Έρχονται στρατιωτικά σοκ στη Νότια Ουκρανία; Η Ρωσία εκκενώνει τη δυτική Χερσώνα - Τι περιμένει ο Σουροβίκιν

Freepen.gr - Ο στρατηγός του ρωσικού στρατού Sergey Surovikin, ο οποίος έγινε πρόσφατα Διοικητής της Ρωσικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, έδωσε συνέντευξη στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μιλώντας για την τρέχουσα κατάσταση της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Διοικητής έκανε αρκετές δηλώσεις που επιτρέπουν να καταλάβουμε πώς θα εξελιχθεί η ουκρανική σύγκρουση τις επόμενες εβδομάδες. Ο Σουροβίκιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να πιστεύει πως βρίσκεται σε πόλεμο με το εγκληματικό νεοαποικιακό καθεστώς του «Ζελένσκι», το οποίο de facto δεν είναι άλλο από τις αρχές κατοχής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Ο Σουροβίκιν δήλωσε ότι το καθήκον του ρωσικού στρατού είναι να απελευθερώσει τον αδελφό ουκρανικό λαό (Ουκρανούς, όχι Γαλικιανούς).

Περαιτέρω, περιέγραψε την κατάσταση στα μέτωπα ως πολύ τεταμένη. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του, κατέστησε σαφές ότι σε περίπτωση στρατιωτικής ανάγκης και για να σωθούν οι ζωές Ρώσων στρατιωτών και ντόπιων πολιτών, θα λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα και μέσα σύμφωνα με την επιχειρησιακή και τακτική κατάσταση στο μέτωπο.

Τρίτον, η επόμενη οξεία φάση της σύγκρουσης, δηλαδή μια μαζική επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην κατεύθυνση Krivoy Rog-Mykolaiv θα πρέπει να αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Ο Σουροβίκιν ανέφερε:

» Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μπορεί να χαρακτηριστεί τεταμένη.

» Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων. Πρώτα απ 'όλα, αυτό αφορά τις κατευθύνσεις Kupyansk, Krasnolimansky και Mykolaiv-Krivoy Rog. Ο εχθρός μας είναι ένα εγκληματικό καθεστώς που ωθεί τους πολίτες της Ουκρανίας στο θάνατο. Είμαστε ένας λαός με τους Ουκρανούς και ευχόμαστε η Ουκρανία να είναι ένα κράτος ανεξάρτητο από τη Δύση και το ΝΑΤΟ, φιλικό προς τη Ρωσία.

» Το ουκρανικό καθεστώς προσπαθεί να σπάσει τις άμυνές μας. Για να γίνει αυτό, η AFU τραβάει όλες τις διαθέσιμες εφεδρείες στην πρώτη γραμμή. Πρόκειται κυρίως για δυνάμεις της εδαφικής άμυνας που δεν έχουν ολοκληρώσει πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Μάλιστα, η ουκρανική ηγεσία τους καταδικάζει σε καταστροφή. Κατά κανόνα, τέτοιες μονάδες έχουν χαμηλό ηθικό. Για να αποτρέψει τη φυγή τους από την πρώτη γραμμή, το εγκληματικό καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί εθνικιστικές μονάδες που πυροβολούν όλους όσους προσπαθούν να φύγουν από το πεδίο της μάχης.

» Καθημερινά οι απώλειες του εχθρού ανέρχονται σε εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

» Έχουμε διαφορετική στρατηγική. Ο Ανώτατος Γενικός Διοικητής έχει ήδη μιλήσει για αυτό. Δεν επιδιώκουμε υψηλούς ρυθμούς προόδου, φροντίζουμε κάθε στρατιώτη και «αλέθουμε» μεθοδικά τον εχθρό που προελαύνει. Αυτό όχι μόνο ελαχιστοποιεί τις απώλειές μας, αλλά μειώνει επίσης σημαντικά τον αριθμό των απωλειών αμάχων.

» Επί του παρόντος, η Κοινή Ομάδα Στρατευμάτων λαμβάνει μέτρα για την αύξηση της μαχητικής δύναμης σχηματισμών και στρατιωτικών μονάδων, τη δημιουργία πρόσθετων εφεδρειών, τον εξοπλισμό αμυντικών γραμμών και θέσεων σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής.

» Συνεχίζονται τα πλήγματα με όπλα ακριβείας κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών που επηρεάζουν τη μαχητική ικανότητα των ουκρανικών στρατευμάτων.

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων αεροπορίας και αεράμυνας, απήντησε:

» Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση επιβεβαίωσε την αποτελεσματικότητα των αεροπορικών συγκροτημάτων και των συστημάτων αεράμυνας που διαθέτουμε σε υπηρεσία.

» Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, τα πληρώματα της τακτικής, του στρατού και της αεροπορίας μεγάλης εμβέλειας πραγματοποίησαν περισσότερες από 34 χιλιάδες εξόδους. Έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερα από επτά χιλιάδες όπλα κατευθυνόμενων αεροσκαφών. Οι νεότεροι υπερηχητικοί πύραυλοι αεροπορίας Kinzhal (Dagger) έχουν αποδειχθεί καλά στο να χτυπούν στόχους. Κανένα από τα συστήματα αεράμυνας του εχθρού δεν μπορούσε να αναχαιτίσει αυτόν τον πύραυλο. Οι στρατηγικοί πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα έδειξαν επίσης την υψηλότερη ακρίβεια.
 
» Όσον αφορά την ποιότητα της χρήσης μάχης, θα ήθελα να αναφέρω ιδιαίτερα το πολυλειτουργικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς Su-57. Έχοντας ένα ευρύ φάσμα όπλων σε υπηρεσία, επιλύει τις πολύπλευρες εργασίες της νίκης στόχων από αέρα και εδάφους σε κάθε πτήση.

» Πάνω από 8 χιλιάδες εξόδους έχουν πραγματοποιηθεί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και περισσότερα από 600 αντικείμενα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από drones κρούσης.

Πριν από λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε ότι οι αρχές αποφάσισαν να παράσχουν στους κατοίκους της περιοχής τη δυνατότητα να πάνε σε άλλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αναψυχή ή μελέτη, ή σε απλά ελληνικά τη δυνατότητα της εκκένωσης. Πρώτα απ 'όλα, αυτό αφορά τη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Ο επικεφαλής της περιοχής είπε ότι αυτά τα μέτρα ελήφθησαν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών εν μέσω των αυξημένων βομβαρδισμών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. 

Ο Σάλντο ανέφερε:

» Προς αυτή την κατεύθυνση έχει διαμορφωθεί μια δύσκολη κατάσταση. Ο εχθρός σκόπιμα χτυπά εγκαταστάσεις υποδομής και κτίρια κατοικιών στο Kherson. Η γέφυρα Antonovsky και το φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya υπέστησαν ζημιές από πυραύλους HIMARS, η κυκλοφορία εκεί σταμάτησε.

» Ως αποτέλεσμα, η παράδοση τροφίμων είναι δύσκολη στην πόλη, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με την παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Όλα αυτά περιπλέκουν σημαντικά τη ζωή των πολιτών, αλλά δημιουργούν και άμεση απειλή για τη ζωή τους.

» Η ηγεσία του ΝΑΤΟ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας έχει ζητήσει εδώ και καιρό επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση της Χερσώνας από το καθεστώς του Κιέβου, ανεξάρτητα από τυχόν θύματα – τόσο στις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στον άμαχο πληθυσμό.

» Έχουμε δεδομένα για την πιθανότητα το καθεστώς του Κιέβου να χρησιμοποιήσει απαγορευμένες μεθόδους πολέμου στην περιοχή της πόλης Χερσώνα, για την προετοιμασία από το Κίεβο μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης στο υδροηλεκτρικό φράγμα Kakhovskaya, την πρόκληση μαζικών επιθέσεων πυραύλων και πυροβολικού στο την πόλη αδιακρίτως.

» Αυτές οι ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή της υποδομής ενός μεγάλου βιομηχανικού κέντρου και θύματα αμάχων.

» Υπό αυτές τις συνθήκες, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ζωής και της υγείας των πολιτών. Ως εκ τούτου, πρώτα απ 'όλα, ο ρωσικός στρατός θα εξασφαλίσει την ασφαλή, ήδη ανακοινωθείσα αναχώρηση του πληθυσμού σύμφωνα με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης που ετοιμάζει η ρωσική κυβέρνηση.

» Τα περαιτέρω σχέδια και ενέργειές μας σχετικά με την ίδια την πόλη Χερσώνα θα εξαρτηθούν από την τρέχουσα στρατιωτικο-τακτική κατάσταση. Επαναλαμβάνω, είναι ήδη πολύ δύσκολο σήμερα.

» Σε κάθε περίπτωση, όπως έχω ήδη πει, θα προχωρήσουμε από την ανάγκη διατήρησης της ζωής των πολιτών και του στρατιωτικού μας προσωπικού όσο το δυνατόν περισσότερο.

» Θα ενεργήσουμε συνειδητά, έγκαιρα, χωρίς να αποκλείουμε τη λήψη δύσκολων αποφάσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail