Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος η ασυλία σε στρατηγικούς κακοπληρωτές

Φρένο σε όσους αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς σε έναν πάροχο και «μετακομίζουν» σε έναν άλλον για να μην πληρώσουν - Πώς θα κόβεται το ρεύμα αν δεν φανεί συνεπής ο καταναλωτής

Από: tanea.gr  / Χρήστος Κολώνας

Πρόταση-«φρένο» στη μετακίνηση των στρατηγικών κακοπληρωτών λογαριασμών ρεύματος από πάροχο σε πάροχο παρουσίασαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΡΑΕ οι εκπρόσωποι των εταιρειών προμήθειας.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι πάροχοι φέρονται να προέτρεψαν το υπουργείο και τον ρυθμιστή στη διατήρηση του καθεστώτος της ανεμπόδιστης μετακίνησης των καταναλωτών-οφειλετών από προμηθευτή σε προμηθευτή, με την καθιέρωση όμως στη συνέχεια της υποχρεωτικής αποπληρωμής απλήρωτων λογαριασμών είτε εφάπαξ είτε με προτεινόμενο διακανονισμό. Δηλαδή, όπως εξηγούν παράγοντες, οι καταναλωτές να αλλάζουν πάροχο και στη συνέχεια, όταν εκδίδεται ο εκκαθαριστικός λογαριασμός του προηγούμενου προμηθευτή, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτές να τακτοποιούνται. Αν ο πελάτης δεν φανεί συνεπής στη ρύθμιση ή δεν πληρώσει - όπως και να 'χει - τις οφειλές του, τότε ο προηγούμενος πάροχός του θα ενεργοποιεί την εντολή διακοπής της ηλεκτροδότησης του ακινήτου του.

Η πρόταση αυτή, στην οποία φέρεται να συμφωνεί και η ΡΑΕ, παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των μελών της ομάδας εργασίας που αποφάσισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού «τουρισμού» και των προβλημάτων με τους μπατακτσήδες των λογαριασμών ρεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην αγορά υπάρχει νομοθετικό κενό ως προς την παρεμπόδιση της τακτικής των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό προέκυψε πριν από δύο χρόνια, όταν απόφαση του ΣτΕ έκρινε άκυρη προηγούμενη υπουργική απόφαση που έθετε ως προϋπόθεση για την αλλαγή προμηθευτή την εξόφληση ή τον διακανονισμό οφειλών.

Τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση θεσμοθετώντας τα ρυθμιστικά μέτρα για τον έλεγχο των τιμών στην αγορά ρεύματος κατήργησε την επιβολή χρηματικού πέναλτι στην περίπτωση πρόωρης αποχώρησης των καταναλωτών από τους παρόχους τους. Το σκεπτικό της διάταξης έχει να κάνει με την άσκηση πίεσης στις εταιρείες προκειμένου να μειώνουν τις τιμές ρεύματος.

Το αποτέλεσμα του νομοθετικού κενού και της τελευταίας παρέμβασης ήταν μεσούσης της ενεργειακής κρίσης να αυξηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των λογαριασμών ρεύματος. Εξαιτίας των υψηλών τιμών χιλιάδες νοικοκυριά δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, μπορούν να αλλάζουν εταιρεία προμήθειας ρεύματος αζημίως. Ανάμεσα στους οφειλέτες βρίσκονται και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι βρίσκουν πεδίο δράσης για την αποφυγή της πληρωμής των χρεών τους. Αλλάζουν προμηθευτή και αφήνουν φέσια στον προηγούμενο.

Οι εκπρόσωποι των παρόχων που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη, ΕΣΠΕΝ και ΕΣΑΗ, επιδίωξαν να διατηρήσουν το εργαλείο της αποκοπής των οφειλετών. Αντιλαμβανόμενοι όμως τη δυσκολία της οικονομικής κατάστασης πρότειναν στο υπουργείο και στη ΡΑΕ την καθιέρωση διακανονισμών προκειμένου οι καταναλωτές που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς να προχωρούν στην εξόφλησή τους.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail