Η Ρωσία θα αντισταθεί στην τρομοκρατία ή θα αντιδράσει όπως αρμόζει;

Θα ακούσει η Μόσχα τη σοφία του Cyrus Ching, ενός σκοτεινού υπαλλήλου της αμερικανικής κυβέρνησης στη δεκαετία του 1940, στον οποίο αποδίδεται αυτό το στολίδι – «Έμαθα εδώ και πολύ καιρό να μην παλεύω ποτέ με ένα γουρούνι. Λερώνεσαι και εξάλλου αρέσει στο γουρουνάκι».

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ ήταν απασχολημένοι με το να ρίχνουν τοξική, θανατηφόρα λάσπη στον Βλαντιμίρ Πούτιν και στον ρωσικό λαό τον περασμένο μήνα, γεγονός που έχει προκαλέσει οργή στη Ρωσία. Αναφέρομαι στην τρομοκρατική βομβιστική επίθεση και τη δολοφονία της Darya Dugina, τη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου Nordstream και το βομβιστικό φορτηγό αυτό το Σαββατοκύριακο στη γέφυρα Kerch. Αυτές οι πρόσφατες επιθέσεις εξετάζονται στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού του Ντονμπάς από το ουκρανικό πυροβολικό, το οποίο έχει σκοτώσει σχεδόν 100 άνδρες, γυναίκες και παιδιά τους τελευταίους δύο μήνες. Το Ντονμπάς είναι πλέον μέρος της Ρωσίας, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει η Δύση για το νέο του καθεστώς. Θα ήταν κατανοητό αν η Ρωσία αποφάσιζε να ζήσει μια στιγμή με τον Χάουαρντ Μπιλ – δηλαδή, είναι τρελοί σαν την κόλαση και δεν θα το αντέξουν άλλο:

Αλλά υποψιάζομαι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι σύμβουλοί του δεν θέλουν να αερίζονται συναισθηματικά και να κουνούν τις γροθιές τους στον κενό αέρα. Η Ρωσία πρόκειται να κάνει περισσότερα από το να ανοίξει ένα παράθυρο και να ουρλιάσει θυμωμένη. Προβλέπω πως κάτι πιο ουσιαστικό και σοβαρό είναι στο προσκήνιο στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας από τις χολερικές κραυγές.

Τα περιγράμματα της επικείμενης ρωσικής απάντησης γίνονται ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, ο Πούτιν διόρισε ένα νέο διοικητή για να ηγηθεί όλων των δυνάμεών της στην Ουκρανία, τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν. Αυτό είναι αξιοσημείωτο επειδή, πριν από σήμερα, η Ρωσία δεν είχε ορίσει ούτε έναν διοικητή για να επιβλέπει όλες τις δυνάμεις της στην Ουκρανία. Αυτό υποδηλώνει, πιστεύω, μια αποφασιστική στροφή από την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση σε μια προσπάθεια συνδυασμένου εξοπλισμένου πολέμου.

Τι σημαίνει «συνδυασμένα όπλα»; «Η πλήρης ενσωμάτωση και εφαρμογή δύο ή περισσότερων όπλων ή στοιχείων μιας Στρατιωτικής Υπηρεσίας σε μια επιχείρηση». Με άλλα λόγια, οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον θα χρησιμοποιούν όλες τις επίγειες και εναέριες δυνατότητες σε ένα συντονισμένο σύστημα. Οι πρώην πολιτοφυλακές του Ντόνετσκ και του Λουνχάνσκ δεν θα διεξάγουν πλέον πόλεμο στη δική τους σφαίρα με την υποστήριξη της Ρωσίας όσον αφορά τα πυρά πυροβολικού και πυραύλων, τις πληροφορίες και τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Αυτές οι μονάδες είναι πλέον μέρος της Ρωσίας και οι δυνατότητές τους θα εφαρμοστούν σύμφωνα με ένα ευρύτερο, ολοκληρωμένο πλάνο με πιθανό στόχο την πλήρη ήττα της Ουκρανίας.



Ενώ ορισμένοι ειδήμονες έχουν υποθέσει πως η Ρωσία μπορεί να απελευθερώσει τις δυνάμεις πληροφοριών και ειδικών επιχειρήσεων της για να πραγματοποιήσει δολιοφθορές και «τρομοκρατικές» επιθέσεις εναντίον αμερικανικών και ευρωπαϊκών στόχων, καθώς επίσης χτυπώντας την Ουκρανία με σιδερογροθιά, δεν πιστεύω ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να βυθιστεί αυτό το επίπεδο και να δώσει στη Δύση περισσότερους λόγους να τον χαρακτηρίσει ως χορηγό της τρομοκρατίας. Δεν θέλω να υπονοήσω πως ο Πούτιν φοβάται μήπως χαρακτηριστεί «τρομοκράτης», αλλά νομίζω ότι ο Πούτιν καταλαβαίνει ότι η «τρομοκρατία» είναι μια πράξη αδυναμίας και δεν πρόκειται να προβεί σε ενέργειες που απεικονίζουν τη Ρωσία ως αδύναμη. Δύναμη, μωρό μου, δύναμη.

Δε νομίζω πως η Ρωσία πρόκειται να ξεκινήσει μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση παρόμοια με αυτή που έκανε στην Τσετσενία. Φαντάζομαι ότι πολλοί αναγνώστες αυτού του κομματιού έχουν ξεχάσει ή δεν έχουν δώσει ποτέ προσοχή στη ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία που προκάλεσε τον όλεθρο στη Ρωσία σε μια περίοδο δέκα ετών:

  • Μια βομβιστική επίθεση τον Αύγουστο του 1999 σε μια εμπορική στοά και μια βομβιστική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 1999 σε μια πολυκατοικία στη Μόσχα που σκότωσαν εξήντα τέσσερα άτομα.
  • Δύο βομβαρδισμοί το Σεπτέμβριο του 1999 στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν και στη νότια ρωσική πόλη Βολγκοντόνσκ. Εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη για το αν αυτές οι επιθέσεις συνδέονταν οριστικά με Τσετσένους.
  • Έκρηξη βόμβας που σκότωσε τουλάχιστον σαράντα ένα άτομα, μεταξύ των οποίων δεκαεπτά παιδιά, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στη νοτιοδυτική πόλη Kaspiisk το Μάιο του 2002. Η Ρωσία κατηγόρησε για την επίθεση τους Τσετσένους τρομοκράτες.
  • Η κατάληψη του θεάτρου Dubrovka της Μόσχας τον Οκτώβριο του 2002, όπου περίπου επτακόσια άτομα παρακολουθούσαν μια παράσταση. Οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις ξεκίνησαν επιχείρηση διάσωσης, αλλά το αέριο που προέρχεται από όπιο που χρησιμοποίησαν για να απενεργοποιήσουν τους ομήρους σκότωσαν περισσότερους από 120 ομήρους, καθώς και πολλούς από τους τρομοκράτες. Ο Μπασάγιεφ ανέλαβε την ευθύνη για την οργάνωση της επίθεσης και τρεις ομάδες που συνδέονται με την Τσετσενία πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν.
  • Μια διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το Δεκέμβριο του 2002 που επιτέθηκε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης της Τσετσενίας που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στο Γκρόζνι. Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως διεθνείς τρομοκράτες βοήθησαν ντόπιους Τσετσένους να πραγματοποιήσουν την επίθεση, η οποία σκότωσε ογδόντα τρία άτομα.
  • Τριήμερη επίθεση στην Ινγκουσετία τον Ιούνιο του 2004, η οποία σκότωσε σχεδόν εκατό ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 120.
  • Οι οδομαχίες τον Οκτώβριο του 2005 σκότωσαν τουλάχιστον ογδόντα πέντε άτομα. Οι μάχες διεξήχθησαν στη νότια ρωσική πόλη Nalchik μετά την επίθεση των Τσετσένων ανταρτών σε κυβερνητικά κτίρια, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών και το αεροδρόμιο.
  • Μια επίθεση στο Nevsky Express, που χρησιμοποιήθηκε από μέλη της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, το Νοέμβριο του 2009 σκότωσε είκοσι επτά άτομα.
  • Τον Μάρτιο του 2010, δύο γυναίκες βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν βόμβες σε σταθμό του μετρό της Μόσχας που βρίσκεται κοντά στα κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας, σκοτώνοντας τριάντα εννέα άτομα. Ο ηγέτης των ισλαμιστών τσετσένων ανταρτών Doku Umarov ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση. Είχε αναλάβει και την ευθύνη για τον εκτροχιασμό του Nevsky Express.
  • Δύο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στον σταθμό του μετρό τον Μάρτιο του 2010, δύο βόμβες εξερράγησαν στην πόλη Kizlyar, στο Βόρειο Καύκασο της Ρωσίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον δώδεκα άτομα.

Αυτό ήταν τρομοκρατία, αλλά δεν ήταν υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία. Η Ρωσία ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση και, όταν τελείωσε, κατέπνιξε τη βία και εξασφάλισε την πίστη της Τσετσενίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Στην πραγματικότητα, ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, και τα στρατεύματά του έχουν γίνει κάτι σαν λαϊκός θρύλος στη Ρωσία.

Η Ρωσία δέχεται επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μέσω πληρεξουσίων –δηλαδή, Ουκρανών– και τώρα συνειδητοποιεί ότι δεν πρέπει να νικήσει μόνο στρατιωτικά την Ουκρανία, αλλά πρέπει να στειρώσει τη Δύση. Αυτά είναι τα διακυβεύματα και η επερχόμενη συνάντηση του Πούτιν με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα ρίξει φως στο πώς η Ρωσία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματική υπαρξιακή απειλή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail