Η Αιθιοπία αποκαλύπτει τη δυτική υποκρισία για την Ουκρανία

RΕUΤΕRS/Τiksa Νegeri
Ο πόλεμος δύο ετών στην Αιθιοπία έχει φουντώσει ξανά στην πολιορκημένη βόρεια περιοχή Tigray, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και υποφέρουν από λιμό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυτικές κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα για να αποτρέψουν τον πόλεμο στο Κέρας της Αφρικής.

Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η κλίμακα του πόνου και των παραβιάσεων στην Αιθιοπία επισκιάζει πλήρως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, όπου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ καταβάλλουν δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια και στρατιωτικά όπλα. Η αδιαφορία μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων και των μέσων ενημέρωσης για τη φρίκη της Αιθιοπίας φωτίζει την υποκρισία και τα κυνικά πολιτικά κίνητρα για την υποτιθέμενη «ανησυχία» τους για την Ουκρανία.

Η ανησυχία για την Ουκρανία είναι ένα κυνικό γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει να κάνει με την αντιμετώπιση και την υποταγή της Ρωσίας. Το γνωρίζουμε αυτό γιατί εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν στην Αιθιοπία δεν αποσπούν σχεδόν καθόλου την προσοχή, ούτε την καταδίκη, μεταξύ των δυτικών κυβερνήσεων και μέσων ενημέρωσης.

Πράγματι, η δυτική έλλειψη ανησυχίας για την Αιθιοπία δεν οφείλεται απλώς στην απαθή αδιαφορία. Αναμφισβήτητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευσυνείδητοι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους μοιράζονται την ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή στο δεύτερο πολυπληθέστερο έθνος της Αφρικής.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αποδεσμεύσει εκατομμύρια δολάρια στην Αιθιοπική κυβέρνηση του Abiy Ahmed παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση του στρατού του κατά της περιοχής Tigray και παρά την πολιτική του να πολιορκεί ολόκληρο τον πληθυσμό περίπου έξι εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτρέποντας κάθε μορφή ανθρωπιστικής πρόσβασης. Η οικονομική υποστήριξη από τη Δύση στηρίζει την κυβέρνηση Abiy στην Αντίς Αμπέμπα.

Η Ουάσιγκτον και η Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ελάχιστα, αν μη τι άλλο, όσον αφορά τη διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική επίθεση που ασκείται από την κεντρική κυβέρνηση της Αιθιοπίας κατά του Τιγκρέι.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Πρωθυπουργός Abiy Ahmed υποστηρίζεται και υποκινείται από τον δικτάτορα της Ερυθραίας Isaias Afwerki να επιτεθεί στην περιοχή Tigray. Ο πόλεμος έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες με τις δυνάμεις εθνικής άμυνας της Αιθιοπίας να έχουν συμμαχήσει με τον στρατό της Ερυθραίας για να εξαπολύσουν αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε πόλεις και χωριά.

Πρόκειται για μια επανάληψη του πρώιμου σταδίου του πολέμου που ξέσπασε το Νοέμβριο του 2020, όταν οι δυνάμεις της Ερυθραίας ενώθηκαν με τον στρατό του Abiy για να διαπράξουν φρικτά εγκλήματα πολέμου στο Tigray. Οι Abiy και Afwerki αρνήθηκαν κατηγορηματικά τις παραβιάσεις για να κριθούν αργότερα συνένοχοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μιλούν για την ιερότητα των συνόρων και την κυριαρχία σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. (Χωρίς να αναφέρουμε φυσικά ότι οι ενέργειες της Ρωσίας προκλήθηκαν από τον εξοπλισμό από το ΝΑΤΟ ενός αντιρωσικού καθεστώτος στο Κίεβο από το 2014). Ωστόσο, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν έχουν τίποτα να πουν όταν πρόκειται για συνεννόηση της Ερυθραίας με την Αιθιοπία για παραβίαση του Tigray και σφαγή αμάχων εκεί.

Οι κάτοικοι του Tigray, ήδη πεινασμένοι από δύο χρόνια πολιορκίας, σφάζονται στα σπίτια τους από τις δυνάμεις της κεντρικής κυβέρνησης της Αιθιοπίας μαζί με τους Ερυθραίους συνεργούς τους. Γίνονται αποκεφαλισμοί και βιασμοί. Η βόρεια πόλη Σάιρ καταλήφθηκε αυτή την εβδομάδα μετά από πολυήμερες αεροπορικές επιδρομές σε παράγκες που άφησαν νεκρά πολλά παιδιά. Διαπράττονται ανείπωτα εγκλήματα και ωστόσο οι δυτικές κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης κλείνουν τα μάτια στη φρίκη.

Κι αυτό γιατί ταιριάζει στην Ουάσιγκτον να δει την Αιθιοπία να περιορίζεται σε αποτυχημένο κράτος.

Ο Abiy Ahmed ανήλθε στην εξουσία το 2018 και αναγνωρίστηκε αμέσως ως «δημοκρατικός μεταρρυθμιστής» από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 για τον υποτιθέμενο τερματισμό των ιστορικών εχθροτήτων μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας. Ήταν μια προσεκτικά χορογραφημένη επιχείρηση δημοσίων σχέσεων.

Η άνοδος του Abiy στην εξουσία καλλιεργήθηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις. Ο πρώην αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών που ήταν αποσπασμένος για χρόνια στις ΗΠΑ καλλωπίστηκε από τη CIA. Η αποστολή του ήταν να καταστρέψει την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Αιθιοπίας εκ των έσω.

Μέσα σε μήνες από την κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ, ο «μεταρρυθμιστής» ξεκίνησε έναν πόλεμο στην περιοχή του Tigray ακριβώς επειδή παρέμενε μια πολιτική ανάσχεση ενάντια στην αρπαγή εξουσίας του Abiy. Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος της σκοποβολής, το Νοέμβριο του 2020, η βόρεια περιοχή υποβλήθηκε σε πολύμηνη πολιορκία κατά τη διάρκεια της οποίας κόπηκαν το ρεύμα, οι τηλεπικοινωνίες και άλλες υπηρεσίες. Αυτός ο συγγραφέας έζησε στο Tigray κατά τη διάρκεια του πολέμου και μπορεί να πιστοποιήσει τα γεγονότα του παρασκηνίου.

Ο Abiy έκανε ισχυρισμούς και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αντάρτες Tigray ξεκίνησαν τον πόλεμο επιτιθέμενοι στις κυβερνητικές δυνάμεις. Η πραγματικότητα είναι πως ο πόλεμος ήταν το υπολογισμένο αποτέλεσμα των προκλήσεων του Abiy για να δικαιολογήσει τη γενοκτονική επίθεση.

Ορισμένοι δυτικοί σχολιαστές έχουν διατυπώσει τον ψευδή ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε το Tigray ως πληρεξούσιο για να υπονομεύσει την κεντρική κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα. Αυτό το σκεπτικό έχει δει την τραγική στάση που έλαβαν ορισμένοι στη Δύση για την υποστήριξη του καθεστώτος Abiy με βάση τη διαστρεβλωμένη αντίληψη της αλληλεγγύης με την αφρικανική ανεξαρτησία ενάντια στην αμερικανική ιμπεριαλιστική ανάμειξη.

Μια τέτοια άποψη πολυθρόνας επαναφέρει τα πράγματα μπροστά. Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της δεν έχουν κάνει τίποτα για να βοηθήσουν το λαό του Tigray. Πέρυσι, όταν οι αντάρτες Tigray κατάφεραν να προκαλέσουν σοβαρές ήττες στις δυνάμεις του Abiy και στους Ερυθραίους συνεργούς τους, ήταν η Ουάσιγκτον που στη συνέχεια προέτρεψε τους μαχητές Tigray να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρενέβη έτσι για να σώσει το καθεστώς Abiy από την σχεδόν κατάρρευση. Όπως αποδείχθηκε, οι προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες δεν παρήγαγαν καμία ανακούφιση για το Tigray, καμία άρση της πολιορκίας, επιτρέποντας μόνο στην κεντρική κυβέρνηση και τους συμμάχους της στην Ερυθραία να ανασυνταχθούν και να διπλασιάσουν την επιθετικότητα όπως κάνουν αυτή τη στιγμή.

Οι Αμερικανοί έχουν ενορχηστρώσει ένα αδιέξοδο που παρατείνει τη δυστυχία στο Tigray. Γιατί; Γιατί τελικά ο πόλεμος έχει αποδυναμώσει σοβαρά την Αιθιοπία και την έχει μετατρέψει σε αποτυχημένο κράτος.

Πριν έρθει ο Abiy στην εξουσία το 2018, η χώρα είχε την ισχυρότερη οικονομία στην Αφρική και συνεργαζόταν σε μεγάλο βαθμό με την Κίνα για στρατηγική ανάπτυξη. Η Αιθιοπία θεωρήθηκε ως η πύλη για την Κίνα για να αναπτύξει τα φιλόδοξα επενδυτικά και εμπορικά της σχέδια για ολόκληρη την Αφρική.

Σε μόλις τέσσερα χρόνια, ωστόσο, η Αιθιοπία γονάτισε λόγω του εμφυλίου πολέμου και της πείνας. Ο Abiy Ahmed, ο βραβευμένος με Νόμπελ, έχει επιτηρήσει αυτόν τον καταστροφικό θάνατο. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλύψει τα εγκλήματά του σε όλη τη διαδρομή, επειδή το σπάσιμο της Αιθιοπίας ήταν αυτό που ήθελε η Ουάσιγκτον. Οι άσπονδες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συμβιβάστηκαν με ό,τι ορίζουν οι Αμερικανοί.

Η Αιθιοπία είναι μια λυδία λίθος για την έκθεση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κροκοδείλιων δακρύων και της διπροσωπίας σχετικά με τη μηχανορραφία τους στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Υπάρχει ένας δυνατός απόηχος της ιστορίας εδώ. Στη δεκαετία του 1930 με την εισβολή του Μουσολίνι, η Αιθιοπία ή η Αβησσυνία όπως ήταν τότε γνωστή, φώτισε την αυξανόμενη φασιστική πολιτική των δυτικών δυνάμεων και τον χρεοκοπημένο κυνισμό της Κοινωνίας των Εθνών, του προδρόμου των Ηνωμένων Εθνών. Κάπου εννέα δεκαετίες μετά, υπάρχουν παρόμοια μαθήματα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail