«Η ΕΕ μπορεί να πληρώσει μεγάλο τίμημα για την εγκατάλειψη της ρωσικής ενέργειας»

stevepb / pixabay
Freepen.gr - Το σχέδιο της ΕΕ να αποκοπεί τη ρωσική ενέργεια μπορεί να κοστίσει στην οικονομία του μπλοκ από 6,5% έως 11,5% στο ΑΕΠ ενώ έως και 16 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, Igor Sechin.

Μιλώντας στο Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ της Βερόνας την Πέμπτη, είπε ότι βασικοί τομείς της οικονομίας της ΕΕ, όπως η μεταλλουργία, η χημική βιομηχανία, η βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού και η γεωργία επηρεάζονται από την ενεργειακή κρίση.

Η πιθανή ύφεση στη χημική βιομηχανία μπορεί να φτάσει το 20-45%, ενώ η παραγωγή μεταλλουργίας εκφράζεται φόβος πως θα πέσει κατακόρυφα κατά 30-60%, καθώς αυτοί είναι μεταξύ των κορυφαίων ενεργοβόρων τομέων. Σύμφωνα με τον Sechin, η Ευρώπη έχει ήδη σταματήσει το 70% των δυνατοτήτων παραγωγής αζωτούχων λιπασμάτων και έχει μειώσει την παραγωγή αλουμινίου κατά 25%.

Ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την «ηγεμονία της με κάθε κόστος», η Ευρώπη έχει αναδειχθεί ως «το κύριο θύμα της πολιτικής των ΗΠΑ», καθώς έχει χάσει την ικανότητα να διαφοροποιεί τα ενεργειακά της αποθέματα, είπε, αναφερόμενος στα σχέδια δυτικών αξιωματούχων να επιβάλουν μια τιμή ανώτατο όριο για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Η εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου είναι μια επίθεση όχι μόνο στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς αλλά και στα θεμελιώδη στοιχεία της κυριαρχίας. Η ιδέα στην πραγματικότητα είναι να καταργηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών στους δικούς τους πόρους, επειδή τα «σωστά» έθνη που δε διαθέτουν ενεργειακούς πόρους τους χρειάζονται περισσότερο από τα «λάθη»», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft.

Ταυτόχρονα, δεν εφαρμόζονται περιορισμοί στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πέντε έως έξι φορές χαμηλότερες από ό,τι στην ΕΕ, πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail