιοι μπορεί να μην έχουν συνηθίσει να χειρίζονται τόσο νωρίς στη σεζόν.


Είναι ήδη χειμώνας για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς.

Αλλά η επίσημη έναρξη του χειμώνα είναι ακόμη περισσότερο από δύο μήνες μακριά.

Αυτό δεν είναι καλό σημάδι.

Εδώ και χρόνια παροτρύνω τους αναγνώστες μου να εξαρτώνται λιγότερο από το ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά μέχρι τώρα η εξάρτηση από το ηλεκτρικό δίκτυο δεν ήταν πρόβλημα.

Ωστόσο, τώρα τα πράγματα αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται απολύτως στα ύψη και οι αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν για «μπλακάουτ» αυτόν τον χειμώνα.

Ελπίζω να προετοιμαστήκατε νωρίτερα, γιατί αυτός ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για εκατομμύρια και εκατομμύρια ανθρώπους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail