Ο Κ. Μητσοτάκης προκρίνει την αμερικανική διαμεσολάβηση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία [;]

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γαλλική LePoint και δημοσιεύτηκε στις 25 Οκτωβρίου 2022, ερωτήθηκε: «Γιατί να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις τελευταίες απειλές του Τούρκου προέδρου, ιδιαίτερα για εισβολή στην Ελλάδα «την νύχτα»;»
 
Από: i-epikaira.blogspot.com
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων απάντησε: «Για τη χώρα μου, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και η αρχή του διαλόγου ως ο μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των χωρών. Από την πλευρά μας, αναγνωρίζουμε μόνο μία διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Έχουμε στη διάθεσή μας μόνο έναν τρόπο να το διευθετήσουμε, που δεν είναι άλλος από το διεθνές δίκαιο. Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν καν ο ένας τον άλλον, καταφέρνουν να λύσουν τις διαφορές τους, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία.»
Η συγκεκριμένη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να θωρηθεί τυχαία. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός εμμέσως προκρίνει την αμερικανική διαμεσολάβηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ με την Τουρκία. Διευκρινίζεται όμως ότι ο Αμερικανός διαμεσολαβητής που πιστώθηκε την ισραηλολιβανική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ είναι o Άμος Χόκσταϊν ο οποίος έχει αναλάβει για δεύτερη φορά (από τις 10/08/2021) την θέση του ειδικού απεσταλμένου σε θέματα ενέργειας και εσχάτως του Ανώτερου Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας (Senior Advisor for Energy Security) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 
Χάρτης Μπάιντεν. Πηγή: mcclatchydc.com

Ο Χόκσταϊν (πολέμιος του EastMed, πρωτεργάτης του αμερικανικού non-paper, με ενδιαφέρον εργασιακό παρελθόν) είναι ο «αρχιτέκτονας» του γνωστού χάρτη Μπάιντεν ο οποίος αποτελεί μετεξέλιξη του «σχεδίου Άτσεσον» και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης. Επιγραμματικά σε προηγούμενο άρθρο μας (15/10/2022) γράφαμε σχετικά με τον χάρτη ότι μεταξύ των πολλών παραδοξοτήτων που παρουσιάζει είναι και οι εξής:
«-Αποτυπώνει λεπτομερώς τα νοτιοανατολικά όρια της υποτιθέμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» όπως αυτά κατατέθηκαν στον ΟΗΕ (18/05/2020), πλην των προβλέψεων του τουρκολιβυκού ψευδομνημονίου.   -Δεν αποτυπώνει τον αγωγό EastMed (βλ. λεπτομερή ανάλυση του iEpikaira) αλλά προβλέπει αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας που αποτελεί πάγιο αίτημα/επιδίωξη της γείτονος.-Εξαφανίζει την επήρεια του συμπλέγματος Μεγίστης στην ΑΟΖ, χαρίζει δηλαδή στην Τουρκία όλη την ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού που τέμνει την Ρόδο [περιοχή στην οποία το Oruc Reis προέβη σε παράνομες έρευνες επι 4,5 μήνες και δεν συμπεριλήφθηκε στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε αδειοδοτήσει έρευνες στην TPAO από τις αρχές της δεκαετίας του '80 μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό! (ακούστε μετά το 27:40 του ηχητικού)], ή αποτυπώνει το σύμπλεγμα εντός τουρκικής επικράτειας. -Παρουσιάζει ισχυρές ενδείξεις προσάρτησης των κατεχομένων.» 
Αντιπαραβολή του χάρτη Μπάιντεν (με απαλοιφή του υπομνήματος για λόγους ευκρίνειας) με τις παράνομες τουρκικές Navtex ερευνών του Oruc Reis και την Ελληνοαιγυπτιακή τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ (A,B,C,D,E). Πλησίον του σημείου Α' ο 28ος Μεσημβρινός. Πηγή: slpress.gr

Στο ίδιο άρθρο αναφέραμε:«Επανερχόμενοι στον Χόκσταϊν, είναι αυτός που μεσολάβησε και ολοκλήρωσε τη σύναψη της -ομολογουμένως δυσεπίτευκτης- ισραηλολιβανικής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό που όμως, επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας είναι ότι το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας JINSA (24/08/2022) ανακίνησε το ζήτημα της μοιρασιάς της Αν. Μεσογείου και εμμέσως προκρίνει την εμπλοκή του Χόκσταϊν στη διαμεσολάβηση. Όχι τυχαία, λίγες ημέρες πριν, στις 08/08/2022, το αμερικανικό «The Hill» δημοσίευσε άρθρο όπου πρότεινε ομοίως την αμερικανική παρέμβαση. [...]
Συνάντηση στην Αθήνα 29/07/2022: Αριστερά ο Αμερικανός Πρέσβης Τζωρτζ Τσούνης και ο Άμος Χόκσταϊν 

[Επιπλέον,] είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Χόκσταϊν ήδη ξεκίνησε τις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους. Αυτό που μένει να φανεί είναι τί ακριβώς σχεδιάζει η αμερικανική διπλωματία και πώς θα αντιδράσουν Ελλάδα-Κυπριακή Δημοκρατία, αν και οι προβλέψεις του χάρτη Μπάιντεν δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας και εφησυχασμού για τον Ελληνισμό εν συνόλω...»
Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια που επίσης αναφέραμε στο ίδιο άρθρο είναι ότι ο Αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετά το τέλος της θητείας του, τοποθετήθηκε ως υφυπουργός Εξωτερικών στο τμήμα Ενέργειας (Assistant Secretary of State for Energy Resources). Δηλαδή είναι πλέον συνεργάτης του Χόκσταϊν. Επομένως το δίδυμο Πάιατ-Χόκσταϊν φαίνεται να κρατούν τα ηνία των αμερικανικών παρεμβάσεων. Παρεμπιπτόντως ο Τζ. Πάιατ με την νέα του ιδιότητα επισκέφθηκε πριν περίπου δέκα ημέρες την Ρουμανία, την Βουλγαρία και εν συνεχεία την Τουρκία -χωρίς να περάσει από την Ελλάδα!-, όπου και είχε συζητήσεις για πιθανή αμερικανοτουρκική συνεργασία και δημιουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας...
Τέλος στο άρθρο μας επισημάναμε ότι: «Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη (Ράδιο 98.4), ο χαρτογράφος – υδρογράφος και εμπειρογνώμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις κρίσιμες οριοθετήσεις της Κύπρου ΑΟΖ με τα κράτη της Μεσογείου, Χρήστος Ζήνωνος, [εξήγησε] ... γιατί η μεσολάβηση Χόκσταϊν με την Τουρκία ενέχει τεράστιους κινδύνους για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»
Την αναγκαιότητα διευθέτησης της ελληνοτουρκικής διαφοράς βάσει του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS, το οποίο η Αμερική δεν έχει επικυρώσει και καταστρατηγείται κατάφορα από τον χάρτη Μπάιντεν) υπογραμμίζει και ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης (Ομ. Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέριλαντ των ΗΠΑ) στον Θανάση Χούπη στην εκπομπή «Έλληνες παντού» στις 23/10/2022. Ο καθηγητής μάλιστα διευκρίνισε με νόημα ότι η ισραηλολιβανική συμφωνία αφορούσε σε μια τελείως διαφορετική αντιδικία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, από αυτήν που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία. Επιπλέον τόνισε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε χωρίς κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο μερών...
Συμπερασματικά, οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στη γαλλική LePoint, έρχονται ως επιβεβαίωση των όσων γράφουμε από καιρό, ότι δηλαδή η κυβέρνηση προκρίνει την αμερικανική διαμεσολάβηση στην ελληνοτουρκική διαφορά, καίτοι αυτό ενέχει τεράστιους κινδύνους, ειδικά εάν γίνει επί τη βάσει του χάρτη Μπάιντεν, τον οποίο η αμερικανική διπλωματία βήμα-βήμα υλοποιεί με τη μεσολάβηση Χόκσταϊν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail