Η Ευρώπη δε θα διστάσει να θυσιάσει την Ασία εν μέσω του αγώνα για καύσιμα

Οι χώρες της ΕΕ θα ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση την παραμονή της νέας περιόδου θέρμανσης μόνο εάν θυσιάσουν τους εταίρους τους στην Ασία και αφαιρέσουν τα αποθέματά τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Anton Kulikov - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Λόγω της απότομης μείωσης των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία και της αδυναμίας συμφωνίας για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου μετά τις εκρήξεις τριών σειρών συστημάτων φυσικού αερίου Nord Stream, οι παγκόσμιες αγορές θα δουν σκληρό αγώνα για τα τάνκερ LNG, πιστεύουν οι αναλυτές του Bloomberg.

Τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων έχουν ήδη οδηγήσει σε άνοδο των τιμών της ενέργειας και σε αύξηση του κόστους μεταφοράς τους.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την αδιάλειπτη εκφόρτωση των δεξαμενόπλοιων LNG, η Ευρώπη έχει προκαλέσει αβεβαιότητα στον ενεργειακό τομέα της Ασίας. Η επιβίωση των ευρωπαίων καταναλωτών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο ζήτησης φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι δυνατό να μειωθεί μόνο εάν οι υψηλές τιμές προκαλέσουν μείωση της ζήτησης.

Επιπλέον, η συλλογική Δύση θα πρέπει να πολεμήσει την Ανατολή για προμήθειες LNG. Η αντιπαράθεση μόνο πιο έντονη θα γίνει το χειμώνα.

Η σημερινή κατάσταση στην αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι η εξής: όσοι μπορούν να προσφέρουν την υψηλότερη τιμή θα πάρουν το καύσιμο. Αυτό αφήνει πίσω φτωχές χώρες, όπως το Πακιστάν, για παράδειγμα. Αυτές οι χώρες δεν είναι σε θέση να κλείσουν προσφορές για προμήθειες ενέργειας, αλλά χρειάζονται ενεργειακούς φορείς όχι λιγότερο από άλλους αγοραστές.

Πολλές ασιατικές χώρες λένε ήδη ότι τα προβλήματα με τις προμήθειες LNG εντείνονται τελευταία. Η αύξηση των τιμών είναι ένας από τους λόγους. Τα πλούσια κράτη της ΕΕ μπορούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα. Ως αποτέλεσμα, οι προμηθευτές στέλνουν δεξαμενόπλοια σε μέρη όπου μπορούν να αποκομίσουν απτά κέρδη.

Εκπρόσωποι από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, ακόμη και την Ινδία έχουν ήδη αναφέρει προβλήματα με τις προμήθειες καυσίμων. Όλοι είπαν ότι δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσουν το τίμημα που μπορούν να πληρώσουν τα κράτη της ΕΕ.

Η κατάσταση δεν έχει φτάσει ακόμη σε κρίσιμο σημείο. Το «κρίσιμο σημείο» μπορεί να φτάσει πολύ γρήγορα, αν και μπορεί να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να παραδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος σε επίπεδο επίσημης ρητορικής, αλλά οι αξιωματούχοι της ΕΕ προτιμούν ήδη να μην τονίζουν υπερβολικά το πρόβλημα.

Στην πράξη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα κάνουν τα πάντα για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό των χωρών τους. Όσο για άλλα κράτη, η ΕΕ απλώς θα αγνοήσει τις ανάγκες τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail