Οι ΗΠΑ καθιστούν την ΕΕ προσκολλημένη και εθισμένη στο ακριβό αμερικανικό αέριο

φωτο english.pravda.ru
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση πίστευε στις υποσχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να αποζημιώσουν πλήρως την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου.

Όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ αφελές. «Μόρια ελευθερίας» έρχονται αδιάκοπα στην Ευρώπη. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να πληρώσει γι 'αυτά μια τιμή που είναι πολλές φορές υψηλότερη από αυτή του ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρει η english.pravda.ru.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για αυτό το γεγονός, ενώ ορισμένοι καταδικάζουν ευθέως το σύμμαχο των ΗΠΑ υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, σημείωσε η Al Ain (ΗΑΕ).

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πρόσφατα ότι οι αμερικανικές εταιρείες προμηθεύουν φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους καταναλωτές σε τιμή που ήταν τετραπλάσια από την τιμή για τις αμερικανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ευχαριστημένες με μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων. Ταυτόχρονα, τι εμποδίζει τους Αμερικανούς να προμηθεύουν ακριβό αέριο στην Ευρώπη, εφόσον η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να το αγοράσει ακόμη και σε τόσο υψηλές τιμές;

Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση ευκαιρία να ξεφύγει από την παγίδα αερίου των ΗΠΑ;

Το άρθρο στην προαναφερθείσα δημοσίευση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έλεγε ότι δεν υπήρχαν τόσες πολλές επιλογές για την Ευρώπη να βρει διέξοδο. Για την ακρίβεια, είναι δύο. Η πρώτη από αυτές δεν είναι καλή επιλογή: προϋποθέτει πως οι Ευρωπαίοι θα συμβιβαστούν με τους όρους της Ουάσιγκτον.

Η δεύτερη επιλογή είναι επίσης πολύ δύσκολη — να αναζητήσετε εναλλακτικούς προμηθευτές. Όσον αφορά τις ασιατικές διαδρομές μεταφοράς φυσικού αερίου, για το σκοπό αυτό πρέπει να κατασκευαστούν αγωγοί μέσω του εδάφους της Ρωσίας. Είναι επίσης δύσκολο να βρεθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και στην Ασία. Το Τουρκμενιστάν, για παράδειγμα, εξάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου του στην Κίνα.

Υπάρχει και η Αφρική. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή επιρροή στην Αφρική μειώνεται τελευταία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και να επενδύσει πολλά χρήματα προκειμένου να διασφαλίσει σταθερό και σημαντικό εφοδιασμό φυσικού αερίου από τις αφρικανικές χώρες. Αυτό θα πάρει επίσης πολύ χρόνο.

Υπάρχει επίσης μια άλλη επιλογή. Η ΕΕ μπορεί να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ουγγαρία, για παράδειγμα, δεν ενοχλούνται καθόλου.

Τέτοιες χώρες είναι φυσικά μειοψηφία. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ λένε ότι δεν είναι τώρα η ώρα για επαφές με τη Μόσχα, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα πάει η χειμερινή περίοδος. Προφανώς θα υπάρξουν προβλήματα. Πολλοί ειδικοί λένε πως είναι ο επόμενος, αλλά όχι αυτός ο χειμώνας που θα είναι ο πιο δύσκολος. Τελικά, η Ρωσία δε διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος.

Τι πρόκειται να γίνει του χρόνου; Θα είναι η Ευρώπη πρόθυμη και ικανή να πληρώσει επιπλέον για το αμερικανικό αέριο; Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πάντα πως δεν παρεμβαίνουν στις δραστηριότητες εμπορικών εταιρειών.

Συμπτωματικά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει διέξοδο από την παγίδα του αερίου των ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail