Δικαιολογίες τέλος για την ακρίβεια

Μπορεί στην κυβέρνηση να χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια – ανοίγοντας έτσι το μέτωπο της αντιπαράθεσης γι’ αυτό το θέμα και μέσα στη Βουλή – αλλά στην πραγματικότητα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις συνέπειες που θα έχει στην κοινωνία το ακριβό καλάθι του νοικοκυριού.

Από: topontiki.gr / Πηνελόπη Νάσσου

Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν το βλέμμα τους στις κινητοποιήσεις των αγροτών στη βόρεια Ελλάδα, οι οποίες ξεκίνησαν με μπλόκα στις αρχές της εβδομάδας και αναμένεται να κορυφωθούν στα εγκαίνια της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, στις 20-23 Οκτωβρίου.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι πλέον το επιχείρημα πως η ακρίβεια προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες έχει μικρή απήχηση, καθώς οι αυξήσεις στα προϊόντα και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό περιβάλλον.

Σημειώνουν μάλιστα ότι σε λίγο καιρό αυτό το επιχείρημα θα ακούγεται σαν κοροϊδία, καθώς οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με τη δύσκολη καθημερινότητά τους και ουδόλως τους ενδιαφέρει αν ευθύνεται ο Πούτιν ή η Ευρώπη. Θεωρούν μάλιστα ότι αυτονοήτως οι πολίτες θα στρέψουν τα πυρά τους εναντίον της κυβέρνησης ακόμα και αν το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παρεμβάσεων.

Σοβαρός αντίλογος δεν υπάρχει ούτε για τα αιτήματα των αγροτών, καθώς οι εκπρόσωποί τους λένε ότι πλέον το πετρέλαιο κίνησης έχει φτάσει την τιμή της βενζίνης, ενώ οι τιμές στα λιπάσματα και στα γεωργικά εφόδια έχουν πάρει φωτιά.

Περιοδείες ενόψει

Έχοντας λοιπόν κατά νου τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην κοινωνία εξαιτίας των αυξήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης αλλά και στην ενέργεια και με βάση τα όσα είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του – ζήτησε τη συνδρομή των βουλευτών για να αναδειχθεί το κυβερνητικό έργο –, ο πρωθυπουργός αναμένεται το επόμενο διάστημα να οργώσει την Ελλάδα.

Την περασμένη Τρίτη μάλιστα βρέθηκε στην Πέλλα και στην Έδεσσα προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, καθώς το μέτωπο αυτό προκαλεί ξεχωριστό «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο, δεδομένου ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Στην κυβέρνηση άλλωστε γνωρίζουν πολύ καλά ότι, αν ανοίξει αυτό το μέτωπο, πολύ δύσκολα θα κλείσει, καθώς δεν υπάρχουν πολλές πειστικές απαντήσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου. Απαντήσεις που θα μετουσιώνονται σε απτή οικονομική βοήθεια. Μια ενδεχόμενη κινητοποίηση διαρκείας λοιπόν από την πλευρά των αγροτών θα έφερνε ακόμα περισσότερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στις τιμές στα σούπερ μάρκετ.

Έτσι λοιπόν ο Μητσοτάκης θα απευθυνθεί το ερχόμενο Σάββατο στους προέδρους όλων των Τοπικών Οργανώσεων της Ν.Δ. στο ΟΑΚΑ προκειμένου να τους πείσει ότι θα πρέπει να μπουν δυναμικά στη δύσκολη και πολύμηνη εκλογική μάχη προβάλλοντας το κυβερνητικό έργο και δίνοντας απτές απαντήσεις στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Φόβος για τη χαλαρή ψήφο

Στο ερώτημα τι φοβούνται περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πού μπορεί να οδηγηθούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. Διότι το επιτελείο του Μητσοτάκη μπορεί να θεωρεί εκλογικά κρίσιμο το ποσοστό των κεντρώων που «έκαναν τη διαφορά» στις προηγούμενες εκλογές, ωστόσο ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι τη μάχη της γειτονιάς και του καφενείου τη δίνει κυρίως ο κομματικός μηχανισμός, ο οποίος σήμερα εμφανίζεται προβληματισμένος από τις αντιδράσεις των πολιτών.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικοινωνιολόγοι αλλά και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εξετάζουν τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν από αυτή την κατάσταση.
Κατ’ αρχάς φοβούνται τη χαλαρή ψήφο την πρώτη Κυριακή στην κάλπη της απλής αναλογικής. Όπως επισημαίνουν, δεν αποκλείεται κάποιοι ψηφοφόροι της Ν.Δ. να παραμείνουν στον καναπέ τους προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση για την ακρίβεια. Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς το μήνυμα ηττοπάθειας που θα σταλεί στην κοινωνία θα καθορίσει και τις επόμενες κάλπες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε κάθε ευκαιρία ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει πως «οι πολίτες πρέπει εγκαίρως να πληροφορηθούν για την παγίδα της απλής αναλογικής. Να αντιληφθούν ότι η πρώτη κάλπη τελικά θα έχει το βάρος της τελικής και ότι δεν θα είναι μία χαλαρή ευκαιρία να σταλούν μηνύματα, αλλά το θεμέλιο των επιλογών τους για το αύριο».

Το δεύτερο θέμα που προβληματίζει τα στελέχη της κυβέρνησης έχει να κάνει με τη μετατόπιση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. στα πιο μικρά και ακραία κόμματα της Δεξιάς.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι στη βόρεια Ελλάδα, στη δυτική Ελλάδα και στα Δωδεκάνησα η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στα ποσοστά της, φτάνοντας ακόμα και σε διψήφια νούμερα. Υπολογίσιμη αύξηση έχει και το ναζιστικό κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το οποίο από 1,5% που κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις τώρα εμφανίζεται να μπαίνει στη Βουλή.
Όλα αυτά φυσικά αφορούν άμεσα το κυβερνών κόμμα, καθώς η αύξηση σημαίνει και αντίστοιχη μείωση των ποσοστών της κυβερνητικής παράταξης. Γι’ αυτό άλλωστε οι περιοχές όπου η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να έχει μεγάλη δυναμική αποτελούν ειδικό κεφάλαιο στον προεκλογικό σχεδιασμό του κυβερνητικού κόμματος, καθώς, αν η σημερινή εικόνα παγιωθεί, θα έχει αρνητική επίδραση και στο συνολικό ποσοστό της Ν.Δ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail