Αν μετρούσε η δημόσια εικόνα, τότε Ρωσία και Πούτιν έχουν ήδη ψηθεί

Η Ουκρανία κέρδισε τη μάχη του Λιμάν το Σάββατο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις (ναι, ακόμη και η πολιτοφυλακή του Ντονμπάς και του Λουχάνσκ είναι Ρώσοι τώρα) αποσύρθηκαν αντί να κινδυνεύσουν να περικυκλωθούν και να αιχμαλωτιστούν. Μπουκάλια σαμπάνιας ανοίγουν στο Κίεβο και την Ουάσιγκτον. Οι Ρώσοι είναι πραγματικά στο καναβάτσο τώρα και αυτό είναι μια γλυκιά γροθιά στη μύτη στον απόηχο του εορτασμού της Μόσχας την Παρασκευή, όταν οι τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες έγιναν νέα μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τουλάχιστον αυτή είναι η εκδοχή της ιστορίας που διηγούνται οι ίδιοι οι αντίπαλοι της Ρωσίας.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Από άποψη δημοσίων σχέσεων, η «απώλεια» του Liman είναι σημαντική γιατί τροφοδοτεί το δυτικό μιμίδιο ότι η Ρωσία είναι καταδικασμένη στην προσπάθειά της να νικήσει την Ουκρανία. Άλλωστε, εδώ είμαστε 7 μήνες μετά την έναρξη της «Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης» και αυτοί οι ενοχλητικοί Ουκρανοί αντέχουν. Εν τω μεταξύ, πίσω στη Ρωσία, εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες που πληρούν τις προϋποθέσεις για στρατολογία φέρονται να εγκαταλείπουν τη χώρα. Και ο Τσετσένος ηγέτης και στρατηγός Ραμζάν Καντίροφ εγκαλεί τον Ρώσο στρατηγό που διοικούσε τις ρωσικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν το Λιμάν πως απουσίαζε από το πεδίο της μάχης και κοιμόταν στο τιμόνι. Το να αερίζεις βρώμικα ρούχα στο κοινό είναι μια ιδιαίτερα κακή εμφάνιση για τον ρωσικό στρατό.

Ο Καντίροφ, προς τιμήν του, κατανοεί τη σημασία των μηνυμάτων όταν πρόκειται για πολεμικές επιχειρήσεις. Ιδού το συγκλονιστικό σχόλιό του:



Αυτό το είδος έκρηξης θα μπορούσε κανονικά να χαρακτηριστεί ως αδίκημα στρατοδικείου. Αλλά ο Καντίροφ είναι ένας δημοφιλής διοικητής που κέρδισε τη μάχη της Μαριούπολης και είναι ένας από τους λίγους που μπορούν να ξεφύγουν με το να είναι τόσο ειλικρινής.

Στην ευρύτερη στρατηγική εικόνα, το Liman είναι ασήμαντο. Σας ενθαρρύνω να ακούσετε τις απόψεις του φίλου μου Αντρέι Μαρτιάνοφ σχετικά με αυτό το θέμα:

Επιτρέψτε μου να σημειώσω ορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Πρώτον, η επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική θέση στο Liman πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία σημαντική στενή αεροπορική υποστήριξη. Το ίδιο για τη Ρωσία – δηλαδή, καμία προφανής στενή αεροπορική υποστήριξη για να αποκρούσει τους επιτιθέμενους Ουκρανούς. Η Ουκρανία έχει μια δικαιολογία – δεν έχει πλέον λειτουργική αεροπορία. Η Ρωσία όχι. Διαθέτει πληθώρα διαθέσιμων μέσων που θα μπορούσαν να εκτελέσουν αυτήν την αποστολή. Γιατί συγκρατούνται;

Το δεύτερο ζήτημα είναι η ποιότητα των πληροφοριών στο πεδίο της μάχης και η ικανότητα της Ρωσίας να ενεργήσει σε αυτήν. Επιτρέψτε μου να παρουσιάσω τις επιλογές για εξέταση και συζήτηση:

Επιλογή 1 – Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν το μέγεθος της ουκρανικής δύναμης που επιτέθηκε στον Λίμαν και ο Ρώσος Διοικητής αγνόησε τις πληροφορίες και δε ζήτησε επαρκή ενίσχυση.

Επιλογή 2 – Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν το μέγεθος της ουκρανικής δύναμης που επιτέθηκε στον Λίμαν και ο Ρώσος Διοικητής πίστευε πως θα μπορούσε να τους συγκρατήσει.

Επιλογή 3 – Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ΔΕ γνώριζαν το μέγεθος της ουκρανικής δύναμης και οι αμυνόμενοι αιφνιδιάστηκαν και δεν μπορούσαν να ενισχυθούν μέχρι που ήταν πολύ αργά.

Επιλογή 4 – Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν το μέγεθος της ουκρανικής δύναμης που επιτίθεται στο Liman, αλλά η Ρωσία δεν είχε την ικανότητα να ανεφοδιάσει και να ενισχύσει τους υπερασπιστές.

Επιλογή 5 – Οι Ρώσοι γνωρίζουν την πρόθεση της Ουκρανίας και επέτρεψαν στον Λίμαν να πέσει –πραγματοποιώντας μια τακτική απόσυρση– ως προετοιμασία για μια αντεπίθεση που θα καταστρέψει την ουκρανική δύναμη που πιστεύει ότι έχει τρέψει τους Ρώσους σε φυγή.

Εάν η Ρωσία αντιμετώπιζε τέτοιου είδους οπισθοδρόμηση στο μέτωπο των 1000 χιλιομέτρων, τότε ο συναγερμός θα πρέπει να χτυπήσει στη Μόσχα. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Αυτή είναι μια μικρή γεωγραφική περιοχή και οι Ρώσοι προκάλεσαν τεράστιες απώλειες στους Ουκρανούς επιτιθέμενους. Τα γεγονότα της επόμενης εβδομάδας θα μας ενημερώσουν εάν πρόκειται για παρέκκλιση για το σχέδιο της Ρωσίας για την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail