Η Ρουμανία ελπίζει να απομακρύνει περισσότερο τη Μολδαβία από τη Ρωσία παρέχοντας φθηνή ενέργεια

Αφού η Ουκρανία αποφάσισε να μειώσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, η Μολδαβία βρήκε φθηνή ενέργεια που πωλείται από τη ρουμανική κρατική εταιρεία παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας Hidroelectrica. Στην πραγματικότητα, η Hidroelectrica πουλά την ενέργειά της στη Μολδαβία σε μαζικά μειωμένη τιμή. Αυτό γίνεται με την ελπίδα να τραβήξει τη Μολδαβία πιο μακριά από τη Μόσχα και προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Hidroelectrica και ο μολδαβός έμπορος ενέργειας Energocom υπέγραψαν στις 13 Οκτωβρίου σύμβαση προμήθειας 100 MW. Μιλώντας στην υπογραφή, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Βιργίλιος-Ντανιέλ Ποπέσκου είπε: «Απόψε ξεκινά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για τη Δημοκρατία της Μολδαβίας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Το νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίστηκε με την έκδοση έκτακτου διατάγματος, το οποίο αναφέρει: «σε εξαιρετικές καταστάσεις ασφάλειας στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας που προκαλούνται από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν την υποχρέωση να συνάπτουν διμερείς συμβάσεις εντός των ορίων των διαθέσιμων ποσοτήτων, κυρίως με εμπόρους/προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που ορίζονται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας».

Ο Ποπέσκου συγκάλυψε επίσης μια επιδότηση ως πραγματική τιμή ενέργειας δηλώνοντας στο Gorj TV ότι «τα άτομα στη χώρα μας μπορούν να επωφεληθούν από μια τιμή 280 lei (55,60 $) καθαρά ανά μεγαβάτ/ώρα σε σύγκριση με τα 450 lei (89,40 $) που θα πληρώνουν οι πολίτες από τη Μολδαβία».

Ωστόσο, οι Ρουμάνοι που πληρώνουν αυτή την τιμή το κάνουν λόγω του ανώτατου ορίου που επιβάλλει το κράτος, το οποίο επιδοτεί τη διαφορά μεταξύ της τιμής προσφοράς σε οικιακούς πελάτες και της τιμής αγοράς (η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.300 lei (258,20 $)/Mwh). Ουσιαστικά, τίποτα δεν εμποδίζει τις αρχές της Μολδαβίας να θεσπίσουν ένα παρόμοιο πρόγραμμα ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους οικιακούς καταναλωτές, ώστε να έχουν ενέργεια τόσο φθηνή όσο οι Ρουμάνοι.

Η τιμή των 450 lei/MWh, την οποία η Μολδαβία αγοράζει τώρα την ενέργεια που διατίθεται από τη Ρουμανία, είναι μόνο μια αύξηση λίγο περισσότερο από 10% στα τιμολόγια που εφαρμόζει η Ουκρανία, η οποία, στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, είναι τεράστια βοήθεια.

«Η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρουμανία θα έχει χαμηλότερη τιμή από τις τιμές της αγοράς και θα παρέχει το 30 τοις εκατό που δεν μπορούμε πλέον να λάβουμε από την Ουκρανία, αρχής γενομένης από τις 14 Οκτωβρίου. Αυτό είναι δυνατό επειδή καταφέραμε να συγχρονίσουμε ξανά το σύστημά μας με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας το Μάρτιο», δήλωσε τότε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας μετά την τρομοκρατική επίθεση στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς οδήγησαν σε μαζική μείωση των εξαγωγών ενέργειας της Ουκρανίας προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ρωσική Gazprom είναι σε θέση να προμηθεύσει τη Moldovagaz – την εταιρεία διανομής φυσικού αερίου της Μολδαβίας – μόνο με το 67 τοις εκατό των συμφωνηθέντων 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που χρειάζεται η χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποσχισθείσας περιοχής της Υπερδνειστερίας.

Καθώς η Μολδαβία εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, η Ρουμανία ελπίζει να στηρίξει τη νεοφιλελεύθερη φιλοευρωπαϊκή/ΝΑΤΟϊκή κυβέρνηση στο Κισινάου ενάντια στις μαζικές διαδηλώσεις και επικρίσεις παρέχοντας φθηνή ενέργεια. Η Ρουμανία παράγει το 80 τοις εκατό της κατανάλωσης φυσικού αερίου της και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζουν σχεδόν στο 90 τοις εκατό για αυτόν τον χειμώνα, και για αυτόν το λόγο είναι βέβαιη πως μπορεί να προμηθεύσει τη Μολδαβία.

Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η παροχή από την Υπερδνειστερία είναι φθηνότερη, καθώς η αποσχισθείσα περιοχή δεν πληρώνει για το ρωσικό αέριο, αλλά είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ως εκ τούτου, λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού από τη Ρωσία, η Ρουμανία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση ενισχύοντας τις αντιρωσικές δυνάμεις στη Μολδαβία μέσω φθηνής ενέργειας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Μολδαβία, ένας σημαντικός αριθμός λαμβάνοντας υπόψη ότι ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 2,6 εκατομμύρια, διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και της οικονομικής κρίσης. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός πως η αστυνομία απομάκρυνε στις 10 Οκτωβρίου περισσότερες από 100 σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές μεταξύ του κτιρίου της προεδρίας και του κοινοβουλίου στον πιο πολυσύχναστο δρόμο στο Κισινάου, τη λεωφόρο Stephen the Great.

Με την Πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σαντού να ταλαιπωρεί την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία, φυσικά, όπως συνέβη σε ολόκληρη την Ευρώπη, η μολδαβική οικονομία παλεύει τώρα με τον πληθωρισμό, τις υψηλές τιμές ενέργειας και την κρίση κόστους ζωής. Αν και η παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρουμανία θα μετριάσει κάπως την ενεργειακή κρίση στη Μολδαβία, δε θα τη λύσει, ούτε θα συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων του μπούμερανγκ των αντιρωσικών κυρώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail