Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη είναι τόσο κακή που μερικοί σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν κοπριά αλόγου για να ζεσταθούν

hulkiokantabak / pixabay
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά κρύο χειμώνα που θα γεμίσει με ελλείψεις ενέργειας, μπλακ άουτ και παράλογα υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος. Σε όλη την ήπειρο, οι απλοί άνθρωποι μπορούν να δουν τι έρχεται, και πολλοί από αυτούς αρχίζουν να πανικοβάλλονται. Η ζήτηση για ξυλόσομπες έχει ξεφύγει από τα γραφήματα και πολλοί Ευρωπαίοι συσσωρεύουν ξύλα και άλλα υλικά για να τα κάψουν στις υπάρχουσες ξυλόσομπές τους κατά τη διάρκεια των επόμενων κρύων μηνών. Βρισκόμαστε πραγματικά σε άνευ προηγουμένου έδαφος, και τα πράγματα πρόκειται να αρχίσουν να τρελαίνονται πραγματικά εκεί έξω.

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Εάν ζείτε στην Ευρώπη και δεν έχετε αγοράσει ακόμη ξυλόσομπα, μάλλον είναι ήδη πολύ αργά για να αποκτήσετε μια για τις αρχές του χειμώνα.

Αναφέρεται ότι οποιεσδήποτε σόμπες παραγγελθούν τώρα μπορεί να χρειαστούν «μήνες για να παραδοθούν» και οι τιμές για τα πέλλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί:

Το 70% της ευρωπαϊκής θέρμανσης προέρχεται από φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, και με τις ρωσικές παραδόσεις να έχουν μειωθεί δραστικά, το ξύλο —που ήδη χρησιμοποιείται από περίπου 40 εκατομμύρια ανθρώπους για θέρμανση— έχει γίνει περιζήτητο αγαθό.

Οι τιμές για τα πέλλετ ξύλου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στα 600 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία και υπάρχουν ενδείξεις πανικού για την αγορά του πιο βασικού καυσίμου στον κόσμο. Η Ουγγαρία έφτασε ακόμη και στο σημείο να απαγορεύσει τις εξαγωγές πέλλετ και η Ρουμανία έθεσε ανώτατα όρια στις τιμές των καυσόξυλων για έξι μήνες. Εν τω μεταξύ, οι ξυλόσομπες μπορεί τώρα να χρειαστούν μήνες για να παραδοθούν.


Με το ξύλο και τα πέλλετ ξύλου να είναι τόσο ακριβά, μερικοί άνθρωποι στην Ευρώπη σκέφτονται «άλλες επιλογές» που κάποτε θα ήταν αδιανόητες.

Για παράδειγμα, μας λένε πως ορισμένοι Ευρωπαίοι επικοινωνούν πραγματικά με τους τοπικούς καπνοδοχοκαθαριστές για να ρωτήσουν σχετικά με την πιθανότητα να καίγονται περιττώματα αλόγων στις σόμπες τους:

Η απειρία είναι επίσης εμφανής στη Γερμανία, όπου η ένωση καπνοδοχοκαθαριστών της χώρας αντιμετωπίζει μια πλημμύρα αιτημάτων για σύνδεση νέων και παλαιών σομπών, και οι πελάτες ρωτούν για την καύση κοπριάς αλόγων και άλλα σκοτεινά καύσιμα.

Αν κρύωνες αρκετά, θα έκαιγες τα κακά του αλόγου για να ζεσταθείς;

Υπό κανονικές συνθήκες, κανένας λογικός άνθρωπος δε θα έκανε κάτι τέτοιο.

Αλλά σε αυτό το σημείο, οι Ευρωπαίοι μπορούν να δουν ότι μπορεί να μην μπορούν να βασιστούν στα εθνικά τους δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν το χειμώνα.

Στην πραγματικότητα, ένας ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ προειδοποιεί ανοιχτά πως οι ελλείψεις ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μπλακ άουτ αυτόν το χειμώνα, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τα χειρότερα σενάρια, σύμφωνα με τον Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Janez Lenarčič.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το γερμανικό δίκτυο μέσων ενημέρωσης RND εάν οι χώρες της ΕΕ θα χρειάζονταν βοήθεια λόγω καταστροφών λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο Lenarčič απάντησε: «Ναι, αυτό είναι πολύ πιθανό».

Δυστυχώς, αυτό ισχύει ακόμη και στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί έχουν τη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ με μεγάλη διαφορά, αλλά οι ηγέτες τους αναγνωρίζουν δημόσια πως η Γερμανία «μπορεί να ξεμείνει από φυσικό αέριο» κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του χειμώνα:

Ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ εξέφρασε την ανησυχία του για την επικείμενη ενεργειακή κρίση φέτος τον χειμώνα, δηλώνοντας στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η κατάσταση ήταν εξαιρετικά τεταμένη και υπάρχει πιθανότητα η Γερμανία να ξεμείνει από φυσικό αέριο

Ο Χάμπεκ μίλησε την Παρασκευή, καλώντας τους Γερμανούς να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου ενόψει του φετινού χειμώνα, μια μέρα αφότου η γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα μείωσης των τιμών για να βοηθήσει τους Γερμανούς με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.


Και όποιος βομβάρδισε το σύστημα του αγωγού NordStream φρόντισε να μην μπορέσει η Ρωσία να έρθει στη διάσωση παρέχοντας το τόσο απαραίτητο φυσικό αέριο σε μια κρίσιμη στιγμή.



Οι Γερμανοί χρειάζεται απεγνωσμένα να περικόψουν τις περικοπές για να αποφευχθεί το σιτηρέσιο, αλλά εδώ απέχουμε μόλις εβδομάδες από το έντονο κρύο και αυτό ακόμα δε συμβαίνει:

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, η οποία θα είναι αρμόδια για τον δελτίο φυσικού αερίου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, επανέλαβε την προειδοποίησή του πριν από μια εβδομάδα ότι η κατανάλωση ήταν πολύ υψηλή.

«Θα αγωνιστούμε για να αποφύγουμε μια έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα χωρίς τουλάχιστον 20% εξοικονόμηση σε ιδιωτικά νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία», δήλωσε στο Reuters ο Klaus Mueller του Bundesnetzagentur.

«Η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή εάν δεν μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου», πρόσθεσε.


Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης πολύ τραγική.

Την περασμένη εβδομάδα, μια προειδοποίηση πως οι Βρετανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν δυνητικά τρίωρο μπλακ άουτ αυτόν τον χειμώνα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο:

Τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από τρίωρες διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία και η Βρετανία βιώσει ένα κρύο, προειδοποίησε η National Grid.

Ένα τέτοιο γεγονός θα σήμαινε ότι οι καταναλωτές σε διάφορα μέρη της χώρας θα ειδοποιούνται μια ημέρα νωρίτερα για τρίωρα τετράωρα κατά τη διάρκεια των οποίων θα διακοπεί το ρεύμα, σε μια προσπάθεια μείωσης της συνολικής κατανάλωσης κατά 5%.


Τι θα κάνατε αν το ρεύμα έσβηνε για τρεις ώρες μια από τις πιο κρύες μέρες του χρόνου;

Μπορεί να θέλετε να το σκεφτείτε.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται απίθανο να αντιμετωπίσουμε ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, αλλά το κόστος θέρμανσης σίγουρα θα εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να εκτοξεύονται σε όλο τον πλανήτη.

Και σίγουρα δε θέλουμε να αυξηθούν οι τιμές, γιατί περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη καθυστερήσει τους λογαριασμούς ρεύματος:

Τουλάχιστον 20 εκατομμύρια νοικοκυριά - ή περίπου 1 στα 6 αμερικανικά σπίτια - καθυστερούν τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς οι ραγδαίες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πυροδοτούν τη χειρότερη κρίση που λέγεται πως υπήρξε ποτέ στις καθυστερήσεις πληρωμών κοινής ωφελείας, σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία από τη National Energy Assistance Directors Association (Neada)..

Η Neada είπε ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν σημαντικά από το 2020 μετά από μια δεκαετία στασιμότητας. Η απότομη άνοδος είχε ως αποτέλεσμα δισεκατομμύρια δολάρια σε ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος.

Η μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση σε οποιαδήποτε από τις ζωές μας είναι εδώ, και θέτει το υπόβαθρο για το είδος της ιστορικής οικονομικής κατάρρευσης επικών διαστάσεων που τόσες πολλές εξέχουσες φωνές έχουν προειδοποιήσει ότι θα ερχόταν.

Η τιμή της ενέργειας έχει ήδη αυξηθεί τόσο πολύ που ορισμένοι μεγάλοι Ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν ήδη αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Εάν το ενεργειακό κόστος καθιστά αδύνατη την κερδοφόρα λειτουργία, το μόνο λογικό που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε το κατάστημα μέχρι να μειωθεί το κόστος ενέργειας.

Αλλά δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σύντομα.

Η Ευρώπη εισέρχεται πραγματικά σε μια νέα «Σκοτεινή Εποχή», και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail