Το Βερολίνο και η Μόσχα είναι πλέον αντίπαλοι – Γερμανός πρόεδρος

bundespraesident.de
Freepen.gr - Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι η Μόσχα και το Βερολίνο βρίσκονται πλέον η μία απέναντι στην άλλη. Επικαλέστηκε την στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία ως αιτία για την επαναξιολόγηση των διμερών σχέσεων και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει επιστροφή στα «παλιά όνειρα».

Απευθυνόμενος στο γερμανικό έθνος την Παρασκευή, ο Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει την στρατιωτική της εκστρατεία τον Φεβρουάριο ως γεγονός ορόσημο.

Παραδέχτηκε ότι πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία «αισθάνονται συνδεδεμένοι με τη Ρωσία και τους ανθρώπους της, αγαπούν τη ρωσική μουσική και τη λογοτεχνία». Αλλά η νέα πραγματικότητα σημαίνει πως «δεν υπάρχει χώρος για παλιά όνειρα», εξήγησε ο Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος στην ιδέα του πρώην Σοβιετικού προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για ένα «κοινό ευρωπαϊκό σπίτι».

«Οι χώρες μας εναντιώνονται η μία στην άλλη σήμερα», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος διακήρυξε ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε σύγκρουση» , αλλά είπε επίσης πως δεν βρίσκεται «σε πόλεμο». Θα πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και η άμεση εμπλοκή άλλων εθνών στη σύγκρουση, τόνισε.

Απευθυνόμενος στο νέο πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία, Alexey Makeev, ο Steinmeier υποσχέθηκε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του Βερολίνου στο Κίεβο –στρατιωτική, οικονομική και πολιτική– «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Προειδοποίησε επίσης τους συμπατριώτες του για «δύσκολα χρόνια» .

«Για τη Γερμανία, μια εποχή του αντίθετου ανέμου ξεκινά», ισχυρίστηκε ο Σταϊνμάιερ.

Επίσης αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από το Βερολίνο βλάπτουν και τη Γερμανία. Ωστόσο, είπε πως η ευρωπαϊκή οικονομική δύναμη δεν είχε άλλη επιλογή από το να θεσπίσει τιμωρητικά μέτρα.

Ο Σταϊνμάγερ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις, παρά τις προφανείς δυσμενείς συνέπειες, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας μακροπρόθεσμα. Ως παράδειγμα, ανέφερε τον αγώνα του Βερολίνου να απελευθερωθεί από την εξάρτηση από ένα «καθεστώς… που χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο». Για τη Γερμανία και τους Γερμανούς, οι τρέχουσες προκλήσεις είναι η «δοκιμή οξέος», την οποία πρέπει να αντέξει το έθνος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail