Καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία, πριν αλέκτορας φωνήσαι… έσπευσε να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Στα πλαίσια της προσπάθειας της να προωθήσει την επεκτατική της πολιτική σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, επικαλείται την πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. 

Από: philenews.com

Με αφορμή την προ ημερών συναφθείσα συμφωνία των δύο γειτονικών κρατών η Άγκυρα έσπευσε πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας να προτείνει συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «αυτό το μοντέλο, που έχει παρόμοια παραδείγματα στον κόσμο, μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο για την περιοχή και ιδιαίτερα για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους». Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος και εξίσωσης του με την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια για εξαπάτηση της διεθνούς κοινότητας. Η κατοχική δύναμη προσπαθεί να συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Τη συμφωνία δυο κρατών -Λιβάνου και Ισραήλ- με μια δική της προσέγγιση και να την μεταφέρει στην Κύπρο, που δεν υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. 

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ως αναμενόταν, αντέδρασε στην τουρκική μεθόδευση και απάντησε με το αυτονόητο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υπενθύμισε πως η Λευκωσία έχει προτείνει διάλογο μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ή ακόμα και προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για καθορισμό της ΑΟΖ της κάθε χώρας, με βάση πάντα τόσο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και το διεθνές δίκαιο. Ποιο το αποτέλεσμα; Το απέρριψαν. 

ΟΠΩΣ συναφώς ανέφερε και ο Πρόεδρος, εάν η συμφωνία Λιβάνου και Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί πρότυπο για την ειρηνική εξεύρεση λύσης, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για διάλογο μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας. Το κατοχικό καθεστώς δεν είναι κράτος. Είναι το καθεστώς που δημιουργήθηκε από την κατοχική Τουρκία, στην κατεχόμενη πατρίδα μας. Αυτές οι… εξυπνάδες των Τούρκων δεν μπορούν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται. Την ίδια ώρα, πάντως, θα πρέπει να καταγγέλλεται το γεγονός ότι η Άγκυρα όχι μόνο απορρίπτει τον διάλογο με τη Λευκωσία, αλλά προχωρεί στην εφαρμογή των σχεδιασμών της. Διά της αμφισβήτησης, του γκριζαρίσματος, πραγματοποιεί παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Και μάλιστα ανενόχλητα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail