Ο Πούτιν προτείνει στην Τουρκία να γίνει ο μεγαλύτερος κόμβος φυσικού αερίου

Freepen.gr -
Η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει «το μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου» στην Τουρκία για προμήθειες στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια συνάντηση του διεθνούς φόρουμ της Russian Energy Week.

"Ο Turkish Stream διοχετεύει επί του παρόντος 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτό δεν είναι τόσο πολύ, αλλά εξακολουθεί να είναι μια αξιοπρεπής ποσότητα. <…> Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τον χαμένο όγκο διέλευσης μέσω των Nord Streams, κατά μήκος του πυθμένα του Βαλτική Θάλασσα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και έτσι να κάνουμε τις κύριες διαδρομές για τον εφοδιασμό των καυσίμων μας, του φυσικού μας αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία. αυτό», είπε ο Πούτιν.

Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν οικονομικά εφικτό και η ασφάλεια μιας τέτοιας διαδρομής, «αν κρίνουμε από τα πρόσφατα γεγονότα είναι πολύ μεγαλύτερη», πρόσθεσε.

Εκτός από τον Turkish Stream, η Μόσχα προμηθεύει καύσιμα στην Τουρκία και μέσω του Blue Stream. Οι δύο αγωγοί φυσικού αερίου εκτείνονται κατά μήκος του πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας. Το Blue Stream (το σύστημα παρείχε 15,98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2021) προορίζεται να προμηθεύει αέριο μόνο στην τουρκική αγορά. Η πρώτη από τις δύο χορδές του Turkish Stream (15,75 δισ. από 31,5 κυβικά μέτρα) χρησιμοποιείται για την εξασφάλιση προμηθειών στους Τούρκους καταναλωτές, ενώ η δεύτερη για τον εφοδιασμό των χωρών της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream έχουν διακοπεί από τα τέλη Αυγούστου. Η Gazprom αναφέρθηκε αρχικά στη συντήρηση μιας μονάδας άντλησης αερίου και στη συνέχεια σε μια δυσλειτουργία του στροβίλου. Τα συστήματα Nord Stream και Nord Stream 2 εξερράγησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Gazprom είπε ότι η ζημιά που προκλήθηκε ήταν «άνευ προηγουμένου» και αρνήθηκε να εκτιμήσει το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των σωλήνων.

Η Τουρκία θέλει να συζητήσει την πρόταση του Πούτιν το συντομότερο δυνατόν.

Η πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου είναι νέα και πρέπει να συζητηθεί, δήλωσαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, μεταδίδει το RIA Novosti.

Η ιδέα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να μεταφέρει τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Μαύρη Θάλασσα θα συζητηθεί κατά την προσεχή συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αστάνα, ανέφερε το TRT Haber .

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail