Οι αραβικές χώρες διατηρούν ισορροπημένες σχέσεις με τη Ρωσία παρά την πίεση των ΗΠΑ

Στις 30 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ομιλία στο Κρεμλίνο σχετικά με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ και στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορόζιε, μετά την οποία υπέγραψε συνθήκη με τους αρχηγούς από τις τέσσερις περιφέρειες για την είσοδό τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αν και υπήρξε οργή από τη Δύση σχετικά με αυτό, είναι πιθανό οι αραβικές χώρες να επιδείξουν ισορροπημένη στάση κατά την αξιολόγηση της ενσωμάτωσης των τεσσάρων νέων περιοχών στη Ρωσία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ισχυροί δεσμοί της Μόσχας με τις αραβικές χώρες αντικατοπτρίζονται στην στάση τους απέναντι στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η Σαουδική Αραβία, ίσως η πιο σημαντική χώρα στον Αραβικό Κόσμο (μαζί με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αρνήθηκε να υποκύψει στην πίεση των ΗΠΑ να διακόψει τις σχέσεις με τη Ρωσία και να επιβάλει κυρώσεις. Οι αραβικές χώρες δεν κλίνουν προς τη μία ή την άλλη πλευρά στην τρέχουσα σύγκρουση, αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν μια ισορροπία και καλούν σε διάλογο. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη, αλλά δεν ακολουθούν τις εντολές που δίνει η Ουάσιγκτον, και στην πραγματικότητα εμβαθύνουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ έδειξαν αποκλίνουσα στάση στο ζήτημα του Ιράν, το οποίο έχει προκαλέσει κριτική από χώρες του Περσικού Κόλπου. Εξαιτίας αυτού, η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη αυτών των αραβικών χωρών στον ίδιο βαθμό που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Οι αραβικές χώρες είναι πιθανό να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια ισορροπία στις σχέσεις τους τόσο με την Ουάσιγκτον όσο και με τη Μόσχα, πράγμα που σημαίνει πως δε θα επικρίνουν ή θα απορρίψουν τις τέσσερις περιοχές που εντάσσονται στη Ρωσία. Παρόλα αυτά, είναι επίσης απίθανο να υποστηρίξουν ή να επαινέσουν την κίνηση της Μόσχας ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση της Ουάσιγκτον.

Αλλά ακόμη και η προσπάθεια να μην προκαλέσουν την Ουάσιγκτον έχει τους δικούς της περιορισμούς. Όπως είναι γνωστό, θυμόμαστε ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν απέρριψε ακόμη και μια φορά να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ένα ταμείο της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο πρίγκιπα Alwaleed Bin Tala, έβαλε περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε κορυφαίες εταιρείες ενέργειας της Ρωσίας μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Αυτό περιελάμβανε 365 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες αποδείξεις αποθετηρίου της Gazprom, 52 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες αποδείξεις αποθετηρίου της Rosneft και 109 εκατομμύρια δολάρια σε αποδείξεις αποθετηρίου της Lukoil στις ΗΠΑ.


Αυτό συμβαίνει καθώς η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν σοβαρά την απο-δολαριοποίηση του εμπορίου τους ενθαρρύνοντας και προωθώντας το κινεζικό γουάν, την ινδική ρουπία και το ρωσικό ρούβλι. Εάν η Κίνα πλήρωσε για σχεδόν 13,0 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου τις εισαγωγές της σε πετρογιούαν, και η Ρωσία πούλησε τα 8,0 βαρέλια πετρελαίου της σε ρούβλια, μαζί με τη Βενεζουέλα και το Ιράν να δέχονται το πετρογιούαν για τις εξαγωγές τους και η Ινδία να πληρώνει σε ρουπίες για τις εισαγωγές αργού του, το πετροδολάριο θα έχανε περίπου το 48% του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου.

Καθώς το πετροδολάριο είναι ο πυρήνας του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ, ο οποίος ουσιαστικά υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία που συναλλάσσεται σε δολάρια ΗΠΑ, υπονομεύοντας το πετροδολάριο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και επομένως η οικονομία των ΗΠΑ θα υπονομευθεί επίσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτίμηση του δολαρίου κατά το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο της τρέχουσας αξίας του.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού στην Αιγυπτιακή Βουλή των Αντιπροσώπων, Fakhry al-Feki, δήλωσε ότι το Κάιρο σχεδιάζει να συνδέσει το δίκτυό του Meeza με το ρωσικό σύστημα Mir για πληρωμή σε ρούβλια μέχρι το τέλος του 2022. Το σύστημα Meeza είναι μια αιγυπτιακή κάρτα πληρωμών και συνδέοντας το Mir και το Meeza, θα επιτρέψει ευκολότερη συναλλαγή σε ρωσικά ρούβλια. Μια τέτοια κίνηση θα υποστηρίξει την πληρωμή των λογαριασμών του ρωσικού σιταριού, καθώς και την αναζωογόνηση του ρωσικού τουρισμού στην Αίγυπτο, αφού οι ταξιδιώτες θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ρούβλια.

Ο Ehab Wahdan, διευθυντής της Tez Tour Egypt, μιας τουριστικής εταιρείας που στοχεύει κυρίως επισκέπτες από τη Ρωσία και την Ουκρανία, είπε στο Al-Monitor: «Περιμένω αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που έρχονται στην Αίγυπτο κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη πως δεν έχετε πολλές επιλογές όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς προορισμούς και η διευκόλυνση της πληρωμής σε ρούβλια θα συμβάλει σε αυτό το κύμα».

Πηγή της Αιγυπτιακής Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε στο Al-Monitor ότι η χρήση του ρουβλίου αποσκοπεί στην επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης ως μέρος των προσπαθειών της Αιγύπτου να διαφοροποιήσει τις πηγές ξένου συναλλάγματος. Η πηγή είπε ότι η σύνδεση της Αιγύπτου με το ρωσικό σύστημα πληρωμών θα βοηθήσει στην αγορά ρωσικών προϊόντων σε ρούβλια, ειδικά σιτάρι και λιπάσματα.

Οι κορυφαίες αραβικές χώρες κατανοούν πως το παγκόσμιο σύστημα αλλάζει γρήγορα, ειδικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και ότι μπορούν είτε να συμμορφωθούν με αυτή τη νέα πραγματικότητα είτε να πνιγούν στην προσπάθεια να υπερασπιστούν ένα μονοπολικό σύστημα με επίκεντρο τις ΗΠΑ. Καθώς οι αραβικές χώρες επιδιώκουν τώρα πιο τολμηρά τα δικά τους συμφέροντα αντί να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εμβαθύνουν χωρίς συγγνώμη τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και δεν πτοούνται από τις δυτικές απειλές για διακοπή των σχέσεων με την ευρασιατική χώρα και επιβολή κυρώσεων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail