Κυβέρνηση… πάση θυσία ο στόχος του Μητσοτάκη!

–Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα αφήνουν από το Μέγαρο Μαξίμου

Με το εκβιαστικό δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» θα πορευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα.

Από: Το Παρόν

«Η χώρα πρέπει πάση θυσία να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση», υπογραμμίζουν και προειδοποιούν για τους κινδύνους που μπορεί να κυοφορήσει μια παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και ακυβερνησίας.

Μπορεί από το επιτελείο του πρωθυπουργού να εκπέμπεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς ισχυρίζονται ότι έστω και στις δεύτερες εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, γνωρίζουν καλά όμως ότι οι πιθανότητες είναι αισθητά περιορισμένες. Εξ ου και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης συνεχίζονται, με την ίδια πάντα ένταση, οι συζητήσεις για τις πιθανές συμμαχίες που μπορεί να συμπτυχθούν την επομένη των εκλογών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία.

Πέρα από τα ακραία σενάρια, αυτό του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και της τρικομματικής κυβέρνησης (με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ), οι προοπτικές και οι λύσεις που υπάρχουν είναι συγκεκριμένες. Και όλες παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες. Κυβέρνηση με τη σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με την Ελληνική Λύση και, τέλος, κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας με την προσθήκη μεμονωμένων βουλευτών (από ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση κ.ά.).

Το ρήγμα που έχει επέλθει στις σχέσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη σύμπραξη των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η σύγκρουση έχει αποκτήσει και προσωπικά χαρακτηριστικά, λόγω των βαρύτατων κατηγοριών που έχουν ανταλλάξει οι Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης. Αν οι συνθήκες (ακυβερνησία) απαιτήσουν τη συμπόρευση των δύο, η διαδικασία θα είναι μακρά και επίπονη.

Πέραν των άλλων ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταστήσει σαφές ότι στην περίπτωση που προκύψει ανάγκη κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία πρωθυπουργός δεν θα είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Τον πρωθυπουργό τον επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο κ. Ανδρουλάκης», είναι η πάγια θέση του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. Αν τη δεδομένη στιγμή οι δύο πλευρές παραμείνουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, η συνεργασία θα ναυαγήσει. Με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είχε –με δηλώσεις του– αποκλείσει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, επικαλούμενος τη μεγάλη διάσταση απόψεων σε πολλά και κρίσιμα ζητήματα. «Εμείς κοιτάμε σταθερά προς τη Δύση, ο κ. Βελόπουλος κοιτάζει προς την Ανατολή», υπογράμμισε στα μέσα της εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Και ο κ. Βελόπουλος από την πλευρά του έχει αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία.

Και για πολιτικούς λόγους, καθώς μια τέτοια επιλογή θα ισοδυναμούσε με ταφόπλακα για το μέλλον της Ελληνικής Λύσης, η οποία «μεγαλώνει» όσο «μικραίνει» η Νέα Δημοκρατία.

Έσχατη λύση, αν ναυαγήσουν ό­λες οι προηγούμενες, είναι η Νέα Δημοκρατία να επιχειρήσει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη συνδρομή μεμονωμένων βουλευτών από άλλα κόμματα. Κάτι που έχει συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις και θα έφερνε τον κ. Μητσοτάκη σε θέση απολογούμενου έναντι της κατηγορίας ότι… υποκινεί αποστασίες! Η εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα τολμήσει κάτι τέτοιο, φοβούμενος την κατακραυγή, αλλά και διότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν απόλυτα κόντρα στο προφίλ του θεσμικού που έχει καλλιεργήσει για τον εαυτό του όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail