Αντιστράτηγος προειδοποιεί: Προσοχή στις αποκαλύψεις για προβοκάτσιες των Τούρκων, τι μπορεί να κρύβουν

twitter τουρκικό υπουργείο άμυνας
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nordic Monitor του εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ ο Ερντογάν σχεδιάζει να αναπτύξει στην Ελλάδα μια μονάδα που υπάγεται στην ΜΙΤ που έχει ως αποστολή το σχεδιασμό ενεργειών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Τουρκία σε στρατιωτική εμπλοκή με την Ελλάδα. 

Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α.

Οι ενέργειες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ύψωση τουρκικών σημαιών σε νησίδες του Αιγαίου ή ελληνικών από τους ίδιους του Τούρκους που θα δικαιολογήσει την απάντηση από την πλευρά τους. Αυτές θα τεθούν σε εφαρμογή κάποια στιγμή κοντά στις εκλογές του 2023 προκειμένου να οδηγηθούμε σε κρίση, να συσπειρώσουν το εθνικιστικό ακροατήριο και ο Ερντογάν να διατηρηθεί στην εξουσία. 

Τα εν λόγω σχέδια που περιλαμβάνουν μια τουρκική προβοκάτσια προκειμένου να οδηγηθούμε σε κρίση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» καθόσον και στο παρελθόν είχαν «αποκαλυφθεί» παρόμοια.

Συγκεκριμένα, το 2010 τουρκικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού είχαν καταστρώσει σχέδιο συνωμοσίας με την ονομασία «BALYOZ» (Βαριοπούλα) εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν που είχε στόχο την ανατροπή του. Η αποκάλυψη οδήγησε σε συλλήψεις και σε δίκη αξιωματικούς και των τριών κλάδων των τουρκικών Ε.Δ. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλεπόταν αρχικά μια σειρά από προβοκατόρικες ενέργειες, οι οποίες θα οδηγούσαν σε ραγδαία όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τη δημιουργία κρίσης. Μεταξύ άλλων κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από τους ίδιους με σκοπό να κατηγορηθεί η ελληνική πλευρά. Στη συνέχεια οι Τουρκικές Ε.Δ. θα επιχειρούσαν επιθετική ενέργεια στον Έβρο από τον Ερυθροπόταμο και βορειότερα δηλαδή από το ύψος του Διδυμοτείχου, με σκοπό τη διάρρηξη της ελληνικής αμυντικής τοποθεσίας και αποκοπή των ελληνικών δυνάμεων του βόρειου Έβρου.

Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους σχέδια όπως στο παρελθόν ή αυτά την παρούσα περίοδο υφίστανται, η αποκάλυψή τους είναι ενδεχόμενο να εντάσσεται σ΄ ένα πλαίσιο ψυχολογικών επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία φοβικών συνδρόμων και την εξαπάτηση σχετικά με τις προθέσεις των Τουρκικών Ε.Δ. Σε επιχειρησιακό επίπεδο τα παραπάνω δεν πρέπει να μας ανησυχούν καθόσον οι Ε.Δ. της χώρας μας έχουν μελετήσει και σχεδιάσει τρόπους αντίδρασης για κάθε ενέργεια της Τουρκίας. Απαιτείται όμως ετοιμότητα καθόσον μια κρίση με την Τουρκία είναι πιθανόν να συμβεί μέχρι τις εκλογές του 2023.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail