Το Ιράν συμφωνεί να στείλει περισσότερους πυραύλους στη Ρωσία

Freepen.gr - Δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες είπαν στο Reuters ότι το Ιράν έχει υποσχεθεί να παράσχει στη Ρωσία πυραύλους εδάφους-εδάφους καθώς και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε μια κίνηση που ενδέχεται να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις.

Μια συμφωνία επετεύχθη στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Ιρανός Πρώτος Αντιπρόεδρος Mohammad Mokhber, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση όπλων.

«Οι Ρώσοι ζήτησαν περισσότερα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους με βελτιωμένη ακρίβεια, ειδικά από την οικογένεια πυραύλων Fateh και Zulfiqar», δήλωσε ένας Ιρανός διπλωμάτης που γνωρίζει το θέμα.

Ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει το θέμα το επιβεβαίωσε, λέγοντας πως υπάρχει συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας για την παροχή βαλλιστικών πυραύλων εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του Zulfiqar.

Ένα από τα drones που έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει το Ιράν είναι το Shahed 136, ένα όπλο με πτερύγια δέλτα που χρησιμοποιείται ως αεροσκάφος επίθεσης καμικάζι αέρος-εδάφους. Φέρει μια μικρή κεφαλή που εκρήγνυται κατά την πρόσκρουση.

Οι Fateh-110 και Zolfaqar είναι ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους μικρού βεληνεκούς, ικανοί να πλήξουν στόχους σε αποστάσεις μεταξύ 300 km και 700 km (186 και 435 μίλια).

Ο Ιρανός διπλωμάτης απέρριψε τους ισχυρισμούς δυτικών αξιωματούχων ότι αυτές οι μεταφορές παραβιάζουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2015.

«Το πού χρησιμοποιούνται δεν είναι πρόβλημα του πωλητή», είπε ο διπλωμάτης. Δεν παίρνουμε πλευρά στην κρίση της Ουκρανίας όπως η Δύση. Θέλουμε να τερματίσουμε την κρίση με διπλωματικά μέσα».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες για τη χρήση τους.

«Χρησιμοποιείται ρωσικός εξοπλισμός με ρωσικές ονομασίες», είπε. Όλες οι άλλες ερωτήσεις θα πρέπει να απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail