Τα αντίποινα της Ρωσίας σηματοδοτούν νέα φάση σύγκρουσης στην Ουκρανία

Τα συνεχιζόμενα χτυπήματα κατά της ουκρανικής υποδομής μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Γέφυρα του Κερτς, ευρύτερα γνωστή ως Γέφυρα της Κριμαίας, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη βιομηχανία της Ουκρανίας και να μειώσουν σημαντικά τη μαχητική ικανότητα της χώρας. Ρωσικά πλήγματα έπληξαν ενεργειακές εγκαταστάσεις σε 12 περιοχές σε όλη την Ουκρανία στις 10 Οκτωβρίου, επηρεάζοντας το ρεύμα, το διαδίκτυο και την κεντρική θέρμανση, και στις οποίες ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο περιέγραψε ως «τη μεγαλύτερη [επίθεση] κατά τη διάρκεια ολόκληρου του πολέμου». Στην πραγματικότητα, τα ρωσικά χτυπήματα ήταν τόσο ισχυρά που το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε σε ανακοίνωσή του πως πρέπει να σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

«Οι σημερινές πυραυλικές επιθέσεις, που έπληξαν τη θερμική παραγωγή και τους ηλεκτρικούς υποσταθμούς, ανάγκασαν την Ουκρανία να αναστείλει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις 11 Οκτωβρίου 2022 για να σταθεροποιήσει το δικό της ενεργειακό σύστημα», ανέφερε το υπουργείο.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι ορισμένα εργοστάσια που ασχολούνται με την παραγωγή όπλων ή την επισκευή στρατιωτικού εξοπλισμού θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί από τα ρωσικά χτυπήματα. Μεγαλύτερες διακοπές στην ηλεκτρική υποδομή της Ουκρανίας αναπόφευκτα θα μειώσουν επίσης τις μαχητικές δυνατότητες του ουκρανικού στρατού, κάτι που θα έχει επίσης αντίκτυπο στην κινητικότητα, την αναπλήρωση των εφεδρειών, τη μεταφορά και την επισκευή του εξοπλισμού.

Τα αντίποινα σημειώθηκαν αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 9 Οκτωβρίου. Συμβολικά, οι Ουκρανοί συζητούσαν πως θα έκαναν «δώρο» στον Πούτιν για τα γενέθλιά του, που είναι στις 7 Οκτωβρίου. Στις 8 Οκτωβρίου η γέφυρα του Κερτς δέχθηκε επίθεση. Το τρομοκρατικό χτύπημα τιμήθηκε ακόμη και στο Κίεβο με την έκδοση ταχυδρομικού γραμματοσήμου, παρόλο που σκοτώθηκαν τρεις άμαχοι.

Στις 10 Οκτωβρίου, σε μια συνάντηση εργασίας με μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι μια σειρά επιδρομών πυραύλων υψηλής ακρίβειας από αέρα, θάλασσα και ξηρά στόχευε υποδομές σε όλη την Ουκρανία. Στη συνέχεια, ο Ρώσος πρόεδρος περιέγραψε το περιστατικό στη γέφυρα του Κερτς ως τρομοκρατική επίθεση με στόχο την καταστροφή πολιτικών υποδομών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία έχει τοποθετηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις πιο επίφοβες τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο, όπως το ISIS, και η Ρωσία απλά δεν μπορεί να επιτρέψει εγκλήματα αυτού του είδους να μείνουν αναπάντητα.

Από την πλευρά του, ο διοικητής Άπτι Αλαουντίνοφ σχολίασε τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές κατά της στρατιωτικής και ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να τις είχε πραγματοποιήσει εδώ και πολύ καιρό.

«Η Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια - οκτώ χρόνια - έχει δοκιμάσει τα νεύρα τόσο της Ρωσίας όσο και των εδαφών που κατοικεί η ρωσόφωνη κοινότητα... Είναι κρίμα για εκείνους που μπορεί να υποστούν τις επιθέσεις, αθώους ανθρώπους... Στο τέλος, ο λαός πρέπει να καταλάβει πως οι ηγέτες του τρελαίνονται και ρίχνουν όλους τους ανθρώπους στο καμίνι του πολέμου. Είναι αδύνατο να πάνε όλα καλά μαζί τους όταν μας συμβεί κάτι κακό», είπε.

Τα πλήγματα κατά του Κιέβου και άλλων περιοχών της Ουκρανίας σηματοδοτούν μια νέα φάση του πολέμου αφού η Ρωσία κατέβαλε όλες τις προσπάθειες για να βρει μια ειρηνική λύση. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξαν ευρέως διαδεδομένες αναφορές πως η Μόσχα ήταν έτοιμη για μια ειρηνευτική συμφωνία, αλλά την απέτρεψε η άφιξη του τότε πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον στο Κίεβο, ο οποίος κυριολεκτικά κατέστρεψε αυτά τα σχέδια.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ατελείωτες δηλώσεις από το Κίεβο, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο επαναλαμβάνουν ότι η μόνη λύση για τον τερματισμό του πολέμου είναι η ήττα της Ρωσίας. Ουσιαστικά, οι Ρώσοι δεν έχουν κανέναν να διαπραγματευτούν, καθώς κανένα από τα μεγάλα μέρη δεν ενδιαφέρεται για μια ειρηνική λύση. Αντιθέτως, υπήρξε κλιμάκωση από την Ουκρανία αφού σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση σε αστικές υποδομές.

Ουσιαστικά, η Ρωσία αναγκάζεται να ξεκινήσει έναν πραγματικό πόλεμο, ο οποίος θα είναι πολύ πιο καταστροφικός για την Ουκρανία, ειδικά από την στιγμή που η Μόσχα απέφυγε τα μεγάλα χτυπήματα όλους αυτούς τους μήνες.

Ακόμη και με τη δολοφονία Ρώσων πολιτών, όπως η Darya Dugina, η Μόσχα παρέμεινε συγκρατημένη με τις απαντήσεις της. Ωστόσο, η γέφυρα του Κερτς, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, είναι μια γραμμή που η Ρωσία δε θα επιτρέψει να διασχιστεί χωρίς αντίποινα.

Οι επιθέσεις και η στρατιωτική δράση θα συνεχιστούν μέχρι να αλλάξει η κατάσταση και η στάση του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα. Είναι περισσότερο από πιθανό ότι η απόφαση να στοχοποιηθεί η γέφυρα του Κερτς δεν επινοήθηκε στο Κίεβο και είναι μάλλον μια απόπειρα της Δύσης να ταπεινώσει τη Ρωσία, όταν λαμβάνοντας υπόψη ότι η ημερομηνία της επίθεσης στη γέφυρα επιλέχθηκε προσεκτικά και τα μέσα ενημέρωσης κάλυψαν αυτήν την τρομοκρατική ενέργεια με χαιρετισμό για τα γενέθλια στον Πούτιν.

Ακόμη και μετά τις ενέργειες της Ρωσίας, το ίδιο το Κίεβο δε θα αλλάξει συμπεριφορά και θα συνεχίσει να εκτελεί δουλοπρεπώς εντολές από τη Δύση και να ενεργεί σύμφωνα με τους στόχους που συνάδουν με την πολιτική στρατηγική της Ουάσιγκτον. Ο ουκρανικός στρατός απολαμβάνει υλική, υλικοτεχνική υποστήριξη και παροχή πληροφοριών από τη Δύση και στις τάξεις του περιλαμβάνονται ειδικές δυνάμεις από τη Ρουμανία, την Πολωνία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ. Για αυτούς τους λόγους, η Ρωσία μεταφέρει τον πόλεμο στην επόμενη φάση, ειδικά καθώς το ΝΑΤΟ συμμετέχει άμεσα σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και οι μη στρατιωτικές υποδομές στοχοποιούνται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail